Κρυο και Δερματίτιδα χεριών

Ποικίλα είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το κρύο στο δέρμα, από μια δερματίτιδα μέχρι σε προδιατεθειμένα άτομα, κνίδωση, νόσος Raynaud και χιονίστρες. Η ερεθιστική δερματίτιδα των χεριών (έκζεμα) είναι πολύ «επίκαιρη» τους χειμερινούς μήνες λόγω κρύου αλλά και του συχνού πλυσίματος.

Η δερματίτιδα γενικά (έκζεμα) είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα που προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα. Όταν παρουσιάζεται στα χέρια το δέρμα μπορεί να είναι ξηρό, ερυθρό με σκάσιμο και ραγίσματα πάνω ή γύρω από τα δάχτυλα, στις παλάμες

και να πονάει. Επίσης σε μια δερματίτιδα μπορεί να εμφανισθούν μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες.

Ποια είναι η αιτία;

Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα , μαζί με την αυξημένη επαφή με σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλα ερεθιστικά προϊόντα. Επίσης η κούραση και το άγχος επιδεινώνουν την δερματίτιδα. Η φαγούρα μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο της επιδερμίδας και η δερματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν ένα άτομο έχει ήδη την τάση να παρουσιάζει δερματίτιδα, έχει περισσότερες πιθανότητες συχνού ερεθισμού στα χέρια τους χειμερινούς μήνες.

Συμβουλές και οδηγίες για να αποφύγετε τη δερματίτιδα το χειμωνα.

1. Για να αποφύγετε την ξηροδερμία, το ξεφλούδισμα και την φαγούρα, φροντίστε να ενυδατώνετε κάθε μέρα καλά το δέρμα και τα χέρια σας. Μια καλή ώρα για ενυδάτωση είναι αμέσως μετά το μπάνιο, ώστε να «παγιδευτεί» η υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα πρέπει να επιλέγουν μια ενυδατική κρέμα χωρίς αρώματα ή λανολίνη.

2. Το νερό από μόνο του μπορεί να ενεργήσει ως ερεθιστικό κυρίως το χειμώνα και μολονότι το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για την αποφυγή της εξάπλωσης των μικροβίων, όλο αυτό το σαπούνι και το νερό μπορεί να κάνουν τα χέρια να «σκάσουν». Για να τα προστατεύσετε, να χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι και να γίνεται επάλειψη συχνά με μια ενυδατική κρέμα μετά.

3. Nα αποφεύγετε το πολύ καυτό νερό όταν κάνετε μπάνιο. Τα σύντομα ντους με χλιαρό νερό είναι πιο φιλικά για το δέρμα. Αμέσως μετά, να σκουπίζετε το δέρμα σας απαλά, χωρίς να το τρίβετε. Φροντίστε να κάνετε ντους κάθε μέρα, ώστε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα σαπουνιού και έτσι να προστατεύετε τις φυσικές ενυδατικές ουσίες του δέρματος.

4.Να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με απορρυπαντικά, σαμπουάν και άλλα ερεθιστικά προϊόντα.

5. Να χρησιμοποιείτε γάντια με βαμβακερό υπόστρωμα, αντί σκέτα ελαστικά γάντια, όταν εργάζεστε με νερό και άλλα ερεθιστικά.

6. Να χρησιμοποιείτε συχνά ειδικά μετά το πλύσιμο των χεριών ενυδατικές κρέμες ή γαλακτωματοποιητική αλοιφές (emulsifying ointmentς)

Σε μια ενεργή δερματίτιδα που τα τα τυχόν σκασίματα και ο κνησμός (φαγούρα) που δεν καταπραΰνονται με τις υδατικές κρέμες ο πάσχων θα πρέπει να απευθύνεται στον δερματολόγο του για περεταίρω ειδική φροντίδα , ώστε να του χορηγούνται οι κατάλληλες κρέμες που θα τον ανακουφίσουν από τη φλεγμονή. Ο δερματολόγος του επίσης θα δώσει την κατάλληλη αντιβίωση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε λοίμωξης που τυχόν προκύψει σε μια δερματίτιδα.

Ο Δρ.Κωνσταντίνος Συμεωνίδης είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Γραμματέας Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα