Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν… με το βλέμμα στον Μπάιντεν

Iδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.


Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνομιλήσουν κατ΄ ίδιαν –με την παρουσία μόνο δύο διερμηνέων– κίνηση που υποδηλώνει ότι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν όλη τη βεντάλια των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Στόχος της Αθήνας,

άλλωστε, είναι αφενός να εξασφαλιστεί ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο και αφετέρου να ξεκαθαριστεί ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να στηρίξει τη «θετική ατζέντα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα αποδείξει εμπράκτως τη βούληση της για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Μητσοτάκης: Να βρούμε τρόπο να λύνουμε ειρηνικά τις διαφορές μας

Το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χθεσινή του συνέντευξη στο France 24, όπου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας και πρέπει να βρουν τον τρόπο να λύνουν ειρηνικά τις διαφορές τους. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, η οποία υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα», ανέφερε.

Όπως έχει ξαναγράψει το ethnos.gr, πρόθεση της Αθήνας είναι στην απογευματινή (17:00 ώρα Κύπρου) συνάντηση των δύο ηγετών να συζητηθεί η πιθανότητα συμφωνίας για ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο. Αν αυτό καταστεί εφικτό, θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα το ήρεμο καλοκαίρι που έχει ιδιαίτερη ανάγκη λόγω της τουριστικής περιόδου, ενώ θα δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να διεκδικήσει τη «θετική ατζέντα» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Ιουνίου.

Ο ρόλος του Μπάιντεν

Μεγάλη σημασία, πάντως, για την έκβαση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, αναμένεται να έχει η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία θα προηγηθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος «πλανητάρχης» αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των ελληνοτουρκικών αλλά και του Κυπριακού. Αν και το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας θα είναι οι S-400, στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στην περιοχή –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί διακυβέρνησης Τραμπ– είναι ικανή να πιέσει την Άγκυρα, δημιουργώντας προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου και εξασφάλισης ηρεμίας στην περιοχή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στο France24, αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν και αποτυπώνοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η Αθήνα τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Αν και οι προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές ως προς τα απτά αποτελέσματα που δύναται να φέρει, η Αθήνα θα επιδιώξει να συμφωνηθεί επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και μιας σειράς άλλων διαδικασιών, όπως η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η «θετική ατζέντα» στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, την οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 Ελλάδος, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι: «Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας σε υψηλά θέματα πολιτικής δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα χαμηλής πολιτικής, θέματα οικονομικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό […] αν καταφέρουμε να προωθήσουμε τα 25 θέματα που απαρτίζουν οικονομικές και εμπορικές διαφορές, αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει και μια πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών».

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν «δίνει το χέρι του» στον Μπάιντεν: Nα αφήσουμε πίσω τα προβλήματα

Πηγή: Εθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα