Κύπρος:1η σε αιτητές ασύλου:"Τρίτο μάτι" σε νεκρή ζώνη&πρ.γραμμή

Σειρά μέτρων αποφάσισε η έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών και η Υπουργός Εργασίας.

Σε δηλώσεις του, με το πέρας της σύσκεψης, ο ΥΠΕΣ, ο οποίος ηγείται της υπουργικής ομάδας, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια. Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, αντιμετωπίζει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα σε σχέση με άλλες χώρες.

Η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα σε αιτήσεις

ασύλου, με δεύτερη την Ελλάδα και τρίτη την Ιταλία.

Οι εθνικότητες που κατέχουν την «πρωτιά» είναι Σύροι, Ινδοί, άτομα από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντέζ και ακολουθούν Αιγύπτιοι και Ιρακινοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, 1520 άτομα εισήλθαν παράνομα μέσω κατεχομένων, 1659 εισήλθαν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ άλλα 72 διά θαλάσσης. Τόνισε δε ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη ροή μεταναστών.
Από το 2008 μέχρι σήμερα, παραχωρήθηκε καθεστώς πρόσφυγα σε 1090 άτομα, ανέφερε, ενώ με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας είναι 6784 άτομα.

Εκκρεμεί αίτηση 7406 ατόμων και γι’ αυτό τον λόγο συστάθηκε η υπουργική επιτροπή.

Ακόμη, ανάμεσα σ’ άλλα, ο κ. Πετρίδης παρέθεσε τις αποφάσεις που λήφθηκαν, οι οποίες είναι:

1. Εντατικοποίηση επαφών σε επίπεδο Ε.Ε. και με τρίτες χώρες. Ο ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τη Φ. Μογκερίνι και ο ΥΠΕΣ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης.

2. Θα γίνουν επαφές με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΥΠΕΞ θα έχει επαφές με τις Αρχές του Λιβάνου για σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά και για πρόληψη των ροών από τη συγκεκριμένη χώρα. Είναι μια χώρα ο Λίβανος που λαμβάνει βοήθεια από την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

3. Ενίσχυση της επιτήρησης των σημείων νεκρής ζώνης και της πράσινης γραμμής σε συγκεκριμένα «μελανά» σημεία που παρατηρήθηκε αυξημένη ροή ατόμων. Αυξημένες θαλάσσιες περιπολίες και χρήση καμερών.

4. Το Κέντρο κρίσεως ΖΗΝΩΝ είναι ο διαχειριστής των μεταναστευτικών ροών.

Το κείμενο ανανεώνεται

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος 1η, Τρίτο,kypros 1i, trito