Κύπρος:Πώς επηρεάζει το αλκοόλ και η κάνναβη τους Κύπριους οδηγούς

Οδηγοί ηλικίας μέχρι 29 ετών με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα 100mg/dl διατρέχουν 100 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε οδηγούς ηλικίας 30 ετών και άνω μειώνεται στις 35 φορές, σύμφωνα με το εγχειρίδιο με τίτλο «Οδηγώ με ασφάλεια χωρίς αλκοόλ και άλλες ουσίες».

Το εγχειρίδιο, στην 3η του έκδοση (Νοέμβριος 2018), αποτελεί συλλογική εργασία από το Εργαστήριο Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας, το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Στο

εγχειρίδιο σημειώνεται ότι «η κάνναβη αποτελεί την δεύτερη ουσία μετά το αλκοόλ όσον αφορά την επικινδυνότητα στην οδήγηση, ενώ η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλης και κάνναβης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης δυστυχήματος».

Σε σχέση με την επίδραση του αλκοόλ στην οδήγηση αναφέρεται πως εάν η ποσότητα αλκοόλης στο αίμα είναι 150 mg/dl η ανικανότητα ελέγχου του οχήματος είναι πλήρης, με 100 mg/dl παρουσιάζεται δυσκολία στην παραμονή εντός των ορίων της λωρίδας κυκλοφορίας ενώ με 80 ο οδηγός είναι ανίκανος να ελέγχει την ταχύτητα και μειώνεται η συγκέντρωσή του.

Με ποσότητα αλκοόλ 50 mg/dl ο οδηγός έχει μείωση συγχρονισμού κινήσεων και επιβράδυνση της ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις, με 20 περιορισμό στον έλεγχο της πορείας του αυτοκινήτου και με μόλις 10 mg/dl αποσπάται η προσοχή του οδηγού και αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασής του.

Στο εγχειρίδιο καταγράφεται και η μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση για άνδρες και γυναίκες αν και σημειώνεται ότι «καμιά ποσότητα αλκοόλ δεν θεωρείται ασφαλής κατά την οδήγηση».

Για τους άρρενες το επιτρεπτό είναι δύο ποτά και για τις γυναίκες ένα.

Διευκρινίζεται ότι ένα ποτό θεωρείται 150ml κρασί, 330ml μπύρα και 150ml ουίσκι, βότκα, κονιάκ, ούζο και ζιβανία.

Αναφορικά με την χρήση ναρκωτικών ουσιών, τονίζεται ότι σύμφωνα και με τον Περί Οδικής Ασφάλειας Νόμο «πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει οποιοδήποτε όχημα σε οποιαδήποτε οδό, ενώ τελεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, διαπράττει αδίκημα».

Επί τούτου, το εγχειρίδιο των αρμόδιων φορέων επισημαίνει ότι «η επίδραση των ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών κατά την οδήγηση μπορεί να είναι κατασταλτική ή διεγερτική ή μικτή ανάλογα με το είδος των ναρκωτικών».

Η κάνναβη επηρεάζει την όραση, την κρίση, την μνήμη, τον συντονισμό κινήσεων και τα αντανακλαστικά.

Η αμφεταμίνη, η μεθαμφεταμίνη, η κοκαΐνη και η έκσταση προκαλούν απόσπαση προσοχής, ριψοκίνδυνη οδήγηση, oπτικές παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, επιθετική οδήγηση, υπερεκτίμηση ικανοτήτων οδήγησης και επιπλέον επηρεάζουν την όραση.

Η κατασταλτική δρασσρωϊνη, η οξυκωδόνη, η φεντανύλη, η τραμαδόλη, η παθιδίνη και άλλα του είδους ευθύνονται για υπνηλία, απόσπαση προσοχής, μειωμένη αντίληψη, μειωμένο προσανατολισμό και μειωμένη συγκέντρωση

Το LSD και τα άλλα παραισθησιογόνα εκτός των παραισθήσεων προκαλούν ψευδαισθήσεις και προβλήματα στην όραση.

Υπάρχουν και πολλές κατηγορίες από νέα συνθετικά ναρκωτικά που έχουν διαφορετική επίδραση ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Για το Νάρκοτεστ, το οποίο πλέον εφαρμόζεται και στους κυπριακούς δρόμους το εγχειρίδιο αναφέρει ότι «είναι μέτρο ελέγχου οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των δυστυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων».

Προσθέτει ότι «ο νόμος προνοεί μηδενική ανοχή για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, κάτι που σημαίνει ότι ένα πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια εάν υπάρχει οποιαδήποτε ποσότητα ναρκωτικού στον οργανισμό του».

Το 2013 περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 12 ετών οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Επίσης, η απειρία στην οδήγηση σε συνδυασμό με ψυχοδραστικές ουσίες μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα.

Εξάλλου, μια σειρά από φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των αντιβηχικών, ηρεμιστικών, ψυχοφάρμακων, μυοχαλαρωτικών, φαρμάκων για τα μάτια, αποσυμφορητικών και αντιαλλεργικών επιδρούν αρνητικά στην οδήγηση, προκαλώντας συμπτώματα όπως: υπνηλία, προβλήματα οράσεως, μείωση αντανακλαστικών, υπερδιέγερση και άλλα. Γι' αυτό και συστήνεται προσοχή κατά την οδήγηση.

Στο εγχειρίδιο αναφέρεται ότι η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και η κατάχρηση φαρμάκων προκαλεί επικίνδυνη οδήγηση όπως ακριβώς και το αλκοόλ, ενώ η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων και αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα