Κριτική για την επίσκεψη Σολτς στην Ουάσιγκτον-Στο επίκεντρο ο Nord Stream 2

Κριτική από τον γερμανικό Τύπο για την επιμονή του να μην αναφέρεται ευθέως στον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2 και στην τύχη του, σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, δέχεται ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στον απόηχο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Ο Σολτς σιωπά επί 15' για τον ρωσικό αγωγό», γράφει η εφημερίδα BILD, αναφερόμενη στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σολτς στο αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN,

στην οποία απέφυγε και πάλι να τοποθετηθεί ευθέως για τον Nord Stream 2. «Είναι η Γερμανία αξιόπιστος εταίρος της Δύσης;», ρωτούσε επανειλημμένα ο δημοσιογράφος, ενώ πριν από την συνέντευξη προβλήθηκε ρεπορτάζ το οποίο περιέγραφε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο αρνείται να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, ότι αντ' αυτού έστειλε 5.000 κράνη, ότι ο Όλαφ Σολτς δεν απάντησε ευθέως για τον αγωγό ούτε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ακόμη και ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη συνάντηση με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του Βερολίνου.

Διαβάστε ακόμη: Απογήτευση των Γερμανών από τους πρώτους μήνες του Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία

«Ανοησίες. Παραλογισμός», απάντησε ο κ. Σολτς, όταν εκλήθη να σχολιάσει ότι «η Γερμανία στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως συνδεδεμένη με την Ρωσία, παρά με την Δύση».

«Μαζί με τις ΗΠΑ είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας. Από το 2014 έχουμε διαθέσει περισσότερα από δυο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέσω της ΕΕ ακόμη 3,2 δισεκατομμύρια», αμύνθηκε ο Καγκελάριος. «Γιατί δεν λέτε απλώς ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα σταματήσει και ο αγωγός;», επανήλθε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Όλαφ Σολτς ότι σε τέτοια περίπτωση, «δεν θα υπάρξει μόνο ένα μέτρο, αλλά πολλά» και να επαναλάβει ότι «η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της και θα κάνει από κοινού τα βήματα που θα συμφωνηθούν».

Ο κ. Σολτς εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος, όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον πρώην Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στην επαγγελματική του δραστηριότητα ως στελέχους των ρωσικών εταιριών ενέργειας. «Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο. Αλλά δεν μιλάει για λογαριασμό της κυβέρνησης. Εγώ εργάζομαι για την Γερμανία, εγώ είμαι τώρα ο Καγκελάριος και την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης θα την ακούσετε από εμένα», δήλωσε σε έντονο ύφος.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Καγκελάριου στον Λευκό Οίκο, τα γερμανικά ΜΜΕ φαίνεται ότι συμφωνούν πως το κομβικό ζήτημα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ήταν ο Nord Stream 2. «Ένα κρίσιμο σημείο παραμένει», γράφει η Sueddeutsche Zeitung και κάνει λόγο για «τον αγωγό που δεν επιτρέπεται να κατονομάσουμε». «Πατώντας πάνω σε αυγά για τον αγωγό αερίου», γράφει το δίκτυο RND, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών σχολίαζε ότι «ο σιωπηλός Καγκελάριος παλεύει για την αξιοπιστία του», αναφέρεται σήμερα σε «παράξενο θέατρο» στην Ουάσιγκτον και επισημαίνει ότι «ο Σόλτς αφήνει τον Μπάιντεν επικεφαλής του Nord Stream 2 - λες και η Γερμανία είναι απλώς ένας υπεργολάβος». Το περιοδικό Der Spiegel αποφεύγει τις μεταφορικές εκφράσεις και τονίζει ευθέως ότι ο Καγκελάριος «εκνεύρισε και στον Λευκό Οίκο με το θέμα του Nord Stream 2».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς εκτίμησε ότι οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις έχουν μετά την επίσκεψη και «νέες ρωγμές». «Ο κ. Σολτς δεν είπε τίποτα για τη σκληρή ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος του αγωγού Nord Stream 2», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη ήρθε ούτως ή άλλως με μεγάλη καθυστέρηση και ότι ο Καγκελάριος ευθύνεται για το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία του Βερολίνου.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος έκανε λόγο για επιτυχία. «Ο Καγκελάριος τα πήγε καλά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιβεβαίωσε εμφατικά την διατλαντική σχέση, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό στην σημερινή συγκυρία», δήλωσε ο κ. Ίσινγκερ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα