Κυπριακό & 4 ελευθερίες στη συνάντηση Αβέρωφ-Γερμανού Πρέσβη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η απαίτηση της Τουρκίας για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρέσβη της Γερμανίας Νικολάι φον Σιόπφ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, πως εξέφρασε στον Πρέσβη τη θέση ότι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, “δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα στην Κύπρο,

αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση και τις ξεκάθαρες ευρωπαϊκές πολιτικές όσον αφορά στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης”.

Ερωτηθείς για τη θέση του Γερμανού Πρέσβη, είπε ότι “είναι γνωστό πως οι ευρωπαϊκές χώρες -και ιδιαίτερα η Γερμανία- είναι πάρα πολύ αυστηρές στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Άρα, δεν ανέμενα οποιαδήποτε διαφορετική τοποθέτηση εκ μέρους του Γερμανού Πρέσβη”.

“Υπήρξε πλήρης κατανόηση των επιχειρημάτων μας και γνωρίζουμε όλοι πόσο αυστηρή είναι η Γερμανία όσον αφορά τις ευρωπαϊκές Αρχές και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, και η θέση της Τουρκίας για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων σε μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες”, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι υπάρχει μια συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, την αναγνωρίζει και θέλει να την υλοποιήσει.

Η χώρα, πρόσθεσε, που ευθύνεται για τη μη υλοποίηση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ με την Κύπρο, είναι η ίδια η Τουρκία, γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και είπε ότι στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού, η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία -που θα έχει μετεξελιχθεί από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος- και η Κύπρος θα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που θα εφαρμόσει την τελωνειακή σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

“Οσα θέματα καλύπτονται, που αφορούν το εμπόριο, τις συναλλαγές και τη διακίνηση κεφαλαίων και επενδύσεων, αυτά καθορίζονται από τη συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση. Το θέμα της ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης διακίνησης, είναι κάτι που παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το Κυπριακό για να μπει στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Είπε, ακόμη, ότι ο Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης για στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και ότι ο ίδιος του επανέλαβε τη θέση “πως η ε/κ κοινότητα επιδιώκει το συντομότερο δυνατό λύση του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ενσωματωθεί στη λύση του Κυπριακού και θα έχουμε μια λειτουργική και σωστή λύση”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα