Κύπριος παγκοσμιονίκης στην πρακτική σκοποβολή (pics)

Η αίγλη των Ολυμπιακών αγώνων φαίνεται να επισκιάζει πολλές φορές την σημασία άλλων αθλημάτων και αυτό είναι κανόνας ιδίως στα σκοπευτικά αθλήματα αφού αρκετές διοργανώσεις έχουν ψηλότερο επίπεδο και περισσότερες συμμετοχές από τους Ολυμπιακούς αλλά λόγω της δημοσιοποίησης οι Ολυμπιακοί αγώνες ελκύουν δυσανάλογα μεγάλο ενδιαφέρον. 

Το άθλημα της Πρακτικής σκοποβολής που συμπεριλαμβάνει

την σκόπευση με διαφορετικούς τύπους όπλων είναι τώρα και επίσημα  το πιο δημοφιλές σκοπευτικό άθλημα παγκοσμίως  σήμερα με εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές και φιλάθλους. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τυφεκίου IPSC 2019  που έγινε στο εθνικό πάρκο της  Karlskoga στη Σουηδία αρχές του Αυγούστου συμμετείχαν 700 περίπου σκοπευτές από 40 χώρες 

Το αξιοσημείωτο σε αυτό το πρωτάθλημα είναι η νίκη με χρυσό μετάλλιο  του Κύπριου υπηκόου Αλεξέι Ρομανώβ με την Εθνική Ρωσίας. Δεύτερη στην κατάταξη χωρών η Μογγολία  και Τρίτη η Ελλάδα. Το άθλημα προϋποθέτει τις συχνές προπονήσεις και τις ασκήσεις ακριβείας με το  τυφέκιο πρακτικής σκοποβολής  κάτι που αναγκάζει τον Αλεξέι Ρομανώβ (μόνιμο κάτοικο Κύπρου) συνεχώς να ταξιδεύει για προπονήσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αφού στην Κύπρο ο νόμος ο οποίος βασίζεται στις πρόνοιες του αποικιοκρατικού νόμου του 1955 δεν επιτρέπει την χρήση άλλων όπλων πέραν των δίκαννων.  ΄Αξιό αναφοράς είναι  ότι τα νομοσχέδια περί σκοπευτηρίων και περί πυροβόλων όπλων βρίσκονται στη βουλή από τις αρχές του χρόνου και αναμένεται πως φέτος θα ξεκινήσει η μελέτη τους από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. 

Ο Αλεξέι ενταγμένος τώρα  στην Διεθνή  Συνομοσπονδία Πρακτικής σκοποβολής Κύπρου προετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διεθνές πρωτάθλημα Πρακτικής σκοποβολής στην Ιταλία τον Οκτώβριο. 

Σε δήλωση του ο Αλεξέι είπε :

“Είναι παράξενο, η Κύπρος είναι ίσως η καταλληλότερη χώρα της Ε.Ε. με το κλίμα και τις αεροπορικές συνδέσεις, τόσο για προπόνηση όσο και για αγώνες διεθνούς επιπέδου. H  σκοποβολή είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ατομικό άθλημα αλλά και η Πρακτική σκοποβολή το ευρύτερα διαδεδομένο άθλημα παγκοσμίως . Ενώ υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για την αλματώδη ανάπτυξη του αθλήματος εδώ παρόλα αυτά εγώ πρέπει να ταξιδεύω για προπονήσεις και να αφήνω το σκοπευτικό μου τυφέκιο σε αποθήκες ανά την Ευρώπη αφού η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη της οποίας η νομοθεσία δεν προβλέπει για την διεξαγωγή του αθλήματος αυτού. Πραγματικά πιστεύω ότι όταν το παρόν στάτους διαφοροποιηθεί και η νομοθεσία εναρμονιστεί με τις νομοθεσίες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών επιτρέποντας την άσκηση και άλλων σκοπευτικών αθλημάτων, η χώρα μπορεί να καταστεί εύκολα κέντρο προπόνησης και διεθνών αγώνων στο άθλημα αυτό το οποίο ραγδαία αναπτύσσεται σε πρώτο σκοπευτικό άθλημα στο κόσμο. “

Keywords
Τυχαία Θέματα