Κυριακίδου: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες βίωσαν συλλογικό τραύμα

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την ψυχική υγεία των προσφύγων από την Ουκρανία, ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε ομιλία της σε Υπουργική Διάσκεψη για τη ψυχική υγεία ευάλωτων παιδιών και νέων που διοργάνωσε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρωί της Τρίτης.

Αφού σημείωσε την σημασία που έχει η συζήτηση αυτή μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πλέον την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της για τους πρόσφυγες από την εισβολή, ανησυχίες που όπως είπε

ενισχύθηκαν μετά την επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Πολωνία.

«Ήταν σπαρακτικό το θέαμα πέραν των οκτώ χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ τους πολλά παιδιά και νέοι, να κάθονται υπομονετικά και απόλυτα σιωπηλοί» σημείωσε.

«Άνθρωποι που προφανώς είχαν βιώσει ένα συλλογικό τραύμα μετά που έχασαν ξαφνικά τα πάντα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η ΕΕ προσφέρει διαδικτυακή εκπαίδευση για ειδικούς στο χώρο της υγείας για την ψυχική υγεία προσφύγων και μεταναστών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ECDC και της Πλατφόρμας για τις Πολιτικές Υγείας σε 24 γλώσσες.

Επίσης, προανήγγειλε πως σύντομα θα ανοίξει πρόσκληση για προτάσεις μέσω του προγράμματος EU4Health για συλλογή και εφαρμογή καλύτερων πρακτικών για την προστασία της ψυχικής υγείας προσφύγων και μεταναστών, με ιδιαίτερη εστίαση στην περίπτωση των προσφύγων από την Ουκρανία.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως η ψυχική υγεία ήταν πάντα μια από τις προτεραιότητές της ως Επιτρόπου, με ειδική επικέντρωση στους νέους που δεν βρίσκονται στον τομέα της εκπαίδευσης ή της εργασίας, καθώς και στους νεαρούς μετανάστες.

«Όταν ήρθε η πανδημία, οι νέοι Ευρωπαίοι μεταξύ 15 με 29 είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε λιγότερο ασφαλείς ή χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σε τομείς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία», επεσήμανε, προσθέτοντας πως αυτοί ακριβώς οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Το 2021 εξήγησε, η ΕΕ χρηματοδότησε δύο δράσεις για προώθηση των καλύτερων πρακτικών σε δύο τομείς: την πρόληψη της κατάθλιψης και την αποτροπή των αυτοκτονιών μέσω και της ενίσχυσης υπηρεσιών για τη ψυχική υγεία, σε επίπεδο κοινοτήτων.

Επίσης, πρόσθεσε, το φετινό πρόγραμμα εργασίας του EU4Health θα εστιάσει στην στήριξη παιδιών και νέων, εκτοπισμένων και προσφύγων, μεταξύ άλλων μέσω δύο καλεσμάτων για προτάσεις για χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ η κάθε μία, και ακόμα ενός προγράμματος, ειδικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων εν μέσω σφοδρών ρωσικών πληγμάτων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριακίδου, Ουκρανοί,kyriakidou, oukranoi