Κύπριοι Βουλευτές στη Στοκχόλμη για εργασίες της COSAC

Άρχισαν τη Δευτέρα στην Στοκχόλμη οι εργασίες της 69ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Χάρης Γεωργιάδης και τα μέλη Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και Κωστής Ευσταθίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής,

στο πλαίσιο συζήτησης για τα επιτεύγματα της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Νικολάου σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να εδράζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και η ΕΕ οφείλει να είναι συνεπής με όσα διακηρύττει.

Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε η κ. Νικολάου, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται για σαράντα εννέα χρόνια υπό την κατοχή της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους και στη θάλασσα.

Επισήμανε επίσης, ότι ταυτόχρονα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διαχείριση μεγάλων μεταναστευτικών ροών για τις οποίες απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη και κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει την ανοχή της έναντι χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρωπινά δικαιώματα και που εργαλειοποιούν απροκάλυπτα τον ανθρώπινο πόνο, όπως η Τουρκία.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, συνέβαλε άμεσα και έμπρακτα προς την κατεύθυνση στήριξης των Ουκρανών προσφύγων, όμως, την ίδια στιγμή, αναμένει από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, σε σχέση με τις ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Τόνισε ότι η  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να έχει ως επίκεντρο την ευημερία των πολιτών και να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, που καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Παρέμβαση Ευσταθίου

Ο κ. Ευσταθίου, σε παρέμβασή του για την 30ή επέτειο της Ενιαίας Αγοράς, σημείωσε ότι αναμφίβολα η ενιαία αγορά αποτελεί μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή κατάκτηση.

Επισήμανε δε ότι ζητήματα που άπτονται των τεσσάρων ελευθεριών και που σήμερα  θεωρούνται αυτονόητα, στο παρελθόν αποτελούσαν δύσκολο εγχείρημα. Ειδικότερα σε σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε τη λύπη του για τη μη εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, συνεπεία της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ενιαίας αγοράς και της μετεξέλιξής της σε μια ενιαία κοινωνική αγορά.

Σημειώνοντας ότι οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί στόχοι που είχαν τεθεί το 1993, επιτεύχθηκαν, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε, ωστόσο, ότι οι στόχοι αυτοί δεν είχαν τεθεί  αόριστα, αλλά είχαν και έχουν κοινό περιεχόμενο και κοινό σημείο αναφοράς, που είναι η  ευημερία των ευρωπαίων πολίτων. Ταυτόχρονα με την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, απαιτείται η θεσμοθέτηση ενός κοινωνικού δικτύου προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα