Κουγιάλης: Iστορικό ορόσημο η Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όπως η Κύπρος επικυρώσει τη συμφωνία πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας σε εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για την έναρξη της ισχύος

της Συμφωνίας του Παρισιού, που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, ο κ. Κουγιάλης αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως με βάση τα σχετικά κριτήρια κατανομής ο εθνικός στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναμένεται να καθοριστεί θα είναι 24% από τα επίπεδα του 2005.

Για την επίτευξη του νέου αυτού στόχου, δήλωσε, «θα απαιτηθούν αλλαγές κυρίως στον τομέα της ενέργειας με κατάλληλη διείσδυση καθαρότερων καυσίμων (π.χ. φυσικού αερίου), προώθηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επανεξεταστεί η μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών αφού επί του παρόντος, ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου των εκπομπών CO2 στην Κύπρο.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως η Κύπρος, παρά το φιλόδοξο στόχο που έχει αναλάβει για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμάται ότι με την κατάρτιση και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα πετύχει το στόχο της ενώ ταυτόχρονα θα απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Παράλληλα, σημείωσε μέσα από το νέο πακέτο κλίμα και ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιούνται κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα υποστηρίζουν την υλοποίηση των σχετικών πολιτικών και μέτρων.

Μεταξύ άλλων, συγκροτούνται και εφαρμόζονται συνεκτικά σχέδια για τη μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την προσαρμογή, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές δράσεις.

Παράλληλα, είπε, συγκροτείται η πορεία μετάβασης προς ένα τομέα οδικών μεταφορών με χαμηλές και μηδενικές εκπομπές. Επιπρόσθετα, η Κύπρος έχει εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιό της την «καθαρή και πράσινη ενέργεια». Η «πράσινη ανάπτυξη» προωθείται μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, πρόσθεσε.

Κουγιάλης: Πρέπει να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασία του πλανήτη για μετριασμό επιπτώσεων

Αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως αυτή «αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτική ως προς τις αλλαγές του κλίματος».

Η Συμφωνία του Παρισιού που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 κατά την 21η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP 21 τίθεται σε ισχύ σήμερα 4 Νοεμβρίου καθώς τουλάχιστον 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% του συνόλου των παγκόσμιων εκπομπών επικύρωσαν τη Συμφωνία.

«Είναι παραδεκτό από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πως για να μετριαστούν οι επιπτώσεις που βιώνουμε λόγω κλιματικής αλλαγής και να αποφευχθούν ακόμη πιο δυσάρεστες θα πρέπει να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και να παραμείνει σε επίπεδα κάτω των 2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή», δήλωσε ο κ. Κουγιάλης, τονίζοντας πως «ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να μεταβούμε σε μια Οικονομία Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες απορρόφησης τους από τις καταβόθρες».

Η ισχυρή υποστήριξη για την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας του Παρισιού αποτελεί απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης για ανάληψη δράσης και αντικατοπτρίζει τη συναίνεση των κυβερνήσεων για παγκόσμια συνεργασία επεσήμανε ο κ. Υπουργός. Μέχρι σήμερα 86 από τα 197 Μέρη της Σύμβασης επικύρωσαν τη Συμφωνία του Παρισιού.

O στόχος της Συμφωνίας

Στη Συμφωνία ορίζεται μακροπρόθεσμος στόχος διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κατώτερα των 2°C και συνέχισης των προσπαθειών περιορισμού της στον 1,5°C. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να φτάσουν στα ανώτατα επίπεδά τους το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια να μειωθούν ταχέως, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ εκπομπών και καταβοθρών διοξειδίου κατά το δεύτερο ήμισυ του αιώνα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, ο Υπουργός Γεωργίας, δήλωσε πως «η Συμφωνία καθορίζει ως στόχο οι ροές χρηματοδότησης να συνάδουν με την επίτευξη χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο των ανεπτυγμένων χωρών στην παροχή χρηματοδοτικών πόρων. Ορίζεται στόχος κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020, με απώτερο ορίζοντα το 2025, ενώ για την περίοδο μετά το 2025 θα καθοριστεί νέος και υψηλότερος στόχος».

Μετά την εκδήλωση έγινε φωταγώγηση της Πύλης Αμμοχώστου με πράσινο χρώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα