Κυπριανού-Νεοφύτου συμφωνούν στον στόχο λύσης του Κυπριακού

Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού δήλωσαν ότι συμφωνούν στον στόχο για την λύση του Κυπριακού και πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για «σημείο μηδέν» και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για «ιστορικούς μήνες μπροστά μας». Απέκλεισαν και οι δύο ενδεχόμενο συμφωνίας με βάση δύο κράτη ή συνομοσπονδία, δήλωσαν προσήλωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την μορφή λύσης, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο

κ. Κυπριανού είπε ότι περιμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξηγήσεις για την αποκέντρωση εξουσιών στις συνιστώσες οντότητες για να τοποθετηθεί.


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετέβη σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ όπου συζήτησε το Κυπριακό με τον ΓΓ του κόμματος.

«Να μου επιτρέψει να τον καλωσορίσω στις διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ για την λύση του Κυπριακού, με βάση τις θέσεις που διατυπώνει τελευταία» ανέφερε ο κ. Κυπριανού λέγοντας πως το κόμμα του δεν έχει αρνηθεί ποτέ τον διάλογο για το Κυπριακό, γιατί θεωρεί ότι «το μέλλον, η επιβίωση του τόπου και του λαού μας, πρέπει να ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια. Δεν χωρούν ούτε μικροκομματικά συμφέροντα, ούτε μικρόκαρδες προσεγγίσεις. Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούμε ώστε ο τόπος και ο λαός μας να έχουν μέλλον και προοπτική. Η πατρίδα μας πρέπει να είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο».

Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, είμαστε στο σημείο μηδέν, η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιχειρεί νέα τετελεσμένα που αν επιτευχθούν θα μας φέρουν πολύ κοντά στην διχοτόμηση, πρόσθεσε. Χρειάζεται με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, είπε ο κ. Κυπριανού, να απαντήσουμε στα προσχήματα που η Τουρκία εφευρίσκει για να προωθεί τα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου.

Αυτό που χρειάζεται να πράξουμε, συνέχισε, είναι επιμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού αλλά και αποφασιστικότητα. Ξεκάθαρους στόχους για το τι θέλουμε, πρόσθεσε, και να τους διεκδικούμε με συνέπεια. Ανέφερε ότι από τις 8 Δεκεμβρίου έχει δώσει το ΑΚΕΛ ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς πρέπει να χειριστεί τις εξελίξεις.

Επιμένουν, είπε, ότι το πλαίσιο λύσης πρέπει να είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η λύση να οδηγεί σε ενωμένη Κύπρο που θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτελεί κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά μας, αλλά και από τα κατοχικά στρατεύματα, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Πρέπει, συνέχισε, να επανενώνει τον λαό, τους θεσμούς και τον χώρο. Πάνω σε αυτή τη βάση είχαν μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, είπε ο Αντρος Κυπριανού και «θεωρώ ότι καταλήξαμε ομόφωνα στις πιο πάνω διαπιστώσεις».

Είμαστε αντιπολίτευση, ένα κόμμα που διαφωνεί με τις πολιτικές που προωθεί η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ σε πάρα πολλά ζητήματα, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό «πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα τα υπόλοιπα». Ανεξάρτητα από την στάση έναντι της Κυβέρνησης και των πολιτικών της, είπε ο κ. Κυπριανού, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειριστεί το Κυπριακό με τον σωστό τρόπο, προχωρήσει με αποφασιστικότητα και επιμονή στις αρχές και συνέπεια, «τότε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την διαδικασία, θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες. Μας χρειάζεται ο τόπος. Επαναλαμβάνω έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρόνου να χάνουμε».

Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την άτυπη διάσκεψη στο τέλος Απριλίου, να υποχρεώσουμε την Τουρκία να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης ώστε να έχουμε σύντομα ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο  να καταλήξουμε το συντομότερο σε συμφωνία. Η βάση, είπε, είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο, οι αρχές της ΕΕ, το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014.

Πεποίθησή του, είπε, είναι πως εάν υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για την λύση του Κυπριακού, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να καταλήξουμε στα πολιτικά ζητήματα και να τύχουν επεξεργασίας οι λεπτομέρειες, πρόσθεσε.

Δήλωσε στην διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων για συζήτηση για το Κυπριακό, με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Πιο αισιόδοξος δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

«Θα προσπεράσω το πολιτικό σου πείραγμα, φεύγω από αυτή την συνάντηση πιο αισιόδοξος και μπορούμε να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στην κοινωνία», δήλωσε στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Δεν θα γίνω ποτέ αριστερός, ούτε και κομμουνιστής. Ούτε και εκτιμώ ότι θα συμπλεύσεις καμιά φορά με τις δικές μου προσεγγίσεις στα θέματα οικονομίας ή εσωτερικής διακυβέρνησης. Όμως μας ενώνει, όπως έχεις πει - και θέλω να το υπογραμμίσω – ένα κοινό όραμα κι ένας κοινός στόχος: να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη».

Τα ποσοστά και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, είπε, έχουν μειωθεί και έχουν αυξηθεί. «Κάποτε χάνουμε, κάποτε κερδίζουμε. Εάν όμως χάσουμε πατρίδα, δεν μπορούμε να την ξανακερδίσουμε». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι συμφωνεί με τον κ. Κυπριανού για τις ιστορικές στιγμές και ευθύνες που έχουν. «Θα είμαστε καταραμένοι κι από αυτή τη γενιά και τις επόμενες αν αφήσουμε δευτερεύοντα ζητήματα να μας παρεμποδίζουν στο να δούμε το μεγάλο ζήτημα του τόπου μας, που δεν έχουμε χρόνια μπροστά μας. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, άθελά τους δεν υπηρετούν αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος» είπε.

Το Κυπριακό, συνέχισε, δεν μπορεί να περιμένει, ούτε εξάμηνα, ούτε χρόνια, ούτε δεκαετίες. Καταγράφει, είπε, τις ανησυχίες περί κινδύνων στην πενταμερή, αλλά αν δεν πάμε σε αυτή «θα φορτωθούμε, πριν ξεκινήσει, την διαδικασία της διχοτόμησης και θα χάσουμε και τα Βαρώσια».

Οι αρχές λύσης του Κυπριακού, συνέχισε, είναι οι πάγιες θέσεις της δικής μας πλευράς και αυτές πρέπει να υπηρετήσουμε με συνέπεια και επιμονή. Γνωρίζουμε την τουρκική συμπεριφορά που προκαλεί, πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν έχουμε άλλον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε παρά την αποφασιστικότητά μας, με ενότητα από τις πολιτικές δυνάμεις. Να μην στέλνουμε λάθος μηνύματα, να παρεξηγούνται οι αιτιάσεις μας και να βγάζουν λάθος συμπεράσματα οι ξένοι ότι δεν θέλουμε λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε. Λύση θέλουμε εμείς οι Κύπριοι που ζούμε την κατοχή, είπε.

Εάν φύγουμε από το συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, θα οδηγήσουμε τον τόπο σε περιπέτειες. «Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι αν σύρουμε στον κάλαθο των αχρήστων την ΔΔΟ, θα πετύχουμε να πάμε πίσω στο ’60 με το ενιαίο κράτος, να φύγουμε τις εγγυήσεις και τα βέτο. Γιατί, η χειρότερη μορφή πολιτικής ισότητας ήταν στο Σύνταγμα του ’60. Που εξέλεγαν οι Τ/κ Αντιπρόεδρο με βέτο, το οποίο παρέλυε το κράτος».

Επανέλαβε ότι φεύγει πιο αισιόδοξος γιατί τους ενώνει ο στόχος επανένωσης της μοιρασμένης πατρίδας, απαλλαγής από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα μονομερή δικαιώματα επέμβασης, τα κατοχικά στρατεύματα, να πάρουμε εδάφη, μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού, να έχει το δικαίωμα κάθε Κύπριος της ελεύθερης εγκατάστασης, επιλογής της διαβίωσής του. «Αυτά είναι που μας ενώνουν». Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και είπε ότι «θα δώσουμε την μάχη για τον τόπο και έχουμε πολλούς μήνες, χρόνια αλλά και τώρα, στα θέματα που διαφωνούμε να εκφράζει ο καθένας τις θέσεις του με έναν πολιτικό πολιτισμό».

Σε ερώτηση εάν συζήτησαν το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας και αν το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την αποκέντρωση εξουσιών, για την οποία έχει μιλήσει ο κ. Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θέλει να ακούσει ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί ήδη, θα μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες. Όταν αυτό επεξηγηθεί, είπε, το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί. «Δεν απορρίπτουμε την ιδέα της αποκεντρωμένης από θέση αρχής, αλλά θέλουμε να ξέρουμε. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει από τον κ. Αναστασιάδη. Όταν μας πουν θα τοποθετηθούμε».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι θετικό αυτό που άκουσε από τον κ. Κυπριανού επί του θέματος. «Δεν πρέπει να συνεχίζουμε την πεπατημένη επί δεκαετιών, στο άκουσμα οποιασδήποτε ιδέας να λέμε όχι. Το εύκολο πράγμα. Θέλουμε λύση του Κυπριακού». Πρέπει, συνέχισε, να εξασφαλίσουμε την μία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια. «Ένα κράτος, μία οντότητα. Από κει και πέρα, εάν θα δοθούν εξουσίες στις συνιστώσες οντότητες για να είναι πιο λειτουργικό το κράτος και να έχουμε λιγότερες, πιθανές τριβές ή διαφορές στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, είναι θέματα τα οποία ενισχύουν – θεωρώ – τις προσπάθειες επίλυσης».

Αλλά ας μην σκοτώσουμε την προοπτική που ανοίγεται μπαίνοντας σε ένα θέμα που επί της αρχής συμφωνούμε, συνέχισε, ότι το κράτος πρέπει να είναι ένα και μία η φωνή και να είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό δεν είναι κάτι που θα ρέπει προς την συνομοσπονδία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι όταν η ΕΕ δεν δέχεται δύο κράτη, θα δεχθεί δύο κράτη προσωρινά να πάνε στην Ευρώπη. «Δεν παίζουν τέτοια μοντέλα. Ούτε στην Ευρώπη παίζουν, ούτε είναι αποδεκτά από εμάς, ούτε από την διεθνή κοινότητα. Το πλαίσιο είναι συμφωνημένο».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι δεν συζητεί ούτε για δύο κράτη, ούτε για συνομοσπονδία.

Ερωτηθείς εάν φεύγει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αισιόδοξος και από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και γιατί έφυγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κραν Μοντάνα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «ναι, είμαι αισιόδοξος και με την τοποθέτηση, το θετικό πνεύμα και τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δέχθηκε την πρόσκληση του ΓΓ να πάει στην πενταμερή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να εργαστεί στο συμφωνημένο πλαίσιο του Κυπριακού».

Όσον αφορά το παρελθόν, είπε ότι τους ενώνει το μέλλον. «Μια ζωή προστρέχαμε για το παρελθόν χάνοντας ευκαιρίες για το παρόν και το μέλλον». Είναι κοινή πεποίθηση, πρόσθεσε, ότι εξαντλείται ο χρόνος και οι προσπάθειες για το Κυπριακό. «Ιστορικοί οι μήνες που θα ζήσουμε, οι επόμενοι. Αλλά ιστορικές και οι ευθύνες μας. Εδώ είναι που θέλω να επικεντρωθώ».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την πλευρά του εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην άτυπη διάσκεψη και ευχήθηκε «να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να λειτουργήσει με τρόπο που θα αφαιρεί κάθε πρόσχημα από την τουρκική πλευρά για να επιμείνει στις απαράδεκτες θέσεις της». Θα τον κρίνει, είπε ο κ. Κυπριανού, από το πώς θα κινηθεί το διάστημα μέχρι την άτυπη πενταμερή, αλλά και στην διάσκεψη.

Κληθέντες να σχολιάσουν το περιεχόμενο της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για την πενταμερή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι σαφέστατος λέγοντας ότι τον δεσμεύει το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που μιλά για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Ο ΓΓ, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, πρόσθεσε ότι εάν οι δύο πλευρές του προτείνουν μια άλλη βάση, ο ίδιος θα απευθυνθεί στο ΣΑ, το οποίο θα αποφασίσει.

Διερωτήθηκε εάν πάμε στην άτυπη διάσκεψη για να υποστηρίξουμε δύο κράτη ή συνομοσπονδία. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το ΑΚΕΛ θα διαχωρίσει πολύ έντονα τη θέση του».

Η ιδιότητα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Γενεύη είναι αυτή που ίσχυε και για την Γενεύη και το Κραν Μοντάνα το 2017, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι πάει εκεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας, ταυτόχρονα. Πήγαμε και ήρθαμε με αυτό το καθεστώς προηγουμένως, χάθηκε η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτήθηκε, λέγοντας ότι αυτό το σημείο δεν τον ανησυχεί.

Εάν δεν πάμε στην άτυπη διάσκεψη, είπε, με μαθηματική ακρίβεια θα πάμε βήματα κοντά στην διχοτόμηση κι αυτό θα είναι καταστροφή.

Δεν τίθεται θέμα ο ΔΗΣΥ να δεχθεί συζήτηση για συνομοσπονδία, που σημαίνει δύο κυρίαρχα κράτη που συνεταιρίζονται προσωρινά, είτε συνομοσπονδία, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Τελεία και παύλα». Για να γλυτώσουμε το ταξίμ, στηρίξαμε ως κυπριακός ελληνισμός την ομοσπονδία, συνέχισε, Δεν θα έρθουμε, επειδή κάποιοι φοβούνται την ομοσπονδία, να υπογράψουμε το 2021 – για να απαλλαγούμε από αυτή – το ταξίμ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι σε αυτό είναι απόλυτος.

Δεν είναι καιρός, διερωτήθηκε, να τεθούν τα ερωτήματα «σε όσους από το πρωί μέχρι το βράδυ ανησυχούν, κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα για το Κυπριακό; Τον κίνδυνο να φτάσουμε στη διχοτόμηση, να χάσουμε και τα Βαρώσια αν δεν πάμε στην πενταμερή, δεν τον βλέπουν; Τα μόνιμα όχι και οι μόνιμες κινδυνολογίες πότε θα σταματήσουν σε αυτόν τον τόπο; Πότε θα πάρουμε εδάφη; Πότε θα φύγει ο κατοχικός στρατός; Πότε θα απαλλαχθούμε από τις καταραμένες εγγυήσεις;»

Διερωτήθηκε εάν τόσες φορές που πήγαμε σε συνομιλίες κινδύνεψε η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «είναι οι μόνιμες αρνήσεις που θα τσιμεντώσουν την διχοτόμηση».

Για δηλώσεις Βρετανού ΥΠΕΞ

Κληθέντες να σχολιάσουν δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Βουλή των Κοινοτήτων και μη αναφορά του σε ΔΔΟ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «μιλά από μέρους του, το σημαντικό είναι τι θα πράξουμε εμείς, Ε/κ και Τ/κ, και κυρίως η Τουρκία, στις διαπραγματεύσεις, εάν και εφόσον αρχίσουν».

Δεν υπάρχει ούτε ένα στο τρισεκατομμύριο να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού, εάν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, είπε ο Προέδρος του ΔΗΣΥ. «Εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα. Δύο κράτη και συνομοσπονδία είναι εκτός συζήτησης».

Σήμερα, συνέχισε, είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ στηρίζει την εξεύρεση λύσης, αλλά εάν δε στηρίξει και το ΑΚΕΛ «λύση γιοκ». Εάν το 2023, πρόσθεσε, βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Άντρος Κυπριανού, εάν δεν στηρίξει και ο ΔΗΣΥ «δεν έχει λύση του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, όλοι μας».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ήθελε να υπάρξει μια ευρύτερη στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις ΟΗΕ.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι πάνε σε ένα Εθνικό Συμβούλιο όπου η πλειοψηφία των κομμάτων είναι ενάντια στην ΔΔΟ, διευκρινίζοντας ότι σέβεται τις θέσεις τους.

Ο ρόλος και η συμβολή της ΕΕ

Ερωτηθέντες εάν συμφωνούν και για το ρόλο της ΕΕ στην πενταμερή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα αλλά το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα, καθώς υπάρχουν θέματα που την αφορούν και πρέπει να είναι εκεί (στην άτυπη πενταμερή) για να πει την άποψή της.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι οι πυλώνες και οι αρχές της ΕΕ, όπως η ελεύθερη εγκατάσταση και διακίνηση, πρέπει να ισχύουν σε μια ενωμένη Κύπρο, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της Ευρώπης στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα.

Πολιτική ισότητα

Για το θέμα της πολιτικής ισότητας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ε/κ πλευρά την έχει αποδεχθεί από το 1991, όταν κατατέθηκε από τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι. Κάποια πολιτικά κόμματα στο αρχικό στάδιο δεν τη δέχθηκαν, αλλά στην εξέλιξη καθιερώθηκε ως κοινή γραμμή του συνόλου των κομμάτων, είπε. Υπενθύμισε ότι στο κοινό ανακοινωθέν Τάσου Παπαδόπουλου – Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το 2006, καταγράφεται το πλαίσιο λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. «Το θέμα για μας είναι αυτονόητο, δεν έπρεπε καν να το συζητούμε».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ίσως το θέμα να μην είναι αυτονόητο για τον κ. Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι «ο Αβέρωφ Νεοφύτου στήριξε το 2004 το ναι».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία προτάσσει τρία προσχήματα, ότι οι Ε/κ δεν θέλουν επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, την πολιτική ισότητα και διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου με τους Τ/κ. Το ΑΚΕΛ, είπε, έχει προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πώς μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προσχήματα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι για να απαλλαγούμε από την κατοχή χρειαζόμαστε δυο ναι, και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι συμπατριώτες μας Τ/κ, αλλά και οι συμπατριώτες μας, Ε/κ» ανέφερε. Χρειάζεται να βρούμε, είπε, μια κοινά αποδεκτή λύση. Εάν βρούμε λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, θα έχουμε όλοι οφέλη από το φυσικό αέριο. Οι τιμές του αερίου στην διεθνή αγορά κατρακυλούν, συνέχισε. «Εάν βρούμε λύση θα έχει αξία, χωρίς λύση να μην μας μείνει αέρας κουπανιστός».

Ο κ. Νεοφύτου πήγε στην Εζεκία Παπαϊωάννου με δώρα λόγω της ημέρας, Τσικνοπέμπτης, που ήταν κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, όπως  λούντζα, λουκάνικα, παστουρμάς καθώς και ζιβανίες Χατζηπαύλου, του Τσιάκκα, της ΛΟΕΛ, του Βρακά, της ΚΕΟ και Εβίβα. Ο Άντρος Κυπριανού ανταπέδωσε με προϊόντα της ΛΟΕΛ, ζιβανία και ένα κρασί.

Διαβάστε επίσης: Τετ α τετ Άντρου – Αβέρωφ στην Εζεκία Παπαϊωάννου

Keywords
Τυχαία Θέματα