Κυπριακό και Σκοπιανό στη συνάντηση Κοτζιά με Γκουτέρες

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Antόnio Guterres, θα έχει το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό.

Σύμφωνα

με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να τύχει ενημέρωσης για τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και για τον χρόνο που θα αποσταλεί στην περιοχή η προσωρινή σύμβουλος του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μεταφέρει στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα της Λευκωσίας να μπει άμεσα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά και όχι όπως το ερμηνεύει η τ/κ πλευρά, καθώς και την ανάγκη για άμεση αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς η καθυστέρηση, λόγω τουρκικών εκλογών, δυσχεραίνει τις συνθήκες για νέο γύρο συνομιλιών.

Η Λευκωσία θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των επαφών του ΥΠΕΞ της Ελλάδας στη συνάντηση που θα έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον κ. Κοτζιά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Αύριο, εξάλλου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει νέα συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το ονοματολογικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το Σκοπιανό, με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της στην Deutsche Welle.

Keywords
Τυχαία Θέματα