Κρίσιμα 24ωρα

Σε αναμονή το εσωτερικό μέτωπο περιμένει τις εξελίξεις από το Μον Πελεράν
Την ώρα που θα ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για το εδαφικό, θα πραγματοποιείται δικοινοτική εκδήλωση που αναλήφθηκε από την ΠΕΟ και την Τουρκοκυπριακή Πλατφόρμα Λύση και Επανένωση

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μον Πελεράν, 120 οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες (με τον μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από τα κατεχόμενα) συνδιοργανώνουν εκδήλωση για στήριξη των συνομιλιών. Μια εκδήλωση όπου

το ΑΚΕΛ συμμετέχει και μάλιστα καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει δυναμικά το «παρών» του στη δικοινοτική εκδήλωση, αγκαλιάζοντας μαζικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αυτή την πρωτοβουλία.

Το ιδιαίτερο της εκδήλωσης είναι ότι πραγματοποιείται στις 18:30, στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά στη νεκρή ζώνη, την ώρα που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί για το εδαφικό. Οι διοργανωτές, όπως αναφέρουν, θα στείλουν μήνυμα ενωμένοι, χορεύοντας και τραγουδώντας, ότι τους στηρίζουν και τους ενθαρρύνουν και ότι αναμένουν να επιστρέψουν στην Κύπρο με καλά νέα.

Στο δελτίο Τύπου της η ΠΕΟ μάλιστα αναφέρει ότι «εμείς, οι οργανώσεις και φορείς, καλούμε όλους τους Κυπρίους να κινητοποιηθούν στην προοπτική της λύσης και να δηλώσουν το "παρών" τους σε αυτό το δικοινοτικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό συναπάντημα, για να μπορέσει έτσι αυτή την κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή της λογικής, η φωνή της ειρήνης και της ελπίδας».

Κρίνεται η διαδικασία
Πάντως ευρύτερα στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα μετά τις συνομιλίες της Ελβετίας. Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε χθες ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα είναι καθοριστική και τα αποτελέσματά της θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα καταλήξει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Μιλώντας στο μνημόσυνο πεσόντων της τουρκικής εισβολής και αποθανόντων στην προσφυγιά Καραβιωτών, στην εκκλησία Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη, ανέφερε ότι «οι σημερινές συγκυρίες δείχνουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, ώστε τα εμπόδια που εγείρονται στην προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

«Η ενότητα, η κοινή δράση και η ενιαία φωνή είναι απαραίτητα στοιχεία σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε. Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «η πατρίδα είναι πάνω απ' όλους και απ' όλα», προσθέτοντας ότι «το εθνικό της κάλεσμα μας προτρέπει σε ενότητα και ομοψυχία».

«Γνωρίζετε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα είναι καθοριστική και τα αποτελέσματά της θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα καταλήξει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «θα συνεχίσει τις προσπάθειες, μέσα από την ενότητα που πρέπει να υπάρχει σε ώρες κρίσιμες, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες».

«Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε το όραμα όλων μας να πραγματοποιείται. Να δούμε την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό και την επανένωση της πατρίδας μας. Τη δημιουργία ενός κράτους σύγχρονου μέσα στην Ευρώπη, που θα δίδει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας να ευημερούν και να προοδεύουν κάτω από συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας, χωρίς τον κίνδυνο να επαναληφθούν όσα μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει στον τόπο μας η τουρκική κατοχή», σημείωσε.

Οι παγίδες της λύσης
Μεταβατική περίοδος και ενδιάμεσο κράτος συνιστούν τη ληξιαρχική πράξη διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει η ΕΔΕΚ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού υπάρχουν πολλές παγίδες για την πλευρά μας, οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν. Πέρα από τα θέματα της πολυμερούς διάσκεψης με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια ενδεχόμενη απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτή, εξίσου επικίνδυνο είναι και το ενδεχόμενο εφαρμογής μεταβατικής περιόδου, είτε προσδιορισμένου είτε απροσδιόριστου χρονικού διαστήματος, όταν μάλιστα σε αυτήν την περίοδο παραμένει αριθμός τουρκικών στρατευμάτων».

Το Κίνημα διερωτάται:
· Ποιος είναι αυτός που εγγυάται ότι στη συνέχεια θα αποχωρήσουν αυτά τα στρατεύματα και δεν θα προκληθεί από την πλευρά της Τουρκίας τεχνίτη όξυνση για να παραμείνουν;
· Ή ποιος έχει μελετήσει τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν στην κυπριακή οικονομία και το δήθεν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις που θα παρατηρηθεί από την παράλληλη κυκλοφορία στην τουρκοκυπριακή πλευρά της τουρκικής λίρας;

Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι «δεν πρέπει να υπάρχει μεταβατική περίοδος, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ενδιάμεσο κράτος, όπως δυστυχώς κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σε σενάρια, στα οποία θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νέου "πολιτειακού μορφώματος" που θα προκύψει από τη λύση. Αυτή η εξέλιξη συνιστά ουσιαστικά ληξιαρχική πράξη διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι υποχρεώσεις της τουρκικής πλευράς, υποστηρίζει η ΕΔΕΚ, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι:
1. Πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων.
2. Απόσυρση της τουρκικής λίρας και η κυκλοφορία του ευρώ.
3. Απόδοση της Αμμοχώστου, της νεκρής ζώνης και συγκεκριμένων εδαφικών περιοχών για την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Αναπάντητα ερωτήματα
Όχι σε μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ αναφέρουν οι Οικολόγοι και διερωτώνται πως θα καμφθεί η αδιαλλαξία Ερντογάν, όταν οδεύουμε στην πενταμερή ακολουθώντας το τουρκικό χρονοδιάγραμμα.

Το Κίνημα κάνει λόγο για τουρκικό χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται πιστά τελικά. «Αυτό που υποτίθεται αποφεύχθηκε τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη το βλέπουμε να γίνεται σήμερα στην πράξη. Αναμένεται ότι μετά τις συνομιλίες του Μον Πελεράν θα ανακοινωθεί ημερομηνία για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης στο τέλος Δεκεμβρίου. Το αν θα είναι υπό την αίρεση ή όχι της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων θα έχει μικρή σημασία, αφού ο Ακιντζί θα έχει πάρει αυτό που θέλει».

Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι από τις αρχές του 2016 λειτουργεί ένα χρονοδιάγραμμα, που δυστυχώς φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Ακόμα και τώρα ο Ακιντζί επιμένει να λέει ότι: αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σε 3-4 βδομάδες πρέπει να γίνει η πενταμερής. Αν η λύση μείνει για το 2017, σημαίνει ότι θα ξεμείνει για το 2018». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν παράλληλα σε μια σύνοδο τύπου Μπούργκενστοκ».

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιμένει σε μία διεθνή διάσκεψη, όπου θα μπορεί να συζητηθεί μόνο το θέμα των εγγυήσεων και σε αυτή τη διάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όπως τονίζει η ανακοίνωση, «τα μηνύματα στο θέμα των εγγυήσεων δεν είναι θετικά, αφού ο Ερντογάν εμμένει σε μια μεταβατική περίοδο πέντε συν πέντε χρόνια για στρατεύματα και εγγυήσεις. Στην ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας θα γίνει, κατά τη δική τους πρόταση, επαναξιολόγηση και θα αποφασισθεί εάν θα παραμείνουν ή θα όχι. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν δεχόμαστε ούτε μια μέρα μετά τη λύση να ζούμε υπό τον "εγγυητικό" ζυγό της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τις σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του '60».

Keywords
Τυχαία Θέματα