Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χαλούμι οι Τυροκόμοι

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου "κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί όπως άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο διαφοροποιηθεί η κατοχύρωση του χαλουμιού, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι τεράστιες προοπτικές του προϊόντος, διασφαλίζοντας όλες τις προβλεπόμενες ποσότητες εξαγωγών, για να μη χυθεί ούτε ένα λίτρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας".

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου

αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων του πρώτου εξαμήνου του 2016, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ξεπεράσουν τις προβλέψεις του Συνδέσμου Τυροκόμων, για να προσθέσει πως οι εξαγωγές του χαλουμιού αυξάνονται την τελευταία 10ετία με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το πρώτο εξάμηνο του 2016 να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 21,75%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τους 10.000 τόνους και φέρνοντας εισόδημα πέραν των €71 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή που το προϊόν αποδεικνύει εξαιρετική προοπτική στις εξαγωγές, το κράτος συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα στον κίνδυνο που παραμονεύει από τη λανθασμένη προσπάθεια κατοχύρωσης του ως προϊόν Π.Ο.Π.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων αναφέρει πως επανειλημμένα κατέθεσε τις προβλέψεις του για την πορεία του χαλουμιού στο αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο, σημειώνει, ποτέ δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.

“Το Υπουργείο παρουσιάζει λανθασμένες προβλέψεις και αυτό αποδεικνύεται με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, τα οποία ξεπέρασαν ακόμα και τις προβλέψεις των τυροκόμων. Ο Σύνδεσμος ανησυχεί ιδιαίτερα αφού η δεκαετής μεταβατική περίοδος, (απομένουν 8 έτη) που έχει επιδιωχθεί με σκοπό την ενδυνάμωση του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, φαίνεται να μην αρκεί”, προσθέτει.

Όπως συμπληρώνει, “ο στόχος που τέθηκε ήταν ότι μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, να υπάρχει η ικανότητα στον κλάδο να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις ανάγκες για κάλυψη των ποσοτήτων γάλακτος που απαιτούνται ώστε το πρόβειο και αιγινό γάλα να αποτελούν την πλειοψηφία στη σύσταση του χαλουμιού”.

Θεωρεί, επίσης, ότι "η αδυναμία του κράτους να αντιληφθεί τη σημασία του χαλουμιού προς τον τόπο και τη σημασία της λήψης άμεσα μέτρων, δυστυχώς θα έχει καταστροφική πορεία, την οποία θα υποστούν οι τυροκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα και όχι οι πολιτικοί οι οποίοι με το πέρας της θητείας τους (πολύ πριν τη λήξη της 10ετους περιόδου) θα βρίσκονται στα σπίτια τους απολαμβάνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις τους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα