Κούρδοι: 200 χρόνια αδικαίωτοι αγώνες για ανεξαρτησία
Ιστορικά οι Κούρδοι αποτελούν έναν από τους παλαιότερους λαούς της Μέσης Ανατολής και διάφοροι ιστορικοί-αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο πολιτισμός τους έλκει τις ρίζες του στο 3000 π.X. και έχει σφραγίσει τον μεγάλο πολιτισμό της Μεσοποταμίας και της γύρο περιοχής .
To όνομα «Κούρδος» συμπίπτει με τη νεοπερσική λέξη Κιούρτ που σημαίνει ήρωας, ενώ ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ξενοφών, στο τρίτο βιβλίο του, «Κάθοδος των Μυρίων», κάνει λόγο για «χώρα των Καρδούχων», οι οποίοι θεωρούνται ως οι πρόγονοι
Από πότε όμως χρονολογούνται οι αγώνες των Κούρδων για δημιουργία κουρδικού κράτους;
H πρώτη εξέγερση
Η πρώτη μεγάλη εθνική, κουρδική εξέγερση τοποθετείται από τους ιστορικούς το 1806 στη Σουλεϊμανίγιε. Την περίοδο αυτή, οι Κούρδοι αντιτάχθηκαν στους Οθωμανούς υπό την ηγεσία του Αμπντουραχμάν Πασά και έκτοτε η μια εθνική εξέγερση ακολούθησε την άλλη. Μετά τη διάλυσή της, η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέτυχε στο να ελέγξει απόλυτα το τμήμα του Κουρδιστάν που κατείχε και προχώρησε σε ορισμένες περιπτώσεις σε αναγνώριση μερικής αυτοδιοίκησης κάποιων περιοχών με κουρδικές ηγεσίες.
Η συνθήκη της Λωζάνης
Το 1923 η γη του Κουρδιστάν χωρίστηκε, με τη Συνθήκη της Λωζάνης, σε τέσσερα κομμάτια. Οι Κούρδοι αποκλείστηκαν από τη διάσκεψη, οι συμφωνίες έγιναν ερήμην και παρά τη θέλησή τους και, όπως ήταν φυσικό, ο κουρδικός λαός δεν αναγνώρισε ποτέ αυτήν τη συνθήκη. Το 1937 υπογράφτηκε η συμφωνία του Σααδαμπάτ, στο ομώνυμο παλάτι της Τεχεράνης. Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, αφορούσε τη συνεργασία των τριών κρατών απέναντι στον «κοινό εχθρό» που ήταν οι Κούρδοι. Το 1955, η συμφωνία του Σααδαμπάτ μετονομάσθηκε σε συμφωνία της Βαγδάτης. Τότε, μετά από τις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό του Ιράκ, η Βαγδάτη αποχώρησε από τη συμφωνία, ύστερα από έντονες διαφωνίες μεταξύ των τριών κρατών. Παρ’ όλα αυτά, το κομμάτι της συμφωνίας που αφορούσε στην ύπαρξη του «κοινού εχθρού», όπως αποδείχθηκε, δεν ατόνησε αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Η ίδρυση του PKK
Οι αναταραχές των προοδευτικών Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960, συντέλεσαν στον σχηματισμό πολιτιστικών συλλόγων και οργανισμών. Οι ζυμώσεις που έγιναν με επίκεντρο αυτές τις οργανώσεις, οδήγησαν το καλοκαίρι τον 1965 σε μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών σε 19 κουρδικές πόλεις. Το 1978 ιδρύθηκε το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό ως PKK. Πρόκειται για οργάνωση που εδρεύει στην Τουρκία και το Ιράκ. Από το 1984, το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος, με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, μετατρέποντάς το αργότερα σε αίτημα για ίσα δικαιώματα και κουρδική αυτονομία στην Τουρκία. Όμως, μετά τη σύλληψη και φυλάκιση, το 1999, του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει υιοθετήσει τη νέα πολιτική πλατφόρμα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού ενώ σταμάτησε τις επίσημες εκκλήσεις για δημιουργία ενός εντελώς ανεξάρτητου κράτους. Στις 21 Μαρτίου 2013, η οργάνωση κήρυξε επίσημη παύση του πυρός με την Τουρκία. Στη συνέχεια συμμετείχε στις εχθροπραξίες ενάντια στο Ντάες, όπως στην πολιορκία του Κομπανί. Ωστόσο, μετά από βομβαρδισμό θέσεών του από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, το ΡΚΚ άρχισε ξανά τις επιθέσεις εναντίον στόχων στην Τουρκία.
Η «Αραβική Άνοιξη» φτάνει Συρία
Το 2011 το κύμα της λεγόμενης « Αραβικής Άνοιξης» άγγιξε και τη Συρία, όταν άρχισαν οι πρώτες ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, οι οποίες στη συνέχεια κατέληξαν σε ένοπλο εμφύλιο πόλεμο το 2011 και το 2012.
Την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν διάφορες φατρίες που ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Συρία, μεταξύ αυτών οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, αντάρτες που διεκδικούσαν ένα πιο δημοκρατικό κράτος, οι ισλαμιστές εξτρεμιστές του Ντάες και οι πολιτοφυλακές από εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες που επεδίωκαν να προστατεύσουν τις περιοχές τους από την επίθεση.
Μέσα σε αυτούς υπήρξαν και αρκετοί Κούρδοι πολιτοφύλακες, των οποίων η ισχυρότερη ομάδα ήταν οι «Μονάδες Προστασίας του Λαού», γνωστές με το κουρδικό ακρωνύμιο, YPG. Mε συνεχή στρατιωτική ενίσχυση από την Κυβέρνηση Ομπάμα που αναζητούσε συμμάχους επί του εδάφους για να σταματήσει την επέλαση του Nτάες, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες ανάγκαζαν σταδιακά τους τζιχαντιστές να αποχωρήσουν από τη βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι έλαβαν τελικά τον έλεγχο περίπου ενός τετάρτου του συριακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων συνόρων με την Τουρκία και των περιοχών που κυρίως κατοικούνταν από Άραβες και άλλες εθνοτικές ομάδες.
Αυτήν την περίοδο, μετά από από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή, οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που εισβάλουν στην περιοχή με σκοπό να αποκλείσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συνεκτικού πληθυσμιακά κουρδικού κράτους στο υπογάστριο της Τουρκίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Πότε καταρρέει ο αντικυκλώνας - Έρχονται καταιγίδες στην Ελλάδα
- Πόσοι γράφτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ με την επίσκεψη Τσίπρα στην Αχαΐα
- Έγκλημα στη Μεσσηνία: «Δεν άντεχα άλλο» λέει η συζυγοκτόνος
- Τροχαίο ατύχημα για τη Βίκυ Χατζηβασιλείου
- Σούπερ μάρκετ: Έρχεται το τέλος των ταμείων
- Στην Εντατική 4χρονο αγοράκι μετά από πτώση
- «Βόμβα» από τον ΣΚΑΪ: Κόβεται επιτυχημένη σειρά που έκανε πάταγο
- «Βαρύ» πρόστιμο σε ποδηλάτη που κινούνταν... αντίθετα σε μονόδρομο!
- 8 λέξεις: Οι ετοιμασίες για τον γάμο και το τηλεφώνημα που θα φέρει τα πάνω-κάτω
- Επιδόματα : Σε ποιους και πότε θα καταβληθούν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ερντογάν σε Γερμανό ΥΠΕΞ: Δεν έχεις ιδέα από πολιτική
- Απεργία των λιμενεργατών την Παρασκευή
- «Έχει μιλήσει με Μουρίνιο η Τότεναμ»
- Αύριο η κλήρωση του κυπέλλου (λεπτομέρειες)
- Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ μπορεί να προδώσουν τους Έλληνες
- Επανήλθε ο Υπ. Υγείας για το παιδάκι στην Ελλάδα-«Καμία πρόθεση παρέμβασης»
- Brexit: Συνεχίζονται οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας
- Εξειδικευμένα εργαστήρια για αγνοούμενους φιλοξενεί η Κύπρος
- Οι άστεγοι, το σκάνδαλο και το κράτος
- Εισιτήρια και εισιτήρια διαρκείας στο κινητό τηλέφωνο
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Κούρδοι: 200 χρόνια αδικαίωτοι αγώνες για ανεξαρτησία
- Ερντογάν σε Γερμανό ΥΠΕΞ: Δεν έχεις ιδέα από πολιτική
- Επανήλθε ο Υπ. Υγείας για το παιδάκι στην Ελλάδα-«Καμία πρόθεση παρέμβασης»
- Στην Μπασακσεχίρ (του Ερντογάν) ο Σαχίν που εκδιώχθηκε από τη Ζανκτ Πάουλι
- Αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο
- Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ μπορεί να προδώσουν τους Έλληνες
- Brexit: Συνεχίζονται οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας
- Αύριο η κλήρωση του κυπέλλου (λεπτομέρειες)
- «Έχει μιλήσει με Μουρίνιο η Τότεναμ»
- Εξειδικευμένα εργαστήρια για αγνοούμενους φιλοξενεί η Κύπρος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο έχει στόχο να κάνει πιο ευέλικτη τη ΔΕΗ
- Επίθεση στη Συρία: Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Τουρκία, δυνάμεις του Άσαντ και Κούρδους
- Πρίγκιπας Χάρι: «Λύγισε» αναφέροντας την εγκυμοσύνη της Μέγκαν Μαρκλ (vid)
- Η πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλιγουντ διέλυσε την κουζίνα της! (vid)
- Στην Κομισιόν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού - Προβλέπει πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ
- Προσλήψεις στο Δήμο Πατρέων- Δείτε ειδικότητες
- 8 λέξεις: Οι ετοιμασίες για τον γάμο και το τηλεφώνημα που θα φέρει τα πάνω-κάτω
- Έρχεται το νέο iPhone με κόστος κάτω των 400 ευρώ (photos)