Κυριακίδου: Δεν γνωρίζει κανένας πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία υπογράμμισε πως με αυτή την πανδημία το πιο προβλεπόμενο είναι το απρόβλεπτο.

Σε δηλώσεις της, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κέντρο Υγείας στα Λατσιά με το Υπουργό Υγείας. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία του προγράμματος του παιδικού εμβολιασμού στην Κύπρο, η κ. Κυριακίδου είπε ότι αν και αρκετές χώρες

άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα, ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα, εντούτοις «πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην υπάρξει εφησυχασμός».

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο, η ίδια δεν θέλησε να προχωρήσει σε καμιά πρόβλεψη σε σχέση με το τέλος της πανδημίας.

Συνέχισε λέγοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν με τους εμβολιασμούς, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα κράτη μέλη ήδη εξετάζουν τι είδους προετοιμασία πρέπει να υπάρχει τους επόμενους μήνες.

Είμαστε ήδη, είπε, «στο στάδιο που συζητούμε μαζί με τα κράτη μέλη, για τα επόμενα στάδια εξέλιξης αυτής της πανδημίας.

Για την ώρα δεν συστήνεται 4η δόση στο γενικό πληθυσμό

Απαντώντας σε ερώτηση για το που βρίσκονται οι συζητήσεις σε σχέση με την 4η δόση, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας είπε ότι η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία πάντα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, είναι ότι για την ώρα «δεν συστήνει την ανάγκη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με την 4η δόση».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως εναπόκειται στα κράτη μέλη αν θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων με την 4η δόση.

Ερωτηθείσα για το θέμα της ενισχυτικής δόσης στους εφήβους, η κ. Κυριακίδου είπε πως ο ΕΜΑ μαζεύει όλα τα επιστημονικά δεδομένα, για να προσθέσει πως ενώ ανέμεναν απόφαση στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση ενδεχομένως να υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

Εξήγησε πως ο ΕΜΑ αναμένει κάποια επιπρόσθετα επιστημονικά στοιχεία από χώρες και από τις εταιρείες, οπότε συμπλήρωσε «δεν έχει ο ΕΜΑ δώσει τη σύσταση του για ενισχυτική δόση σε εφήβους».

Σταθερότητα στον αριθμό εμβολιασμών παιδιών

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ «παρουσιάζεται μια σταθερότητα στον αριθμό των εμβολιασμών παιδιών», ωστόσο, σημείωσε πως «αυτό συναντάται σε όλα τα κράτη μέλη, γιατί οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον, αφού είναι πολλά τα άτομα που έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε περιορισμό γιατί είναι επαφές».

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν εμβολιαστεί περίπου των 25% των παιδιών κάτω των 18 ετών», ενώ διεμήνυσε εκ νέου σε όλους τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

«Πρέπει να εμβολιστούν και να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, διότι έχει διαφανεί επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός και τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και πολλές φορές και από το θάνατο», είπε.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε πως «δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι μια μετάλλαξη, η οποία δεν είναι σοβαρή», για να συμπληρώσει ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι ο αριθμός εμβολιασμών παιδιών που υπάρχει στην Κύπρο είναι παρόμοιος με άλλες χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια μικρή μείωση αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή οφείλεται στο ότι αρκετά παιδιά ή είτε είναι επαφές ή είναι κρούσματα».

Τώρα, είπε, «που υπάρχει μείωση στα κρούσματα, αυτά τα παιδιά που έχουν ακυρώσει τα ραντεβού τους, θα προσέλθουν για εμβολιασμό».

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, η Στέλλα Κυριακίδου τον ενημέρωσε για την εφαρμογή του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, η οποία ξεκίνησε πέρσι.

«Φέτος έχουμε ήδη προχωρήσει ανακοινώνοντας νέες δράσεις. Μία από αυτές είναι ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε εμβολιάσει το 90% των κοριτσιών και ένα μεγάλο αριθμό των αγοριών για προστασία από τον ιό HPV», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα προγράμματα που ανακοινώνονται είναι ενός προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως έχει συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας πως μπορεί και η Κύπρος να συμμετέχει σε όλες τις δράσεις, ώστε να μπορεί να αντλεί τα κονδύλια.

Στο μεταξύ συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας για τη δημιουργία του Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης των Long Covid ασθενών, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο,  για τα άτομα τα οποία νόσησαν με Covid 19 και τα όποια συνεχίζουν μέρες ή μήνες μετά να έχουν παρενέργειες από την ασθένεια.

«Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Κύπρο, που παραθέτει αυτό το Κέντρο αποκατάστασης. Πολύ λίγες χώρες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων κέντρων. Το θέμα του long covid είναι τεράστιο, διότι ξέρουμε σήμερα ότι άτομα, τα οποία δυστυχώς νοσούν με Covid 19 μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες δυσκολίες αρκετούς μήνες μετά», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Υγείας: Τη Δευτέρα το ειδικό πρωτόκολλο για κέντρα διασκέδασης

Υπ. Υγείας: Ενώπιον Διοικητικού Συμβουλίου πλάνο για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα