Κρατούν όλοι κλειστά τα χαρτιά τους

Ασφάλεια και εγγυήσεις συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες Αναστασιάδης και Τσίπρας
Χωρίς αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα της σύνθεσης της Διάσκεψης της Γενεύης, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη -Ακιντζί μετά το Μον Πελεράν

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ η τρίωρη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού

ηγέτη Ακιντζί, η πρώτη μετά το δείπνο, όπου και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το καυτό θέμα της σύνθεσης της Διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως θα ήθελε να αποφύγει μια τέτοια συζήτηση, δεδομένων, όπως είπε, των γνωστών θέσεων των δύο πλευρών. Γι' ακόμη μια φορά επανέλαβε πως υπάρχει πρόοδος στ' ανοιχτά ζητήματα αλλά και τις εκκρεμότητες, οι οποίες «θα έρθουν ενώπιόν μας για να λάβουμε αποφάσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε, ακόμη, ότι μέχρι την 9η Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν άλλες τρεις με τέσσερεις συναντήσεις με τον Ακιντζί. Νωρίτερα χθες το πρωί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συναντήθηκε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, εξάλλου, το πρωί, οι δυο διαπραγματευτές είχαν την προπαρασκευαστική συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν θέματα ασφάλειας, αστυνόμευσης και εφαρμογής του νόμου, σύμφωνα με τον Νορβηγό διπλωμάτη.

Ενημερώνει τις Βρυξέλλες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας, για το Κυπριακό. Όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος, στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στο περιθώριο των Συνόδων, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. κ. Ντόναλντ Τουσκ.

Το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ στους 28 ηγέτες της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Χθες, ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Μεταβαίνουμε προετοιμασμένοι»
Πάντως, σε χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως το Κυπριακό βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε κομβικό και κρίσιμο σημείο. Επεσήμανε μάλιστα ότι για χρόνια δίναμε μάχες, προκειμένου η Τουρκία να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο θα γίνει τον Γενάρη στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι μεταβαίνουμε καλά προετοιμασμένοι και καθορίζουμε προτάσεις, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση.

«Επένδυση» το κόστος της λύσης
Παράλληλα, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων του ΚΕΒΕ, Business Leader Awards, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην οικονομική διάσταση της λύσης.

«Αυτό που κάποιοι ονομάζουν κόστος της λύσης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επένδυση που απαιτείται για να αναπτύξουμε τις δυνατότητες της πατρίδας μας σε όλη της την έκταση», δήλωσε, προσθέτοντας πως όσοι επικαλούνται το κόστος, παραβλέπουν το γεγονός πως στην περίπτωση της λύσης, οι αμυντικές δαπάνες θα είναι σαφώς μικρότερες, αλλά κυρίως παραβλέπουν το γεγονός ότι οι προοπτικές για επενδύσεις, για οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη θα είναι τεράστιες με ανάλογη θετική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα (ρεπορτάζ στη σελίδα 11).

Με συνοδεία στη Γενεύη ο Ακιντζί
Πρόσκληση στους αρχηγούς των τ/κ κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη απηύθυνε με επιστολή του ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί απέστειλε γραπτή πρόσκληση στον αρχηγό του UBP Χουσεΐν Οζγιουργκιούν, του CTP Τουφάν Ερχουρμάν, του DP Σερντάρ Ντενκτάς και του TDP Τζεμάλ Οζιγίτ. Στην επιστολή του ο Μουσταφά Ακιντζί υπογραμμίζει τη σημασία της διάσκεψης για το μέλλον των Τ/κ και της Κύπρου.

Προβληματισμένοι οι Ιεράρχες
Βαθύτατο προβληματισμό και έντονες ανησυχίες για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τη διάσκεψη της Γενεύης, εξέφρασαν χθες τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία συνήλθαν εκτάκτως.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Ιεράρχες συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραστεί ενώπιον της Ολομέλειας της Συνόδου, για να ενημερώσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, επίσης, να καλέσει και άλλα πολιτικά πρόσωπα, για να ακούσει τις απόψεις τους, με στόχο να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων και ανάλογα να τοποθετηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα