Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ πάντοτε αλληλέγγυο στους αγώνες του γυναικείου κινήματος

Για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο, αλλά είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύει, δήλωσε το Σάββατο ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

Σε χαιρετισμό του στην πορεία των γυναικών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως "είμαστε πάντοτε

αλληλέγγυοι στους αγώνες του γυναικείου κινήματος, γι’ απελευθέρωση των γυναικών, ισοτιμία, σεβασμό, αξιοπρέπεια."

Επεσήμανε πως στην Κύπρο μια γυναίκα πρέπει να εργάζεται 40 ημέρες περισσότερες τον χρόνο από έναν άνδρα για να κερδίσει τον ίδιο μισθό μαζί του, τα περιστατικά βίας στην οικογένεια εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι γυναικοκτονίες συγκλονίζουν κάθε τόσο την κυπριακή κοινωνία.

Πρόσθεσε πως "οι υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων τις οποίες έκλεισε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ, αφού τα ωράρια εργασίας παραμένουν αρρύθμιστα".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά, ούτε θα τη χαρίσει στις γυναίκες ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση τους. 

Υπογράμμισε πως χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι, πολιτικές αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, μέτρα καταπολέμησης της ανισομισθίας, πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες, στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους και εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.

Επίσης κατάργηση της αποκοπής του 12% για όσες και όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας και πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

"Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις θέσεις μας για τη γυναίκα. Θέσεις που εργαζόμαστε για υλοποίηση τους μέσα και έξω από τη Βουλή", σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε στην ομιλία του πως στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ για την πολιτική της στην ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων περιλαμβάνεται ότι  στη διαδικασία ανανέωσης κάθε συλλογικής σύμβασης, θα πρέπει να διεκδικήσουμε  την ενσωμάτωση  κώδικα για την σεξουαλική παρενόχληση και την κατάχρηση των  σχέσεων εξουσίας στην εργασία.

Επεσήμανε ότι "τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε μια σκληρή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα μετά την κρίση του 13, μετά το κούρεμα, το μνημόνιο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας επέβαλε η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, η επίθεση ολοένα κλιμακώνεται, με κύρια χαρακτηριστικά το φόβο και  την εργασιακή ανασφάλεια, την απορρύθμιση και την υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων, τις `ευέλικτες` υποτίθεται  μορφές απασχόλησης που καταλήγουν στην εργασία χωρίς ωράρια, εφτά μέρες την βδομάδα", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "οι εργαζόμενες γυναίκες είναι οι πρώτες που αισθάνονται τις συνέπειες αυτής της επίθεσης. Γιατί στις συνθήκες της κρίσης  βιώνουν τις διακρίσεις σε βάρος τους ακόμα πιο έντονα, γιατί το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και μαζί των υποδομών στήριξης της οικογένειας περιορίζει και συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις όποιες ευκαιρίες στην εργασιακή και στην κοινωνική τους ανέλιξη".

Ο κ. Κυρίτσης είπε πως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τιμά την εργαζόμενη γυναίκα. "Στέκει μαχητικά δίπλα της με σεβασμό και αλληλεγγύη τους αγώνες και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις της.  Όχι με λόγια, διακηρύξεις και ευχολόγια, αλλά υιοθετώντας και ενσωματώνοντας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά γυναικεία αιτήματα, στηρίζοντας την ισότητα και την ισοτιμία σε όλες τις πτυχές της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής", ανέφερε.  

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και έχουμε θέσει στις προτεραιότητες των κοινωνικών μας διεκδικήσεων την πληρωμένη γονική άδεια, την επέκταση της άδειας μητρότητας, τη νομοθετική κατοχύρωση των συμβάσεων και των κατώτατων μισθών. Την απαίτηση για επιχορήγηση από το κράτος του κόστους φύλαξης των παιδιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα