Κουβέιτ: Η αντιπολίτευση κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

Η αντιπολίτευση στο Κουβέιτ, η οποία τα δέκα τελευταία χρόνια έκανε μποϊκοτάζ στις βουλευτικές εκλογές, κέρδισε κατά τη χθεσινή ψηφοφορία την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, ενώ δύο γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από ισλαμιστικούς σχηματισμούς, κέρδισαν 28 από τις 50 έδρες

του κοινοβουλίου σ' αυτές τις βουλευτικές εκλογές, τις έκτες μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ εκτός κοινοβουλίου έμειναν 20 πρώην βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην υπουργοί.

Ο Άχμαντ αλ-Σααντούν, από τα πιο επιφανή στελέχη της αντιπολίτευσης και τρεις φορές πρόεδρος του κοινοβουλίου, περιλαμβάνεται μεταξύ των νικητών με 12.000 ψήφους.

Από τις 22 γυναίκες που ήταν υποψήφιες στις εκλογές, δύο -η πρώην υπουργός Ζινάν Μπουσεχρί και η Αλία Αλ-Χάλεντ- εξελέγησαν στο κοινοβούλιο. Οι Κουβεϊτιανές, οι οποίες είναι πολύ δραστήριες στους κόλπους της κοινωνίας των πολιτών, είχαν χάσει τη μοναδική αντιπρόσωπό τους στις προηγούμενες εκλογές, το Δεκέμβριο του 2020.

Εξάλλου εξελέγησαν επίσης δύο υποψήφιοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Κουβέιτ. Οι Χαμίτ Μεχρί αλ-Μπαντχάλι και Μαρζούκ αλ-Χαλίφα κατηγορούνται ότι συμμετείχαν παρανόμως σε αναπληρωματικές εκλογές.

Αντίθετα από άλλα κράτη της περιοχής, το Κουβέιτ έχει μια δυναμική πολιτική ζωή. Το κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, έχει ευρείες νομοθετικές εξουσίες και οι συζητήσεις εκεί είναι συχνά ζωηρές.

Αυτή η πλούσια πετρελαϊκή χώρα συνταράσσεται ωστόσο εδώ και χρόνια από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις οι οποίες έχουν εμποδίσει τις προσπάθειές της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Κουβέιτ είναι από τους κύριους εξαγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο και κυβερνάται από μια οικογένεια, τους Αλ-Σαμπάχ, η οποία κρατάει τα κλειδιά της εξουσίας, αν και οι αιρετοί έχουν σημαντικά προνόμια και δεν διστάζουν να ζητούν λογαριασμό από υπουργους που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια και κατηγορούνται για κακοδιαχείριση, ακόμη και για διαφθορά.

Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι ούτε απαγορευμένα ούτε αναγνωρισμένα, όμως πολυάριθμες οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες οι ισλαμιστικές, δρουν ντε φάκτο ως πολιτικοί σχηματισμοί.

Οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές τα έξι τελευταία χρόνια, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την ανάμιξη της κυβέρνησης στη νομοθετική εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα