Κυπριακός τουρισμός: Παντός καιρού και σεζόν

Κάτι δείχνει να αλλάζει με την εποχικότητα των τουριστικών αφίξεων – Τι πρέπει να γίνει για να εκλείψει οριστικά το πρόβλημα – Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι σημαντικότεροι παράγοντες του τουρισμού

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η πρώτη επιλογή για όσους επισκέπτονται την Κύπρο, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί τη μόνη. Ο εποχιακός τουρισμός δίνει σταδιακά τη θέση του σε αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που αναβαθμίζει το προφίλ της

χώρας ως προορισμό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.

Ουσιαστικά η Κύπρος μετατρέπεται σε μια four-seasons επιλογή, με τους πρωταγωνιστές της τουριστικής βιομηχανίας να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη τάση. «Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για όλους μας είναι η διατήρηση και η περαιτέρω αύξηση των αριθμών, αλλά κυρίως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τονίζει ο κ. Ιάσωνας Περδίος CEO της Louis Hotels, αναφερόμενος/η στα 3,6 εκατομμύρια αφίξεων στην Κύπρο, την ώρα που στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται επίσης η Louis Hotels, o αντίστοιχος αριθμός κυμαίνεται περίπου στα 29 εκατομμύρια.

Πώς όμως επιτυγχάνονται οι όλο και καλύτερες επιδόσεις του κυπριακού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους; Πώς «απλώνονται» οι αφίξεις σε όλους τους μήνες και πώς αναδεικνύεται η Κύπρος και οι ομορφιές της;

«Σίγουρα βασικό ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτές», τονίζει ο κ. Περδίος και συνεχίζει: «Η Κύπρος είχε και τα προηγούμενα χρόνια ήπιες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο η εποχικότητα του τουρισμού υπήρχε και άφηνε τους χειμερινούς μήνες ανεκμετάλλευτους. Οπότε αυτό που την καταπολεμά είναι ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει αναβαθμίσεις ξενοδοχειακών μονάδων και υποστήριξη σε διάφορους τομείς, όπως πχ. ο επαγγελματικός τουρισμός».

Η Louis Hotels κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ήδη διαγνώσει αυτή την ανάγκη και τη σχετική τάση και έχοντας αναπροσαρμόσει την στρατηγική της, μετά από σχετικές μελέτες που έχει πραγματοποιήσει. «Οι ξενοδοχειακές μονάδες από αμιγώς καλοκαιρινές μετατρέπονται σε τέτοιες που να μπορούν να υποδεχθούν με ευελιξία τουρίστες και επισκέπτες ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δημιουργία εσωτερικών χώρων που θα προσφέρουν ποικίλες δραστηριότητες είτε πρόκειται για θερμαινόμενες πισίνες και γυμναστήρια είτε πρόκειται γενικά για χώρους ψυχαγωγίας.

Τι πρέπει να αλλάξει

Αρχικά η νοοτροπία των επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, αυτό που έκανε η Louis Hotels ήταν να πάρει τη μεγάλη απόφαση. «Ήταν μια τολμηρή επιλογή να κρατήσουμε κι άλλα ξενοδοχεία ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα», αποκαλύπτει η κα Πόπη Τάντα, Chief Officer Sales &Marketing, της Louis Hotels. Το ρίσκο έγκειται στο γεγονός ότι οι πληρότητες δεν κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ παράλληλα τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχειακών μονάδων συνεχίζουν να «τρέχουν», είτε πρόκειται για τα κόστη του προσωπικού είτε για θέρμανση, ηλεκτρισμό, προμήθειες κλπ.

Η τάση all season-high season έχει αρχίσει να αποδίδει, ωστόσο για να συνεχιστεί χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από χαμηλότερες τιμές, κάτι που ήδη συμβαίνει στα καταλύματα της Louis Hotels τα οποία αναβαθμίζονται συνεχώς.

Ο ρόλος της πολιτείας

Η θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό έχει ήδη βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, ένας επαναπροσδιορισμός των δημοτικών φόρων και η αναθεώρηση του ύψους των τελών των αεροδρομίων κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μερικές μόνο ενέργειες που θα άλλαζαν σημαντικά τις παραμέτρους της τουριστικής κίνησης.

Όλα αυτά, την ώρα που νέα, μεγάλα αναπτυξιακά έργα αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την τουριστική κίνηση. Το νέο καζίνο, οι καινούργιες μαρίνες και η νέα εικόνα της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές (πχ. το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο), θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, το οποίο με τη σειρά του θα είναι σε θέση να επανεξετάσει το συνολικότερο πλαίσιο που διέπει τον τουρισμό.

Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κυπριακού τουριστικού προϊόντος για να βελτιωθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και να γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Και όλοι, ο καθένας από τον ρόλο του, πρέπει να συμβάλουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα