Κούμας: Όχι στις δημόσιες αιχμές για τους ιατροδικαστές

Την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι δημοσίως εκφρασθείσες αιχμές για την αποτελεσματικότητα του έργου των ιατροδικαστών ή όποιων λαμβάνουν μέρος στη διερεύνηση εγκλημάτων και όλοι οι εμπλεκόμενοι να συζητήσουν για να βελτιώσουν το υπάρχον σύστημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Κούμας ανέφερε ότι καθένας έχει τον δικό του ρόλο στη διερεύνηση ενός εγκλήματος και

θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σχολιάζοντας τις αιχμές του ιατροδικαστή της οικογένειας των θυμάτων του διπλού φονικού στον Στρόβολο Μάριου Ματσάκη για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών ιατροδικαστών, τόνισε ότι η θέση της ΠΑΣΥΚΙ είναι πως οι θεσμοί θα πρέπει να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα.

«Οποιοσδήποτε από εμάς έχει αμφιβολίες, υπάρχουν οι νενομισμένες οδοί και υπηρεσίες ώστε αυτά να υποβληθούν προς διερεύνηση για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκεί που υπάρχουν.

Ερωτηθείς αν η συντεχνία έχει καλέσει τους ιατροδικαστές να συζητήσουν τις εν λόγω αιχμές, ο κος Κούμας απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας που περιγράφει τις συνθήκες αυξημένης εγκληματικότητας που υπάρχουν στην κοινωνία, με τα εγκλήματα που διαπράττονται να χαρακτηρίζονται ως «πρωτοφανή», υπογραμμίζοντας ότι η ιατροδικαστική είναι τμήμα της διερεύνησης.

«Πρέπει ο καθένας μας να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της ιατροδικαστικής και να μην αναμένει από αυτήν ότι θα κάνει όλο το ανακριτικό έργο. Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε ότι έχουν δρομολογηθεί κάποιες διαδικασίες από το Υπουργείο για εκσυγχρονισμό της ιατροδικαστικής στην Κύπρο. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν οι εμπειρίες και οι γνώσεις που έχουν οι ίδιοι οι δικαστές και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Επιτέλους, όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι προς όφελος της κοινωνίας», είπε.

Τόνισε δε ότι αυτός που πρέπει να ελέγχει τις διαδικασίες είναι ο εργοδότης, δηλαδή το Υπουργείο, και όχι η συντεχνία, προσθέτοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ ενδιαφέρεται πρωτίστως να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και τον θεσμό της ιατρικής.

«Όταν καλούμε κάποιον γιατρό από το εξωτερικό, συνήθως το κάνουμε επειδή δεν τα βγάζουμε πέρα. Επιτέλους, αυτά θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει», είπε, προσθέτοντας ότι η όποια συζήτηση, δεν θα πρέπει να γίνεται από αέρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα