Κούσιος: Η ανακοίνωση του τουρκικού YΠΕΞ καταρρίπτει αφηγήματα (BINTEO)

H χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα των εγγυήσεων καταρρίπτει το αφήγημα κάποιων ότι στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα επεμβατικά και εγγυητικά της δικαιώματα,  δήλωσε σήμερα  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η χθεσινή ξεκάθαρη παραδοχή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ουδέποτε συναίνεσε, στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σε κατάργηση

των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, που απαντούσε σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο ότι τάχα στο Κραν Μοντανά είχε αποδεχθεί κάτι τέτοιο η τουρκική πλευρά, καταρρίπτει το αφήγημα που καλλιεργείται από κάποιους στην Κύπρο, ότι δηλαδή η Τουρκία ήταν έτοιμη στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο να εγκαταλείψει επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να λύσει το κυπριακό πρόβλημα.

 

Με τη συνέντευξη του τότε Βοηθού ΓΓ των ΗΕ κ. Τζέφρι Φέλντμαν - ο οποίος ήταν παρών, πρέπει να τονίσω, στο Κραν Μοντανά - στην εφημερίδα ‘Πολίτης’,  (που ξεκαθάρισε ότι την απόφαση για τερματισμό της Δάσκεψης έλαβε ο ΓΓ των ΗΕ) καταρρίπτεται ένα άλλο αφήγημα κάποιων εντός της Κύπρου, ότι δηλαδή από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά αποχώρησε ή επέτρεψε με τη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τερματιστεί η διαπραγμάτευση.

Να θυμίσω ότι κάτι παρόμοιο (με αυτό που ανέφερε ο κ. Φέλντμαν) είχε πει και ο ΓΓ των ΗΕ αμέσως μετά το Κραν Μοντανά.

Εάν αναλογιστεί κάποιος τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την αξιολογήσει σωστά, πώς δηλαδή εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά ακόμα και στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, όπου με έκνομες και πειρατικές ενέργειες και δια της επιβολής της στρατιωτικής της παρουσίας καθώς και με τα όσα άλλα προσπαθεί να επιβάλει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με την ανάμιξη της ακόμα στη διαδικασία για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του κ. Μουσταφά Ακκιντζί, επειδή μίλησε κατά της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, ένα είναι το συμπέρασμα. Ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να έχει ούτε ρόλο ούτε λόγο στην Κύπρο, στη μετά τη λύση του Κυπριακού εποχή.

Είναι λοιπόν καιρός στην Κύπρο να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα και να σταματήσουμε τις έριδες μεταξύ μας και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά».

Στη συνέχεια ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μακρά επικοινωνία σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη αυτή.

Η μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των διαβουλεύσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους Ευρωπαίους ηγέτες και έχει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της  ΕΕ, δηλαδή του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την περίοδο, το συντομότερο δυνατόν.

Στόχος παραμένει η επίτευξη του μέγιστου βαθμού σύγκλισης ως προς τον νέο προϋπολογισμό ενόψει και της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει εκτάκτως συγκληθεί για τις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις και επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών αποδοχών της Κύπρου ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής συνοχής, της μετανάστευσης, της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν δεόντως οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως μιας μικρής νησιωτικής χώρας σε μια πολύ ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή με συνεχείς προκλήσεις.

Ο κ. Μισιέλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο επιδεικνύοντας κατανόηση ως προς το εύλογο των αιτημάτων της Κύπρου.

Επεσήμανε ότι η συμφωνία επί του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ υπό το πρίσμα του χρηματοδοτικού κενού που αφήνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση.

Οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν εντός των επομένων ημερών και οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έθεσε στον κ. Μισιέλ το θέμα του Μεταναστευτικού σε σχέση με την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι ακριβώς ένα από τα θέματα που έχει εγείρει ο Πρόεδρος στη συνομιλία που είχε στη τηλεδιάσκεψη σήμερα. Ο κ. Μισιέλ είδε με θετική προσέγγιση το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά κατά την επικείμενη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και η πρόθεση είναι να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών μελών και είναι αίτημα της Κύπρου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες της στα συγκεκριμένα σημεία ως μια νησιωτική χώρα, μακριά ουσιαστικά από τις άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και με τα ιδιαίτερα προβλήματα του μεταναστευτικού».

Ερωτηθείς αν κατά τη συζήτηση με τον κ. Μισιέλ τέθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε το ΠΔΠ. Τα υπόλοιπα θέματα έχουν τεθεί ήδη στην ΕΕ και θα συζητηθούν κατά την παραμονή του Προέδρου στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρόεδρος θα έχει και διμερείς επαφές».

Κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση της Moneyvall, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ευτυχώς που υπάρχουν και τρίτοι αντικειμενικοί κριτές στο εξωτερικό και μάλιστα του επιπέδου της Moneyvall και  καταγράφουν το σημαντικό έργο που έκανε η παρούσα Κυβέρνηση ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης παράνομων εσοδών.

 Μετά και τα ευρήματα της Moneyvall, όπως τα έχει αναπτύξει ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του, ελπίζουμε ότι κάποιοι που θέλουν να δημιουργούν νοσηρό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου να αναθεωρήσουν αυτή τη στρατηγική αν θέλουν πραγματικά να είναι αξιόπιστοι στα μάτια των συμπολίτων μας.

Είναι θέση μας ότι δεν είναι επιτρεπτό να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε μόνοι μας την Κύπρο στα μάτια των ξένων και των τρίτων όταν έγκυρες Αρχές και θεσμοί αναγνωρίζουν την υπερπροσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα