Κράτος δικαίου και πιστοποιητικό COVID συζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Μακρά ήταν η λίστα θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (GAC) που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση οι αρμόδιοι Υπουργοί για Ευρωπαϊκά θέματα των κρατών μελών ενημερώθηκαν για τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου για πέντε χώρες, μεταξύ τους και την Κύπρο, και αντάλλαξαν

απόψεις και βέλτιστες πρακτικές.

Εκτός από την Κύπρο, οι άλλες τέσσερις χώρες ήταν η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία και η Λιθουανία. Η συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μακρά, ωστόσο τα ευρήματα για τις συγκεκριμένες χώρες θεωρούνται γενικά θετικά.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Γκάσπερ Ντόβζαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε πως η συζήτηση που έγινε έδειξε πως η συζήτηση για το κράτος δικαίου μπορεί να είναι εποικοδομητική, ώστε τα κράτη μέλη να μαθαίνουν το ένα από το άλλο και να ανταλλάσσουν απόψεις.

«Το κράτος δικαίου είναι θεμέλιο και εγγυητής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας» ανέφερε ο κ. Ντόβζαν, προσθέτοντας πως η συζήτηση αυτή μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πριν προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Υπογράμμισε πως το Συμβούλιο τηρεί τη δέσμευσή του να καταστήσει τον διάλογο για το κράτος δικαίου «πιο δομημένο, με σεβασμό παράλληλα των αρχών της αντικειμενικότητας, της αποφυγής των διακρίσεων και της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών».

Οι υπουργοί συζήτησαν την κάθε χώρα για μισή ώρα, ξεκινώντας με μια σύντομη εισαγωγή από την Κομισιόν βάσει την ευρημάτων του σχετικού κεφαλαίου της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2021. Στη συνέχεια, η κάθε αντιπροσωπεία παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις και σε σχέση με τη βελτίωση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενημερώθηκε ακόμα για τις προθέσεις της Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις για την αλλαγή των εισηγήσεων του Συμβουλίου όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς, οι αλλαγές θα αφορούν την προσθήκη της τρίτης δόσης στο ψηφιακό πιστοποιητικό καθώς και την λειτουργία του πιστοποιητικού σε σχέση με τα ταξίδια μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και για ταξίδια από τρίτες χώρες προς την ΕΕ.

Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμα την πορεία της διαδικασίας διεύρυνσης και του πώς μπορεί αυτή να προχωρήσει, στη βάση όσων συζητήθηκαν στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια., καθώς και τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου και το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν για το 2022, ενώ υιοθέτησαν επίσημα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022 μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τον προγραμματισμό του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 - 17 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται ο συντονισμός της αντιμετώπισης της πανδημίας, η ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας εν όψει μελλοντικών κρίσεων, οι εξελίξεις όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, η Στρατηγική Πυξίδα, η προετοιμασία της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης και η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υιοθέτησε συμπεράσματα για την ανθεκτικότητα και την δυνατότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές κρίσεις, σε συνέχεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην ανεπίσημη συνάντησή τους στη Σλοβενία στις 23 Ιουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα