Κύπρος: Η πακετοποίηση δημιουργεί προκλήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμφωνία πακέτο για όλα τα ανοικτά ελληνοτουρκικά ζητήματα, που θα περιλαμβάνουν όμως και αρκετή Κύπρο, επιδιώκει η Τουρκία.

Το γεγονός κινητοποιεί, όπως μαθαίνουμε, τηn Λευκωσία.

Τηn λούζει άλλωστε κρύος ιδρώτας, αφού την τουρκική μεθόδευση φέρεται να ευνοεί – έκανε υπενθυμίζω παρόμοιες δηλώσεις ευρισκόμενος στην Άγκυρα προκαλώντας δυσφορία – και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Ως εκ τούτου, με τις ισχύουσες ισορροπίες τρόμου και με την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης, η απόκρουση της

Τουρκικής μεθόδευσης θέλει λεπτούς χειρισμούς και κυρίως πολύ καλό συντονισμό Αθηνών – Λευκωσίας.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, η έναρξη ή η πιθανότητα έναρξης διαλόγου θεωρείται δεδομένο πως θα απομακρύνει σε σημείο μη ορατό, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις εν Κύπρο δράσεις της. Και αυτό θα αποδυναμώσει αν όχι να αφοπλίσει τηn φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Σίγμα έλεγαν πως Αθήνα και Λευκωσία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και έχουν ήδη κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πακετοποίηση που υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα, ώστε να συζητούν για αυτήν χωρίς αυτήν. Προς τούτο, ενδεικτική είναι σημερινή τοποθέτηση του Πρέσβη – μονίμου αντιπροσώπου της Κ.Δ στον ΟΗΕ – Αντρέα Μαυρογιάννη στην Καθημερινή.

Από την ορθότατη αυτή αφετηρία προκύπτουν ωστόσο και ιδιάζουσες προκλήσεις. Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλούσαμε καθόλη τηn διάρκεια της μέρας έβαζαν στο τραπέζι και μία άλλη παράμετρο της εξίσωσης. Μας έλεγαν, συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία έχοντας βάλει την Αθήνα σε αυτό το δίλημμα έχει τουλάχιστον διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να της αποδοθεί – αυτή τη στιγμή – ευθύνη για τις γεωτρήσεις της στην Κύπρο. Δηλαδή, η προϋπόθεση που θέτει η Ελλάδα για διάλογο, ότι δηλαδή δεν συζητά υπό καθεστώς εκβιασμού, δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να περιλαμβάνει και απαίτηση για άρση προκλήσεων στην Κύπρο. Πιο απλά δεν μπορεί από τη μία η Αθήνα να ζητήσει διακοπή των τουρκικών ενεργειών και στην Κύπρο – εκτός από το Αιγαίο – και την ίδια ακριβώς ώρα να μην δέχεται να συζητήσει αυτά τα θέματα. Θα είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσει ως χαρτί η καλά μελετημένη τουρκική διπλωματία.
Είναι νωρίς να εκτιμήσει κάποιος πως θα καταλήξει η κρίση γιατί έχουμε και πολλά προηγούμενα που αποδεικνύουν ότι μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση δεν νοεί και οριστική λήξη της κρίσεως.

Αυτό είναι που κρατά σε συναγερμό την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Αμφότερες μάλιστα, θεωρούν δεδομένο ότι το Oruc Reis θα κάνει κίνηση, το μέγεθος της πρόκλησης είναι που δεν μπορούν από τώρα να προεξοφλήσουν.

Δύο τρεις αξιωματούχοι με τους οποίους συνομιλήσαμε υπενθύμιζαν με έμφαση ότι για τον Ερντογάν παίζει μεγάλο ρόλο το γόητρο και με τίποτα δεν θα επιτρέψει να φανεί υποχωρητικός, μη αξιοποιώντας την παράνομη navtex.

Αν αυτό ισχύσει και μπει στην ίδια ζυγαριά με την εμφανή αποφασιστικότητα της Αθήνας να αποτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων της, η παράπλευρη απώλεια θα έχει και πάλι το όνομα Κυπριακή ΑΟΖ. Έρευνες δηλαδή, στο ανατολικό σημείο της δεσμευθείσας περιοχής που αποτελεί κομμάτι Κυπριακής κυριαρχίας.
Ως εκ τούτου και σε μια πρώτη ανάγνωση του παρασκηνίου και των όσων γράφονται, κάποιος δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Τουρκία, σε πρώτο τουλάχιστον χρόνο, κερδίζει την διαχρονική της απαίτηση να μπει σε διάλογο για πράγματα για τα οποία δεν έχει έρεισμα ή νομική βάση να διεκδικεί.
Αν, π.χ. ένας διάλογος – πακέτο των Ελληνοτουρκικών ακουμπήσει ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση νησιών, το Αιγαίο, τις θαλάσσιες αρμοδιότητες και ζώνες (ναυτικά μίλια, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, περιοχή ευθύνης FIR), τι άλλο από διαπραγμάτευση επί της συνθήκης της Λωζάνης θα είναι; Που θα οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μερική ανατροπή δεδομένων της ή καλύτερα «επικαιροποίησή της με βάση τα σημερινά δεδομένα», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί συνεχώς ο Ερντογάν;

Φρόντισε άλλωστε ο εξ απορρήτων του – εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας – Ιμπραχίμ Καλίν, να προϊδεάσει για την στόχευση της Τουρκίας όταν ανέβαζε το θερμόμετρο με την παράνομη navtex. «Θέλουμε να τα συζητήσουμε όλα», είπε χαρακτηριστικά. Οι εξελίξεις θα δείξουν και τους νικητές και τους ηττημένους.

Από όλα αυτά που λέμε λείπει βεβαίως το κομμάτι Γαλλία, ιδιαίτερα μετά από την συνάντηση Μακρόν Αναστασιάδη στο Παρίσι. Πηγές καλά ενημερωμένες μας έλεγαν αργά το απόγευμα ότι οι πρώτες κινήσεις με Γαλλικό άρωμα, σε επίπεδο Άμυνας και Ασφάλειας πρέπει να αναμένονται τις πρώτες μέρες Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, για όλα αυτά θα ενημερωθούν οι Πολιτικοί Αρχηγοί στο πλαίσιο συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει την Τρίτη, στις 10 το πρωί.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα