Κουραστήκαμε….

«Κουραστήκαμε…». Μια λέξη που μεταφέρει την καθημερινότητα όλων, είτε είναι υπέρ των μέτρων κατά της πανδημίας, είτε είναι στο απέναντι «στρατόπεδο» , στους αρνητές!


Και πράγματι, κουραστήκαμε. Και εμείς στη Λεμεσό, κουραστήκαμε πιο πολύ διότι βιώσαμε πολύ περισσότερο την κλεισούρα, γιατί έτυχε σε κάποιες περιπτώσεις η επιδημιολογική εικόνα μας, να δείχνει περισσότερα κρούσματα από τις άλλες πόλεις, γεγονός που οδήγησε τους αρμοδίους σε τοπικό «lockdown» σε μια χώρα που οι αποστάσεις των πόλεων δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Και αυτή η απόφαση δεν δικαίωσε τους αρμοδίους αλλά

όλους που φώναζαν πως το μέτρο αυτό δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Και αν εμείς κουραστήκαμε, οι επιχειρηματίες τι να πουν;

Είναι γενικά αποδεκτό πως τα μετρά «πολεμούν» την ψυχική υγεία μας που για ένα ολόκληρο χρόνο παλεύει με την ισορροπία.

Η Πανδημία όμως και οι αποφάσεις των αρμόδιών, που συμφωνώ πως λήφθηκαν για την προστασία της   υγείας, δεν κούρασε και εξόντωσε απλά τους επιχειρηματίες αλλά και τη ψυχική υγεία των πολιτών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά μας, τα οποία, χωρίς να καταλάβουν το γιατί, ξέχασαν τη σημαίνει παιχνίδι και διασκέδαση που αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικά μέσα και τις συνέπειες αυτών.

Τα ασύγχρονα και πολλές φορές χωρίς τακτική μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση προκάλεσαν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση και την ψυχαγωγία.

Και αν στις αρχές το κλείσιμο κρινόταν δικαιολογημένο, μέρα με την μέρα η εντύπωση που ορθά κυριαρχεί, είναι ότι έπρεπε να τους επιτραπεί να ανοίξουν, με αυστηρά μέτρα και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Το καθημερινό lockdown από τις 9 το βράδυ, η μετακίνηση με SMS, αλλά και το κλείσιμο επιχειρήσεων   όπως ψυχαγωγίας, εστίασης, και άθλησης πνίγει αργά και σταθερά όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως  αφαιρεί από τους πολίτες  την ευκαιρία να ξεφύγoυν από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των τελευταίων 12 μηνών.                            
Εάν η κυβέρνηση επέτρεπε στις επιχειρήσεις αυτές,  όπου είναι δυνατό και ασφαλές, την λειτουργία τους με πολύ αυστηρά και πολύ ελεγχόμενα μέτρα, η οικονομία αλλά κυρίως η ψυχολογία και η ψυχική υγεία των πολιτών θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Πολλά μέτρα δυσχεραίνουν δυσανάλογα τη ψυχολογία των πολιτών από το καλό που κάνουν στην επιδημιολογική εικόνα. 

Μετά από 1 χρόνο, είναι καιρός η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων να συμπεριλάβει στην εξίσωση και τη ψυχική ισορροπία των πολιτών. Σε τέτοιες στιγμές, που η οικονομία και η κοινωνία αιμορραγούν, οποιαδήποτε  μέτρα, χορηγίες, και χαλαρώσεις πρέπει να συμβαδίζουν, να βοηθούν και να στηρίζουν τους πολίτες, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

Είναι καιρός λοιπόν, αν και άργησε, να βάλουμε «μάσκα οξυγόνου» στους πολίτες και στις επιχειρήσεις προτού χρειαστούν «διασωλήνωση».
Αυτό είναι και το εμβόλιο στο…«κουραστήκαμε».

Πάνος Αναστασίου
Υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού (ΔΗΠΑ, Αρ.2)
Εγκεκριμένος Λογιστής, οικονομολόγος
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού

Keywords
Τυχαία Θέματα