Κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Κύπρο- Τι απαντά ο ΟΑΥ

Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ και τα προβλήματα και οι ελλείψεις φαρμάκων εντός του συστήματος συνεχίζονται, παρά τις διορθωτικές κινήσεις που επιχειρούνται από τον ΟΑΥ.

Οι ασθενείς παραπονιούνται γιατί δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους, ενώ γονείς ανησυχούν σοβαρά για την υγεία των παιδιών τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Ασθενών και Φίλων, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε: «Ναι υπάρχουν ελλείψεις. Για κάποια φάρμακα δεν υπάρχει επάρκεια, ενώ έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, κάποια άλλα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί»

Άλλα φάρμακα που δεν υπάρχουν πρόσθεσε,

αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα στην δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ, δηλαδή τον Ιούνιο του 2020.

Υπάρχουν ελλείψεις παραδέχεται ο ΟΑΥ.

Σύμφωνα με την Γνωσία Αχνιώτου, Ανώτερη Λειτουργό του ΟΑΥ, «για κάποιες ελλείψεις υπάρχουν ανταλλάξιμα και μπορεί ο γιατρός να τα συνταγογραφεί. Για άλλες ελλείψεις γίνεται διαδικασία μέσω φαρμακευτικών Υπηρεσιών για στην συνέχεια προσφέρονται στους ασθενείς».

Απάντηση δόθηκε και στις ελλείψεις φαρμάκων για παιδική επιληψία, πρόβλημα που υφίσταται εδώ και καιρό.

«Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε συνεννόηση με τις πρεσβείες μέχρι να μπορέσει να ανταποκριθεί η εταιρεία που τα εισάγει και αναμένουμε σε μια βδομάδα να τα έχουμε στην Κύπρο», σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό του ΟΑΥ.

Εξάλλου την συνέχιση της κάλυψης των δικαιούχων οδοντιατρικής φροντίδας από τα κρατικά νοσηλευτήρια και μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ οι δικαιούχοι των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών  θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα του δημόσιου τομέα από τις θυρίδες των φαρμακείων του ΟΚΥΠΥ καταβάλλοντας τα ισχύοντα τέλη.

Μετά την 1η Ιουνίου 2020, οι συνταγές που θα εκδίδονται από τους Οδοντιάτρους που θα συμβληθούν με το ΓΕΣΥ θα μπορούν να εκτελούνται τα συμβεβλημένα φαρμακεία

Οι Οδοντίατροι του δημόσιου τομέα θα συνεχίσουν τις παραπομπές των ασθενών για εργαστηριακές αναλύσεις, χωρίς παραπεμπτικό από τον Προσωπικό Ιατρό.

Επίσης από 1η Σεπτεμβρίου 2019 η εξέταση στις δημόσιες Οδοντιατρικές Κλινικές θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Keywords
Τυχαία Θέματα