Κυπριακό-ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν Αβέρωφ-Ρούιβας

Το μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Εσθονίας μπορεί, με την κατάλληλη προσαρμογή, να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα να καταστεί και η Κύπρος πρότυπο μοντέλο για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Νεοφύτου είχε το πρωί πρόγευμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας Taavi Roivas, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, με τον οποίο συζήτησαν επίσης το Κυπριακό.

Σε

δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενώ ανέφερε ότι μοιράστηκε μαζί του και το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας έδειξε πλήρη κατανόηση στη θέση αρχής πως δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα να δεχτεί οποιουδήποτε ξένους εγγυητές από τρίτες χώρες και ούτε μπορεί να διανοηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει ξένα στρατεύματα στο εδάφους της, καθώς όπως είπε «έχουν και αυτοί τις δικές τους, τραυματικές εμπειρίες».

Εξάλλου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν τη Δευτέρα Κύπρος και Εσθονία, θα τύχει στήριξης, καθώς «έχουμε να μάθουμε πολλά από τους Εσθονούς, που είναι το καλύτερο παγκόσμιο παράδειγμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, την προμήθεια φαρμάκων και τη φορολογία, λέγοντας ότι «ο μέσος Εσθονός με το κινητό και την ηλεκτρονική του ταυτότητα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, χωρίς ταλαιπωρία και εξυπηρέτηση στο έπακρο, σε χρόνο μηδέν».

Συνεχάρη παράλληλα την Κυβέρνηση και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη που πέραν της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, πραγματώνει το όραμα να να καταστεί η Κύπρος «πρότυπο μοντέλο», με τον πολίτη να εξυπηρετείται χωρίς ταλαιπωρία και την χώρα να καθίσταται πιο φιλική στον τομέα των επενδύσεων.

Ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι το εγχείρημα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε στην Κύπρο τον τροχό».

Η Εσθονία είναι μια χώρα που έχει πληθυσμό σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της Κύπρου, είπε, εντούτοις έχει εφαρμόσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια.

Είπε ότι μέσα από τη συνεργασία και με σοβαρότητα, αλλά και με προσαρμογή στις νομοθεσίες της χώρας, το πετυχημένο μοντέλο της Εσθονίας μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο χαμηλό δημόσιο χρέος της Εσθονίας, που ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους είναι διότι, με αυτά τα συστήματα έχουν μειώσει το κόστος, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα