Κράτος και Διοίκηση

Για τη στελέχωση της διαπραγματευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, σκέφτονται να κοιτάξουν να βρουν κατάλληλα, έμπειρα άτομα και εκτός ΗΒ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρετανοί κοιτάζουν διεθνώς για να βρουν κατάλληλα άτομα για την πλήρωση μιας σημαντικής θέσης. Ο Μαρκ Κάρνεϊ (Mark Carney), ο νυν κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας --της Κεντρικής Τράπεζας

του ΗΒ-- είναι από τον Καναδά. Δεν είναι Άγγλο-Καναδός, είναι απλά ο καλύτερος που πίστευαν ότι μπορούσαν να βρουν για την θέση όταν τον διόριζαν τον Ιούλη του 2013.

Όταν το ΗΒ έχοντας ιστορία και εμπειρίες διοίκησης μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας αλλά και παράδοση σε θέματα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει ιδρυθεί το 1694, κοιτάζει διεθνώς για την συμπλήρωση διοικητικών θέσεων ή των καταρτισμό της διαπραγματευτικής τους ομάδας, αυτό κάτι θα πρέπει να λέει σε εμάς εδώ στη Κύπρο.

Η διοικητική δομή ενός κράτους (όσο μικρό και αν είναι αυτό) χρειάζεται ένα ελάχιστο αριθμό θέσεων/ατόμων για την εύρυθμη λειτουργία της. Τα άτομα που διορίζονται σε αυτές της θέσεις θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις/σπουδές αλλά και εμπειρίες για να μπορέσουν να αποδώσουν στις θέσεις τους.

Με ένα πληθυσμό περίπου 100 φορές πιο μικρό από αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου, με συγκριτικά, σε πολλούς τομείς, ελάχιστες εμπειρίες διοίκησης σε σχέση με την Βρετανία, είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρίσκουμε πάντα μέσα από τη μικρή μας κοινωνία τα πιο κατάλληλα άτομα για τις διάφορες θέσεις. Θέσεις όπως των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων, Διευθύνσεων Ημικρατικών Οργανισμών, Γενικού Ελεγκτή, Διοικητή Κεντρική Τράπεζας, Αρχηγού Αστυνομίας, Διευθυντών Νοσοκομείων, ακόμα και θέσεις όπως αυτές των εκτελεστικών διευθυντών στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), τον ΚΟΤ, κλπ.

Θέσεις όπως οι πιο πάνω θα πρέπει να πληρώνονται μέσα από μία διαδικασία ανοικτή διεθνώς με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος από έμπειρα σε κάθε τομέα άτομα, τα οποία, όταν επιλεγούν, θα υπογράφουν συμβόλαια συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Έτσι, επιτέλους, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του μικρού μας μεγέθους στην εξεύρεση κατάλληλων ατόμων για να «στήσουμε» ένα κράτος που θα μπορέσει να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό.

Ακόμα έτσι, ίσως, θα πρέπει να στελεχωθεί και η διαπραγματευτική μας ομάδα στις δικοινοτικές συνομιλίες. Όχι όσο αφορά τα θέματα πολιτικών αποφάσεων, αυτές είναι καθαρά δικές μας αποφάσεις, αλλά όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τη κρατική διοίκηση και που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ένα σωστά δομημένο και διοικούμενο κράτος προσφέρει στους πολίτες του ασφάλεια, προσφέρει στους πολίτες του ποιότητα ζωής, και προσφέρει στην περίπτωση της διαπραγματευτικής μας ομάδας στις συνομιλίες μία καλύτερη δυνατότητα σωστής διαπραγμάτευσης των θεμάτων που αφορούν την διαχείριση και αποτελεσματικότητα του κράτους.

O Ανδρέας Μ. Κουμενίδης είναι Νομικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα