Κουαρτέτο απαιτήσεων

Καυτές διαπραγματεύσεις από σήμερα στην Ελλάδα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Για λίγο χρόνο, μέσα στον οποίο θα πρέπει να γίνουν πολλά, κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, ενόψει των σκληρών από σήμερα διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς

«Λίγος χρόνος για να γίνουν πολλά», λένε κυβερνητικά στελέχη που ζουν από μέσα τη διαπραγμάτευση, για το «μεγάλο παζάρι», το οποίο αρχίζει δυναμικά από σήμερα.
Και μόνο όμως η αναβολή για σήμερα της συνάντησης

που θα είχε το Σάββατο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους δανειστές, δείχνει πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα - και πάντως πριν από τις 12 Αυγούστου, που είναι το απώτατο καταληκτικό όριο για τις επαφές πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Δάνειο-γέφυρα
Οι απεσταλμένοι των Θεσμών δεν φαίνεται να έχουν λάβει εντολή να κλείσουν «όπως-όπως» μια γρήγορη συμφωνία. Και οι ίδιοι, άλλωστε, «χαλάρωσαν» χθες και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να χαλάσουν τις προσωπικές τους συνήθειες, είτε για να επισκεφθούν το γυμναστήριο στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν, είτε για τις καλοκαιρινές διακοπές που προγραμμάτιζαν.
Έρχεται έτσι πιο κοντά το σενάριο για ένα νέο δάνειο-γέφυρα, παρότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ακόμη για συνολική συμφωνία και μεγάλο δάνειο πριν από τις 20 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, τα λεφτά που θα ζητήσει να λάβει άμεσα η Αθήνα είναι πολλά και ξεπερνάνε τα 20 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για ένα μήνα (έως 21 Σεπτεμβρίου) φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει επιπλέον 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 4 δισ. τουλάχιστον για άμεσες πληρωμές που έχουν καθυστερήσει σε ιδιώτες (προμηθευτές, επιστροφές φόρων) στο εσωτερικό της χώρας. Μαζί με τα 7,2 δισ., που έλαβε στις 20 Ιουλίου και πρέπει να επιστρέψει, το «πακέτο» ανεβαίνει πάνω από τα 25 δισ. ευρώ.

Χάσμα μέτρων
Πέραν από την καταγραφή των αναγκών σε χρήματα που θα καλυφθούν με νέο δάνειο, ανησυχίες προκαλεί και το χάσμα που διαπιστώνεται για μια σειρά άμεσων ή μεσοπρόθεσμων μέτρων. Η συνολική συμφωνία απαιτεί και καθορισμό των μέτρων για τους επόμενους 6 μήνες. Άμεσα όμως η κυβέρνηση πιέζεται να αλλάξει πολλά από τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει.

Οι συζητήσεις για τα φορολογικά, για τις ανάγκες των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια» φάνηκε από την αρχή πως δεν θα είναι εύκολες. Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται για να μπει «φρένο» στις πρόωρες συντάξεις, για κάλυψη των αναγκών των ταμείων και των νοσοκομείων, όπου η κατάσταση άρχισε ήδη να ξεφεύγει από τον έλεγχο, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και για τις νέες ανατροπές στην έκτακτη εισφορά και στα εργασιακά.

Ανοικτό το Grexit
Μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει δεχθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από τους δανειστές, για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου των Βρυξελλών, δήλωσε στο μεταξύ ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι «κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου».
Ο κ. Δραγασάκης, από τα πιο παλιά και έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και έχων τη γενική επίβλεψη των οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών, επισήμανε ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης (Grexit) είναι ακόμα υπαρκτός, «αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της, που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».

Ο Αντιπρόεδρος δεν θέλησε να δεσμευτεί ως προς το πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls). Ανέφερε ότι «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν ημέρα με την ημέρα να χαλαρώνουν». Και πρόσθεσε πως η πλήρης κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών είναι άμεσα συνυφασμένη με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και γενικότερα τις οικονομικές προοπτικές.

Προστασία καταθέσεων
Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε πως προστατεύονται πλήρως οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά τόνισε πως εάν για οποιοδήποτε λόγο η προστασία αυτή αρθεί, η κρίση εμπιστοσύνης που θα υποστούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, θα είναι ανεπανόρθωτη.

«Κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα, έναντι εκείνων που διατηρούν τα χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Και όσον αφορά το θέμα της ενοποίησης τραπεζών, είπε ότι αυτό υφίσταται για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, και «πρέπει να προχωρήσει, αν και ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Ενώ, για το εσωτερικό της χώρας δήλωσε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από καμιά πλευρά. «Άλλωστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται υπερσυγκεντρωμένο», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4%-5%, ανάλογα και με τις διεθνείς εξελίξεις και θα κορυφωθεί τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Ερωτηθείς πώς η ύφεση θα μπορούσε να περιοριστεί απάντησε: «με την ψήφιση της συμφωνίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση του χρέους θα υποχωρήσει η αβεβαιότητα».

Και ο Βαρουφάκης το βιολί του
Υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου Β' με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος, τη στιγμή που θα έκλειναν οι τράπεζες, τάχθηκε για άλλη μια φορά ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική «El Pais». Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός θα είχε ήδη πατήσει το κουμπί ενεργοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου. Την ίδια ώρα ωστόσο δήλωσε πως στηρίζει τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στις επιλογές του.

ΠΗΓΕΣ: Πρώτο Θέμα, ΚΥΠΕ
____________________
Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Βενεζουέλας
Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης και σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο φίλων χωρών, υπεγράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στο Καράκας.

Από ελληνικής πλευράς, το μνημόνιο υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, ενώ από βενεζολάνικης ο Υφυπουργός Υδρογονανθράκων Angel Gonzalez. Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη δεν έχουν γίνει γνωστές.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στο Καράκας, από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της βενεζολάνικης πλευράς, περιλαμβανομένων της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Delsy Rodriguez και του Υπουργού Πετρελαίων και Ορυχείων Asdrubal Chavez.

Στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η υπογραφή του μνημονίου στον ενεργειακό τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών και για περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα