Κυριακίδου: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα

Στην ανάγκη για πρόληψη του καρκίνου καθώς είναι καλύτερη από τη θεραπεία, καθώς και στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στο χώρο εργασίας αλλά και μετά την αποθεραπεία τους, εστίασε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε γραπτή δήλωσή της για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου.

Παραθέτοντας το κείμενο από το τέλος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, όπου αναφέρεται πως «όλοι μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε το φόβο και την αβεβαιότητα που φέρνει μια διάγνωση καρκίνου - να

τα αντικαταστήσουμε με γνώση, αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ελπίδα», η κ. Κυριακίδου σημειώνει πως είναι τόσο επίκαιρο και σήμερα όπως και όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο το 2021.

Κάνοντας απολογισμό των τελευταίων ετών, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως στη βάση ενός προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, έχουν μπει μπροστά «έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν κάθε στάδιο, από την πρόληψη έως την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, καθώς και την ποιότητα ζωής», και περιλαμβάνουν έργα από το πρόγραμμα EU4Health που συγκεντρώνουν τεχνογνωσία από όλη την ΕΕ.

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανισότητες όσον αφορά την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, επηρεάζοντας ιδιαίτερα πολίτες οι οποίοι προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικό-οικονομικές ομάδες» επεσήμανε, σημειώνοντας πως ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου έχει ως στόχο την ενσωμάτωση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στις πολιτικές ενημέρωσης των πολιτών.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχει σημειώσει η νέα προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση, παράλληλα με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης #GetScreenedEU, ενώ προανήγγειλε από κοινού δράση για την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου για τον καρκίνο με χρηματοδότηση πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Σήμερα, χάρη στην επιστημονική πρόοδο, τα άτομα με διαγιγνώσκονται θετικοί στον καρκίνο έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από ποτέ, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση στις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές για θεραπεία» ανέφερε.

Ωστόσο, όπως είπε, «εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για όσους έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου», ανακοινώνοντας πως αργότερα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί μελέτη που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επιστροφή στην εργασία για τους ασθενείς με καρκίνο και όσους έχουν εμπειρία με τον καρκίνο.

«Συνεχίζουμε επίσης τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση του «δικαιώματος στη λήθη» όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» σημείωσε, τονίζοντας ότι «σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, κανείς δεν πρέπει να αφήνεται μόνος του, ανεξάρτητα από την προδιάθεση, την πρόγνωση, ή το ιστορικό» των πολιτών.

«Ο καρκίνος μας αφορά όλους. Στο χρόνο που χρειάστηκε για να διαβαστεί η δήλωση αυτή, πέντε ακόμα άτομα διαγνώστηκαν» επεσήμανε, προσθέτοντας πως κατά τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου, «οφείλουμε σε αυτούς και σε όσους έχει αγγίξει τη ζωή ο καρκίνος να συνεχίσουμε να κάνουμε τη διαφορά, για αξιοπρέπεια και ελπίδα για όλους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα