Κρίσιμες εβδομάδες για την Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ξαναρχίζουν σήμερα τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Στόχος συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η διασφάλιση της συνέχισης της προόδου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ξαναρχίζει από σήμερα, με τους εκπροσώπους των θεσμών να βρίσκονται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στις επόμενες δεκαπέντε τουλάχιστον μέρες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, η Κομισιόν καλωσορίζει τη «συναντίληψη»

που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερεις θεσμοί, η οποία επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα.

«Συνεχίζουμε», είπε ο Μ. Σχοινάς, «να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα».

Όπως μετέδωσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ) θεωρούν εφικτό αυτόν τον στόχο, σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Εurogroup.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή, θα πρέπει οι εκπρόσωποί της να υπογράψουν μια συμφωνία (staff level agreement) με τις ελληνικές Αρχές, που θα αφορά τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αγορά εργασίας και του πακέτου επιπλέον μέτρων για το 2019-2020, που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη φορολογία και τις συντάξεις, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα.

Είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες προκειμένου να κλειδώσει αυτή η συμφωνία χωρίς απρόοπτα.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, καθώς και για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι συζητήσεις αυτές, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα πάρουν περισσότερο χρόνο, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τα συμφωνημένα μέτρα και να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ το μεταξύ τους πρόγραμμα.

Όλα, πάντως, δείχνουν πως υπάρχει η «βούληση» για μια ομαλή συνέχιση της διαδικασίας, παρά τις δυσκολίες τις οποίες δεν παραβλέπει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Προνομοθέτηση μέτρων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναίνεσε στο αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων, παρόλο που εξ αρχής θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο.

Το ΔΝΤ, μετά και τη συμφωνία της Ελλάδας στην προνομοθέτηση μέτρων, παρουσιάζεται σαφώς πιο αισιόδοξο για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αποστολής στην Αθήνα.

Ωστόσο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πηγή της Ευρωζώνης άφηνε να εννοηθεί πως όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο (κατά τη συνάντηση Λαγκάρντ- Μέρκελ στο Βερολίνο).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμπλέκεται επί της ουσίας στη διαδικασία σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρόλο που επίσημα, ως ανεξάρτητος οργανισμός, δεν είναι σε θέση να προαναγγείλει τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας σε αυτό, έχει κάνει σαφές πως μια συμφωνία για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι αυτό που χρειάζεται για να αγοράσει ελληνικό χρέος.

Εκπροσωπώντας τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο ESM επιθυμεί επίσης την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επόμενη εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ο ESM θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει το ύψος της δόσης -και ενδεχομένως των υποδόσεων- σε συνέχεια των αποφάσεων που θα λάβει το Eurogroup για τη σύνδεσή τους με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων.

«Ισορροπημένο» πακέτο επιθυμεί ο Μοσκοβισί
Την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες. Το 2016 επέστρεψε η ανάπτυξη και η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επομένως, το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα ισορροπημένο πακέτο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το βάρος από όποια περαιτέρω προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα πληρωμής και θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού».

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει πως «η διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 -κάτι που η Επιτροπή αναμένει ότι θα γίνει, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις- θα πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

Διευκρίνιση μέτρων
»Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως μέσα που ανατρέπουν τις ήδη εφαρμοσμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ήδη στηρίζει την Ελλάδα αναφορικά με τις ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχήματος δημοσίων έργων που συνδυάζει θέσεις εργασίας με εκπαίδευση».

Τόνισε, δε, πως «η Επιτροπή συζητά την πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αφιερωθεί σε αυτές τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στηρίζουν τους νέους που δεν βρίσκονται ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση».

«Η Επιτροπή διερευνά ακόμα κατά πόσον η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές», ανέφερε επίσης ο Γάλλος επίτροπος, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι «δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τη βελτίωση των σχημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων καθώς και για ένα υγιές κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας».

Ρέγκλινγκ: Ο Τσίπρας υπέγραψε πλεόνασμα 3,5%
Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούνται από την Αθήνα, «αυτό το υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Τσίπρα», στέλνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι όποιες διαφορές με το ΔΝΤ θα γεφυρωθούν.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, δηλώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη είναι αρκετά για την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο αυτό το 2018. Το ΔΝΤ, ωστόσο, διαφωνεί με αυτήν την πρόβλεψη αμφισβητώντας το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνουν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση γιατί η συμφωνία λέει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 και να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δεν υπάρχει όμως ορισμός αυτού του διαστήματος αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό».

Πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ αφορούν δύο πεδία. «Το πρώτο είναι ότι το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ εμείς πιο αισιόδοξοι γιατί έχει γίνει καλύτερη πρόοδος απ' ό,τι αναμενόταν το 2016». Παράλληλα, όμως, αφήνει μια χαραμάδα αναθεώρησης των προβλέψεων και των στοιχείων λέγοντας ότι «όταν πάρουμε όλα τα δεδομένα από την Αθήνα θα έχουμε καλύτερη εικόνα γι' αυτήν την κατάσταση και ελπίζω να είμαστε σωστοί, γιατί αυτό θα κάνει ευκολότερη την κατάσταση για την Ελλάδα».

Η δεύτερη διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν τώρα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της αβεβαιότητας», προσθέτει ο επικεφαλής του ESM.

«Όμως γεφυρώνουμε τις αποστάσεις και με τα τελευταία δεδομένα από την Αθήνα θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας», προσθέτει, επαναλαμβάνοντας ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να είναι στο πρόγραμμα το ΔΝΤ». Υπενθυμίζει, δε, ότι «αρκετά κοινοβούλια στην Ευρώπη ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα μόνο με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ήταν παρόν».
(ΠΗΓΕΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, News in Gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα