Κρίση στην υγεία - Αδήριτη ανάγκη διαχείρισης ποιότητας

Παρακολουθούμε με περισσή αγωνία και πόνο τα τεκταινόμενα στην υγεία στην Κύπρο. Οι δημόσιες αντεγκλήσεις και η πόλωση που έχει επέλθει μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός 10 χρονου παιδιού δυστυχώς δεν θα βοηθήσει αλλά θα επιδεινώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο πολίτη.

Τέτοια τραγικά περιστατικά θα πρέπει να αναλύονται στην βάση της μοναδικότητας, ολότητας και πολυπλοκότητάς τους, λαμβάνοντας τα κατάλληλα βραχυ-, μέσο-, και μακροπρόθεσμα διορθωτικά

μέτρα που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψή τους.

Είναι η ώρα των νηφάλιων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και τολμηρών πολιτικών αποφάσεων αναφορικά με την βέλτιστη διαχείρισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Η πατρίδα μας αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών στα θέματα ρύθμισης, ελέγχου και προαγωγής της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Αξιοσημείωτα είναι η έλλειψη εθνικού συστήματος υγείας, οι δυσμενείς συνθήκες άσκησης της ιατρικής στον δημόσιο τομέα, η ελλιπής καταχώρηση ιατρικών δεδομένων, τα πολύ υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών και καισαρικών τομών, τα ιατρικά λάθη, η έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας, επιβράβευσης και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η σημερινή έλλειψη κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, κλινικού ελέγχου, αποτελεσματικών εποπτικών αρχών, διασφαλισμένης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, διαπίστευσης νοσοκομείων κ.α που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε χαμηλή ποιότητα, έλλειψη ασφάλειας ασθενών, ανισότητες κ.α αποτελεί μια απαράδεκτη κατάσταση που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί διότι στοιχίζει πρώτιστα ανθρώπινες ζωές και ακολούθως αποτελεί σημαντικό οικονομικό κόστος για την κοινωνία και το κράτος μας.

Προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ινστιτούτου Ποιότητας που θα εισαγάγει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ποιότητας των παρεχόμενων κλινικών υπηρεσιών υγείας και θα εποπτεύει τόσο τον δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον Κύπριο ασθενή, θα διασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θα προάγουμε την συνεχή βελτίωση της ποιότητας αυτών και η Υγεία θα αποτελέσει επένδυση για ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Στην διοίκηση του Ινστιτούτου χρειάζεται να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία, Υπουργείο Υγείας, Επαγγελματίες Υγείας, Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων και Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), ασφαλιστικοί οργανισμοί κα. Η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Ινστιτούτο θα καταρτίζεται από μικρό αριθμό ( πχ 5 ) τεχνοκρατών και συμβούλων (μη κυβερνητική εργοδοσία βάση συμβολαίου) και θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ο κύριος ρόλος του Ινστιτούτου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της κουλτούρας, στρατηγικής και αντίστοιχων δομών για εισαγωγή ολοκληρωμένου συστήματος κλινικής διαχείρισης ποιότητας. Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο θα έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα υγείας (Υπουργείο Υγείας, ΠΟΣΠΦ, Επαγγελματίες Υγείας, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί) να προωθήσει τα πιο κάτω με βάση στρατηγικό σχέδιο 3 ετίας:

1. Aνάπτυξη και εισαγωγή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών σε σημαντικές παθήσεις για την Κύπρο.

2. Ανάπτυξη και εισαγωγή ολοκληρωμένης στρατηγικής και προγράμματα κλινικού ελέγχου (clinical audit) στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

3. Ανάπτυξη διαδικασίας επαναξιολόγησης των επαγγελματιών υγείας (revalidation)

4. Aνάπτυξη συστήματος κλινικής αξιολόγησης συναδέλφων από συναδέλφους (peer review)

5. Ανάπτυξη συστήματος διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας.

6. Εισαγωγή εποπτικού συστήματος για διασφάλιση ότι όλοι οι πάροχοι υγείας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας που είναι ασφαλείς και αειφόρες.

7. Εισαγωγή συστήματος κλινικής επιβράβευσης των βέλτιστων κλινικών πρακτικών.

Δρ Γεώργιος Σαμούτης MD, PhD, CCT, PGCertHBE

Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής St George’s Medical School London

Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΠΟΣΠΦ

Email: samoutis.g@unic.ac.cy

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα