Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ καταδικάζουν ενέργειες κατά της ασφάλειας στην περιοχή

Κύπρος Ελλάδα και Ισραήλ καταδικάζουν τις ενέργειες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, εκφράζοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, εξετάζοντας και μηχανισμούς 3+1 με χώρες που μοιράζοντας τις ίδιες αξίες και διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις ασφάλειας στην περιοχή, όπως τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΑΜ:Ενημέρωσα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε

σχέση με τα Βαρώσια

«Τονίζουμε ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, πρέπει να επικρατήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου με σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει κοινή διακήρυξη δέκα σημείων, που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και προσθέτουν: «Σε αυτό το πλαίσιο καταδικάζουμε τις όποιες ενέργειες, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, που προωθείται από τις χώρες μας και από μη κρατικούς φορείς».

Χαράλαμπος Πετρίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΑΜ στο Ισραήλ το 2021.

Στη διακήρυξη, οι τρεις ΥΠΑΜ δηλώνουν πως «οι χώρες μας είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν περαιτέρω τον ισχυρό, φιλόδοξο και στρατηγικό συνεταιρισμό στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, που στοχεύει να καλλιεργήσει την περιφερειακή συνεργασία και συνεταιρισμό και την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών».

«Οι κοινές μας αξίες, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η δέσμευσή μας για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο είναι οι βασικοί πυλώνες της συνεργασίας μας», τονίζουν οι τρεις ΥΠΑΜ.

Παράλληλα, οι ΥΠΑΜ των τριών χωρών αναφέρουν πως συμφώνησαν «να εντατικοποιήσουμε τους μηχανισμούς αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να προωθήσουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένου μέσω της εξέτασης πιθανών συνεργασιών σε σχηματισμό 3+1 με χώρες εταίρους, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην άμυνα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι για περαιτέρω προώθηση της τριμερούς συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας, μέσω, μεταξύ άλλων, του συμφωνημένου ετήσιου προγράμματος τριμερών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα σε τομείς τακτικού συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στρατηγικών διαβουλεύσεων, θαλάσσιας ασφάλειας, ενέργειας, κυβερνοασφάλειας και στον τομέα της έρευνας ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας», τονίζεται στη διακήρυξη.

Εξάλλου, στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Κύπριος ΥΠΑΜ και οικοδεσπότης της συνάντησης, τόνισε πως «η σημερινή συνάντηση των τριών χωρών αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να προβάλουμε το αμοιβαίο όφελος που απορρέει από τις σχέσεις καλής γειτονίας, όταν αυτή στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλείας για τις συνέργειες που προκύπτουν από τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως είπε, «σήμερα αποφασίσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, όπως η υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας 2021 και η θεσμοθέτηση επιτροπών σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας για αξιολόγηση και επιλογή νέων τομέων συνεργασίας».

«Η Τριμερής Συνεργασία θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο γιατί στηρίζεται σε γερά θεμέλια: την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την κοινή θεώρηση για το παρόν και την κοινή προοπτική για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε πιθανή συνεργασία σε σχήμα 3+1 με φίλιες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώσαν τον Ισραηλινό ομόλογό τους για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες.

Ανέφερε τέλος πως από την πλευρά του ενημέρωσε «για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Στις δικές του αναφορές, ο Έλληνας ΥΠΑΜ είπε πως στη συνάντηση συζήτησαν «για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και υπογραμμίσαμε την κοινή  μας  δέσμευση  και  αποφασιστικότητα για  την  αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Υπογράμμισα», πρόσθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «ότι καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν  κατάφωρη  παραβίαση  του  Διεθνούς  Δικαίου  των  σχέσεων  καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είπε τέλος πως «συμφωνήσαμε, επίσης, να αναπτύξουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, Τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά  και  σαφή  μηνύματα, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσης της σε ένα πλαίσιο “3+1”με άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται ασφαλώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Μπένι Γκαντζ ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως η σημερινή συνάντηση «σηματοδοτεί ακόμη ένα σταθμό στην τριμερή συνεργασία, μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς εισερχόμαστε σε ένα ουσιαστικό διάλογο για να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των χωρών μας».

Όπως είπε, «η συνεργασία μας βασίζεται σε μια κοινή δέσμευση για προώθηση της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης σε όλη την Μεσόγειο, καθώς και στους θερμούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, οι οποίοι προέρχονται από αρχαίους πολιτισμούς και μεταφέρουν μια κληρονομιά δημοκρατίας και προόδου».

Διαμήνυσε πως «ενώ το Ισραήλ πάντα θα προτιμά τον διάλογο πάνω από την στρατιωτική βία και τείνει το χέρι του σε όποιον επιθυμεί να ακολουθήσει στο μονοπάτι της ειρήνης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες μας».

Τέλος, ο κ. Γκαντζ δήλωσε δεσμευμένος στην περαιτέρω προώθηση των δεσμών μεταξύ των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τονίζοντας πως, μεταξύ άλλων οι καλές σχέσεις και η προηγμένη τεχνολογία θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα