Κοτζιάς για Σκοπιανό:Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ναυαγήσει

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες με τα Σκόπια στην επίλυση του ονοματολογικού εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν «ναυαγήσει», παρά τις καθυστερήσεις, είπε, σημειώνοντας ότι πέντε ή δέκα ημέρες δεν κάνουν τη διαφορά.

«Όπως λέει ο Καβάφης: έρχεται η στιγμή, που πρέπει

κανείς να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι και τότε καταλαβαίνεις τις δυσκολίες».

Έχω την αίσθηση ότι η ηγεσία στα Σκόπια, τώρα, που πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτήν την ιστορία, συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες, που υπάρχουν για την υλοποίησή της και αυτό έπαιξε ένα ρόλο για να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει διευκρινίσεις της ίδιας της συμφωνίας. Έχω, όμως, την πεποίθηση ότι αυτά πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Η διαπραγμάτευση έχει τα πάνω και τα κάτω της. Ένας διαπραγματευτής πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα και να μην παρασύρεται από τα θέματα, που θέτει ο Τύπος ή η αντιπολίτευση, προκειμένου να κάνουν εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια. Την ίδια εμπειρία συλλέγει και η ηγεσία των Σκοπίων είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ελπίζω πως θα έχουμε τελικά αυτή τη συμφωνία δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Είναι, είπε, ένας καλός συμβιβασμός, από τον οποίο και οι δύο χώρες θα κερδίσουν, ένας συμβιβασμός, που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό στην ανάπτυξη και των δύο χωρών και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής.

Ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το όνομα, λέγοντας πως ό,τι συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Οι προτάσεις, που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων, είπε, είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ειδικά για το τελευταίο διευκρίνισε πως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνον χρονικός αλλά και γεωγραφικός προσδιορισμός.

Αυτό, που μας ενδιαφέρει, διευκρίνισε, είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια, που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη «Μακεδονία» και της Μακεδονίας της αρχαιότητας, της κληρονομιάς της οποίας εμείς είμαστε οι φορείς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα