Κυπριακό και Ενέργεια στην ατζέντα Αναστασιάδη-Σέφκοβιτς

Το Κυπριακό και η ενεργειακή ατζέντα της ΕΕ, υπό το φως των ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και ο ρόλος της Κύπρου στο ενεργειακό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σέφκοβιτς είπε πως συζήτησαν τις προοπτικές της διαδικασίας για επανένωση της Κύπρου καθώς επίσης και το ρόλο της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πως το ερώτημα του ιδίου ήταν πώς η ΕΕ θα μπορούσε να ήταν όσο πιο βοηθητική γίνεται για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα η οποία να συμβάλει όσο γίνεται στις καλές προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε ικανοποίηση που διαπίστωσε, όπως είπε, ότι οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, σημειώνοντας παράλληλα πως “υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι μια καλή ατμόσφαιρα, η καλή πρόθεση”, όπως σημείωσε.

Πρόσθεσε πως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν επίσης για την ενεργειακή ένωση και όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις νέες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, “όπου ασφαλώς οι νέες ανακαλύψεις αερίου αλλάζουν τη γεωδυναμική αυτής της περιοχής”.

Εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι νέες ανακαλύψεις να μπορέσουν να υπηρετήσουν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο για την οικοδόμηση γεφυρών, επισημαίνοντας πως αυτές θα πρέπει να είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, ολόκληρης της Κύπρου. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί επίσης να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, σημείωσε.

Ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε πως συζήτησαν επίσης για τον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, στον οποίο περιλαμβάνονται διάφορα έργα που είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο και πως επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι έτοιμη να κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα έχει διασύνδεση με την ηπειρωτική Ευρώπη. Είχαμε διάφορες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια για να συνδέσουμε καλύτερα για παράδειγμα τις Βαλτικές χώρες με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Εργαζόμαστε με νοτιο-ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες, βρήκαμε μια λύση με τη Μάλτα και διάφορα έργα που θα μπορούσαν να διασυνδέσουν καλύτερα την Κύπρο με την ηπειρωτική Ευρώπη στο μέλλον, σημείωσε.

“Έτσι τώρα πραγματοποιούνται μελέτες βιωσιμότητας για καλύτερη σύνδεση για τον ηλεκτρισμό, τις προοπτικές συνδέσεων για το αέριο, και αυτό είναι που συζητήσαμε με τον Υπουργό Ενέργειας, με τον Υπουργό Εξωτερικών και τα συνοψίσαμε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο,” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, ο κ. Σέφκοβιτς είπε πως ένα από αυτά αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και στη συνέχεια μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (Κρήτη)

Πρόσθεσε πως το ίδιο πλαίσιο εξετάζεται τώρα και για το αέριο, ειδικότερα σε ότι αφορά το κοίτασμα “Αφροδίτη”, πώς θα διασυνδεθεί με την Κύπρο και τελικά πως θα γίνει η διασύνδεση με την Κρήτη.

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο που αφορά την καλύτερη διασύνδεση της Κύπρου με τα ηπειρωτικά ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης.

Είπε πως συζήτησαν και για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Παρίσι και τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ηλιακή και αιολική ενέργεια, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Ανέφερε πως η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ένας πολύ σημαντικός εταίρος που να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βόρειο Αφρική και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχει αφθονία ήλιου και αέρα.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί η οδός του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες, σημειώνοντας πως οι προοπτικές είναι αρκετά υποσχόμενες και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Είπε πως υπάρχει μια πολύ ισχυρή δυνατότητα εξαγωγής (του φυσικού αερίου) και πως “η Ευρώπη θα είναι ο φυσικός προορισμός”, επαναλαμβάνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να επωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος από αυτές τις ανακαλύψεις.

Ανέφερε πως σε μερικές εβδομάδες θα γίνει η παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για το LNG, που θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για εξαγωγή του αερίου στην Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα