Κοτζιάς: Αγαπάμε την Κύπρο – Κουβαλάμε το βάρος της χούντας
Πρωτόγνωρη η συνεργασία και εμπιστοσύνη κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε ο Κοτζιάς.
Δεν είμαστε υπέρ του δόγματος της υποχώρησης ή του δόγματος του αράγματος, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ, στην Λευκωσία, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως ο ίδιος ανήκει στη σχολή που είναι υπέρ του να παλεύει κανείς για την
Όταν βρίσκω τις ορθές λύσεις, όπως έγινε με το Μακεδονικό, τις κάνω. Όταν δεν μπορώ να βρω ορθή λύση, όπως με το Κυπριακό - όσο παραμένουν στρατεύματα κατοχής - δεν την κάνω, είπε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο “ΚΥΠΡΟΣ 2015-2018. Μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό. Η μάχη για την κανονικότητα χωρίς 'παρεμβατικά δικαιώματα' και 'εγγυήσεις' που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, Υπουργών, Πρέσβεων, αρχηγών πολιτικών κομμάτων και βουλευτών.
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για μια πρωτόγνωρη συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "δεν έκανα εγώ ρούπι χωρίς να ρωτήσω και να συνεννοηθώ και δεν έκανε ρούπι η άλλη πλευρά χωρίς να συνεννοηθεί μαζί μας".
"'Οχι όπως οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι που τους το επέβαλαν, αλλά ως δυο φίλες χώρες που ανήκουν στον ίδιο πολιτισμό, στην ίδια παράδοση, στην ίδια ιστορική συνέχεια η οποία εκφράζεται μέσα από την οργάνωση δυο διαφορετικών κρατών με άλλα συστήματα δικαίου, υποχρεώσεων, πλεονεκτημάτων κ.ο.κ.", σημείωσε.
Ο κ. Κοτζιάς είπε πως όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών είχε διαπιστώσει "ότι είχαμε χάσει το θέμα της κατοχής, και λέω τουλάχιστον για μας ως εγγυήτρια δύναμη, δεν λέω για τα εσωτερικά σας, και είχαμε φθάσει ο τσακωμός να είναι κάπως σαν πώς θα μοιράσει το κοινωνικό κράτος τα κέρδη, δηλαδή τους πόρους από το φυσικό αέριο".
"Οχι ότι δεν είναι πρόβλημα αυτό. Είναι. Θέλει ρύθμιση, θέλει πρωτοβουλίες αλλά το βαθύτερο πρόβλημα ποιό ήταν; Δηλαδή, η Ελλάδα γιατί ασχολιόταν με το Κυπριακό; Η πρώτη απάντηση είναι γιατί έχει κατοχή, η δεύτερη απάντηση είναι γιατί είναι οι εγγυήσεις", επεσήμανε.
Σημείωσε ακόμη πως "τα είχαμε βρει με τον εαυτό μας και με τις συνήθειές μας και με το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ήταν κανονικό κράτος. Είχε εγγυήσεις, είχε ξένα στρατεύματα και στη βάση αυτού γινόταν η κουβέντα," επεσήμανε
Υπογράμμισε πως υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία ο διεθνής παράγοντας έστω και αν δεν σε συμπαθεί και έχει άλλες απόψεις δεν μπορεί να τα παρακάμψει, και ανέφερε πως ο ίδιος είχε θέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ το θέμα της ανάγκης για ένα κανονικό κράτος στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2015, κατά το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ ως Υπουργός Εξωτερικών.
«Η Κύπρος με συγκινεί. Η Κύπρος είναι ο δρόμος που πολιτικοποιήθηκα και η ντροπή μου. Η ντροπή μου ως ‘Ελληνας, που δεν καταφέραμε ακόμα και εμείς που παλεύαμε ενάντια στη χούντα να αποτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Γιατί όποια λύση και εάν αναζητήσουμε και την καλύτερη να κερδίσουμε δεν θα είναι αυτό που η ελληνική Χούντα χάλασε. Και αυτό είναι κάτι που θα το κουβαλάει κανείς σαν ‘Ελληνας πολιτικός όλη του τη ζωή, σημείωσε.
"Φταίει η Χούντα αλλά πάντα σκέφτεσαι αν θα μπορούσαμε να την αποτρέψουμε, θα μπορούσαμε να είχαμε γλυτώσει την Μεγαλόνησο, το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στην αγκαλιά της Μεσογείου από αυτό το δεινό", πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το βιβλίο του περικλείει πιο πολύ ορθολογισμό από ό,τι συναίσθημα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η πολιτική πρέπει να έχει συναίσθημα.
Είπε πως δεν πιστεύει πως μια κυνική πολιτική είναι μια πολιτική που μπορεί να νιώσει τις χορδές των ανθρώπων και να λύσει προβλήματα μαζί τους, για να προσθέσει πως δεν λύνονται προβλήματα χωρίς τους ανθρώπους.
Εξέφρασε την θέση πως στην εξωτερική πολιτική υπάρχει μια στρατηγική αδράνειας και παθητικότητας που έχει ανάγκη τη μη λύση των προβλημάτων . Μια δεύτερη σχολή, σημείωσε, είναι αυτή που θέλει πάση θυσία λύση, αυτή της υποχωρητικότητας, όπως την χαρακτήρισε, για να προσθέσει πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι ξένοι μας θεωρούν καλά αλλά και χαζά παιδιά.
Υπάρχει και μια τρίτη σχολή που λέει ότι παλεύω για να βρω ορθές λύσεις. Όταν βρίσκω τις ορθές λύσεις, όπως έγινε με το Μακεδονικό, τις κάνω. Όταν δεν μπορώ να βρω ορθή λύση, όπως με το Κυπριακό - όσο παραμένουν στρατεύματα κατοχής - δεν την κάνω, σημείωσε.
Δεν είμαστε του δόγματος της υποχώρησης ή του δόγματος του αράγματος. Θέλουμε μια ενεργητική, δημοκρατική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Είπε ακόμη πως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις ένα όραμα.
Αναφερόμενος στον τέως ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε, ο κ. Κοτζιάς είπε πως τον στήριζαν κάποιοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πως ο Νορβηγός διπλωμάτης «διαχειριζόταν διάφορους πόρους προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις».
Είπε πως ο ίδιος ρωτούσε τον κ. ‘Ειντε γιατί δεν είχε συναντήσεις στην ‘Αγκυρα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως το κουρδικό όπως έκανε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
Ανέφερε εξάλλου πως όπως αναφέρει και στο βιβλίο του είχε μιλήσει στον κ. ‘Ειντε για την περίπτωση της Νορβηγίας η οποία είχε επίσης εγγυήσεις στο παρελθόν, ρωτώντας τον γιατί δεν ακολουθεί το παράδειγμα της πατρίδας του που απαλλάχτηκε από τις εγγυήσεις. Επεσήμανε πως τότε ο Νορβηγός διπλωμάτης του απάντησε: «μα, είχε εγγυήσεις η Νορβηγία;».
Ο κ. Κοτζιάς είπε εξάλλου πως κατά την γνώμη του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η ομάδα του δεν είχαν διαβάσει ποτέ την Συνθήκη Συμμαχίας για την Κύπρο και πως ο ίδιος είχε επισημάνει στον κ. Τσαβούσογλου πως με βάση την Συνθήκη αυτή ο στρατιωτικός διοικητής στην Κύπρο θα ήταν εναλλασσόμενος, δηλαδή ή `Ελληνας, ή Τούρκος ή Κύπριος, κάτι που του είπε πως δεν δεχόταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Στη διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις λογικά επιχειρήματα, να αναδεικνύεις τις αντιφάσεις του άλλου, τα αδιέξοδά του. Και πράγματι η τουρκική πλευρά βρέθηκε σε αδιέξοδο με την Συνθήκη της Συμμαχίας, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Τόνισε πως σε αυτή την διαπραγμάτευση δείξαμε την μεγάλη σημασία που έχει να πηγαίνεις μελετημένος, προσθέτοντας πως αυτό που βοήθησε ωστόσο πολύ περισσότερο είναι το γεγονός πως ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, προερχόμενες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αντιμετώπισαν η μια την άλλη με δυσπιστία. "Η αν κάπου στο πίσω μέρους του κεφαλιού κάποιου υπήρχε εξαφανίσθηκε" σημείωσε.
Την αγαπάμε την Κύπρο, μας συγκινεί η Κύπρος και πάντα κουβαλάμε το βάρος της χούντας πάνω μας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως το βιβλίο του κ. Κοτζιά είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο στην ουσία αποτελεί την προσωπική μαρτυρία ενός από τους πρωταγωνιστές της πιο πρόσφατης και ίσως της πιο καθοριστικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού. Είναι μια πλούσια παρακαταθήκη από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού αλλά είναι και υψίστης σημασίας στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού και στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επεσήμανε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο κ. Κοτζιάς παραθέτει στο βιβλίο του συζητήσεις, γεγονότα και έγγραφα που ξεκαθαρίζουν την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και απαντούν στους όποιους καλόπιστους ή και κακόπιστους, ιδίως εκτός Κύπρου, αναλυτές και άλλους, σε σχέση με τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ομιλία του σε συγκεκριμένα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Κοτζιά σε κάποια εκ των οποίων ήταν και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας. Μεταξύ αυτών και τα γεγονότα που αφορούν το δείπνο της 6ης Ιουλίου "που δυστυχώς ακόμα αμφισβητούνται από κάποιους", ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
"`Ένα από τα χαρακτηριστικά του Νίκου Κοτζιά που εκτιμώ πολύ στους πολιτικούς είναι η επιστημονική και ακαδημαϊκή του κατάρτιση, την οποία αξιοποιεί συνεχώς όπως και στο Κυπριακό για να προβάλει και να προωθήσει θέσεις και απόψεις του, όπως για το απαράδεκτο της όποιας εγγύησης τρίτης χώρας σε ένα κράτος,", είπε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε πως για τον ίδιο είναι απώλεια για την Κύπρο το ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι πλέον στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. "Είναι απώλεια για την Κύπρο, απώλεια για την ελληνική διπλωματία", είπε ο κ. Κασουλίδης. Αναφέρθηκε στον πολιτικό/διπλωμάτη αλλά και καθηγητή Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πολύ συχνά ο κ. Κοτζιάς δίδασκε τους υπόλοιπους Υπουργούς. Ο κ. Κασουλίδης είπε πως και στην Ελλάδα και στην Κύπρο πρέπει να πιστώσουμε τον Νίκο Κοτζιά για τη μετατόπιση του Κυπριακού, αφού μετά από τόσες ατέρμονες συζητήσεις, ποτέ δεν είχε στο παρελθόν ξανά συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας, που στην ουσία αφορά κυρίως την γενιά των παιδιών και των εγγονιών μας.
Ο κ. Κασουλίδης είπε πως από την ώρα που επικεντρώσαμε την προσοχή μας στα θέματα της ασφάλειας διαπιστώναμε ότι από τον ξένο παράγοντα είχαμε συνεχώς μια θετική σύλληψη των θέσεών μας. Αν μπαίναμε στα εσωτερικά του Κυπριακού, συνήθως ο συνομιλητής μας αφαιρείτο. `Οταν μιλούσαμε για ξένα στρατεύματα σε έναν ευρωπαϊκό κράτος, σε εγγυήσεις, σε μονομερή δικαιώματα, τότε αρχίσαμε να παίρνουμε θετικά αντικρύσματα, σημείωσε.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος ανέφερε, στην παρέμβασή του, πως ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος που έθεσε ολοκληρωμένα μια πρόταση για το κεφάλαιο της ασφάλειας. Διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, με εισηγήσεις, πρακτικές προτάσεις υλοποίησης. Έχει παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση για την ασφάλεια, θέτοντας ενώπιον των εμπλεκομένων και της διεθνούς κοινότητας την ανάγκη στην Κύπρο, με την κατάργηση της κατοχής, την απελευθέρωση, να καταστεί μια κανονική χώρα. Η αναφορά αυτή, για μια «κανονική χώρα», υιοθετήθηκε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τα βασικά στοιχεία της πρότασης, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Θεοφάνους, ανέφερε, στον χαιρετισμό του, πως όταν σε πολιτικό επίπεδο ο Νίκος Κοτζιάς ανέδειξε την ανάγκη για ένα κανονικό κράτος στην Κύπρο η ικανοποίηση ήταν ιδιαίτερη και η συγκίνηση μεγάλη. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, για να προσθέσει πως "αυτή η μεγάλη επιτυχία η οποία πιστώνεται στον Νίκο Κοτζιά θα πρέπει να έχει και συνέχεια".
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 6χρονη Από Τη Ρωσία Θεωρείται Το Ωραιότερο Κορίτσι Στον Κόσμο!!!-ΦΩΤΟ
- Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται το ΑΤΜ μετά το ρεπορτάζ Υποφάντη
- Η Κλέλια Χατζηιωάννου πήρε σε πλειστηριασμό τη βίλα Φυντανίδη
- 10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς
- Έρχεται… ομηρική κακοκαιρία: Ποια ήταν η «Ωκεανίδα» που θα «σαρώσει» τη χώρα
- Τα τρία νέα σκίτσα του Αρκά με τα «παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού»
- Survivor spoiler - διαρροή: Ελλάδα ή Τουρκία; Ποια ομάδα κερδίζει σήμερα (20/02) το έπαθλο
- Καμμένος: Με μια ίλη τεθωρακισμένων τα Σκόπια είναι υπόθεση 20 λεπτών
- Καιρός: Η «Ωκεανίς» απειλεί την Ελλάδα με χιόνια και θερμοκρασίες Σιβηρίας - Πότε θα «χτυπήσει»
- Ελάφια - ζόμπι τρομοκρατούν τις ΗΠΑ; Μία σπάνια πάθηση λύνει τον γρίφο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κύπρος: Ίσως η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της χρονιάς (video)
- "Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit"
- Έως και 15 υπουργοί ενδέχεται να ψηφίσουν για αποτροπή του Brexit
- «Πήρε εξιτήριο το 5μηνο βρέφος–Στην αγκαλιά του Hope For Children»
- Brexit: Τι συμφώνησαν Μέι και Γιούνκερ κατά τη συνάντηση τους
- Σφοδρή επίθεση Τραμπ κατά New York Times
- Bloomberg: Έως και 15 Υπουργοί έτοιμοι να αποτρέψουν το Brexit
- NEO για Ντουγκλάο-Μπέκα και Πράνιτς
- (ΤΕΛΙΚΑ) Οι σημερινοί αγώνες του Champions League
- Κοτζιάς: Αγαπάμε την Κύπρο – Κουβαλάμε το βάρος της χούντας
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Κοτζιάς: Αγαπάμε την Κύπρο – Κουβαλάμε το βάρος της χούντας
- Brexit: Τι συμφώνησαν Μέι και Γιούνκερ κατά τη συνάντηση τους
- Σημαντική πτώση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων την Τετάρτη
- Σφοδρή επίθεση Τραμπ κατά New York Times
- Bloomberg: Έως και 15 Υπουργοί έτοιμοι να αποτρέψουν το Brexit
- Κύπρος: Ίσως η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της χρονιάς (video)
- Καταζητείται για διάρρηξη κατοικίας στη Λευκωσία (pic)
- (ΤΕΛΙΚΑ) Οι σημερινοί αγώνες του Champions League
- Μυτιλήνη: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο
- Σταθεροί στις θέσεις τους ΟΑΥ-ΠΙΣ αλλά ανοικτοί σε διάλογο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το νέο όνομα της κακοκαιρίας που ετοιμάζεται να «σαρώσει» τη χώρα μας
- Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα στα διπλώματα οδήγησης
- Συνεχίζει ο Τσιτσιπάς - Πέρασε στους «8» στη Μασσαλία
- «Η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη χώρα μετά το Brexit» δηλώνει η Νίκολα Στέρτζον
- Σύλληψη τεσσάρων Πράσινων ευρωβουλευτών σε στρατιωτική βάση στο Βέλγιο
- Ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων
- Η Microsoft προειδοποιεί για επιθέσεις από χάκερς ενόψει ευρωεκλογών
- Ο Καμμένος απασφάλισε: Απίθανος χαρακτηρισμός για τον Τσίπρα
- Ολιβέιρα: Γουστάρει στον ΠΑΟΚ και το δείχνει
- Λιβύη: Βανδαλισμοί στο ελληνικό αμφιθέατρο στην Κυρήνη