Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία τρυπά – Η διεθνής κοινότητα αντιδρά

Διπλωματική ασπίδα προσπαθεί να υψώσει η διεθνής κοινότητα μέσω καταδικαστικών ανακοινώσεων αναφορικά με την πρόθεση τη Τουρκίας να κατεβάσει τρυπάνι εντός των επόμενων ωρών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ε.Ε, Ελλάδα, Αίγυπτος και Ρωσία εξέδωσαν μέχρι στιγμής ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για

θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας: «Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».

Η Μόσχα κράτησε πιο ήπια στάση σε εκφράζοντας ωστόσο βαθιά ανησυχία για την τουρκική γεώτρηση, ζητώντας να αποφευχθεί η ένταση. Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» καταλήγει η ανακοίνωση».

Στο πλευρό της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στέκεται και η Αίγυπτος. Ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Αυτή η προκλητική δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απάντηση από Τουρκία

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Federica Mogherini, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βασίζονται στα "νόμιμα" δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ο Π. Παυλόπουλος

Εξάλλου μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από το Κρανίδι Αργολίδας όπου βρίσκεται, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τον οπλαρχηγό και αγωνιστή της ελληνικής Παλιγγενεσίας, Αρσένιο Κρέστα, γνωστό ως Παπαρσένη.

Κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αυθαιρετεί, αμφισβητώντας το Δίκαιο της Θάλασσας. «Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία «οφείλει να γνωρίζει ότι φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αναπόσπαστο δε μέλος του Διεθνούς Δικαίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία παρά το γεγονός ότι δεν η ίδια έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, «διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνώς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων». «Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι εάν η ελληνική πλευρά αποδεχόταν «αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».

Keywords
Τυχαία Θέματα