Κυριακίδου: Σχέδιο Κομισιόν για διαχείριση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Η αποτροπή ενός πλήρως αναπτυγμένου δεύτερου κύματος COVID19 είναι στο χέρι των αρχών και των πολιτών και προς τον σκοπό αυτό η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων δράσεων που θα βοηθήσουν τα Κράτη Μέλη να προετοιμάσουν και να διαχειριστούν πιθανά νέα κρούσματα, δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα  υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε πως "συναντιόμαστε καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς

και ανοίγουν για ταξίδια και καθώς οι πολίτες απογειώνονται για καλοκαιρινές διακοπές - μια ευκαιρία για τους ανθρώπους και τις οικονομίες μας να αναπνέουν μετά από μήνες lockdown", επισημαίνοντας ωστόσο τον σημαντικό κίνδυνο που συνοδεύει αυτή την εξέλιξη.

"Αν και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν οι ερχόμενες εβδομάδες και μήνες και ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ζωή τη μετά τον COVID, είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τα οδυνηρά διδάγματα, τους τομείς που πρέπει να βελτιώσουμε και όπου οι ενέργειές μας πρέπει να ενισχυθούν για την καλύτερη προστασία της ΕΕ από μελλοντικές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΕ στην πολιτική για την υγεία σε γενικές γραμμές, όσον αφορά την ευθύνη των κρατών μελών για την πολιτική υγείας τους που κατοχυρώνεται στην Συνθήκη".

Η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι "την επόμενη εβδομάδα, στις 15 Ιουλίου, θα παρουσιάσουμε ένα Σχέδιο Δράσης που θα καθορίζει έναν αριθμό άμεσων βραχυπρόθεσμων δράσεων που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν και να διαχειριστούν πιθανά νέα κρούσματα του COVID-19".

"Θέλω να είμαι σαφής: ένα πλήρες δεύτερο κύμα δεν είναι αναπόφευκτο. Εναπόκειται σε εμάς να το ελέγξουμε και να το προετοιμάσουμε - εάν και πότε έρχεται. Οι ενέργειές μας πρέπει να επικεντρώνονται στη μείωση του φόρτου για τα συστήματα υγείας, ειδικά εάν τα νέα κρούσματα συμπίπτουν με την εποχή της γρίπης το φθινόπωρο και το χειμώνα", ξεκαθάρισε η Στέλλα Κυριακίδου.

"Ο COVID-19 μας έδειξε πολύ ξεκάθαρα ότι μια ενιαία προσέγγιση είναι κρίσιμη, αλλά επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουμε τους τρέχοντες μηχανισμούς ετοιμότητας και αντίδρασης της ΕΕ για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών μας.
Πολλοί - συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΕΚ και των πολιτών μας - ζητούν ισχυρότερο ρόλο για την ΕΕ στην υγεία.
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω - και να πω ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ σε αυτό μαζί", σημειώνει.

"Ως πρώτο βήμα, πρέπει να αυξήσουμε την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη. Αυτό απαιτεί ισχυρότερους και πιο λειτουργικούς οργανισμούς της ΕΕ", δήλωσε η Επίτροπος.

"Τους επόμενους μήνες, θα προτείνουμε να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα συντονισμού και η εντολή του να ανταποκρίνεται σε κρίσεις υγείας. Θα προτείνουμε επίσης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να συντονίσει αποτελεσματικά τις δράσεις μας για την πρόληψη της έλλειψης φαρμάκων. Θέλουμε επίσης να εξετάσουμε πώς να ενισχύσουμε το πλαίσιο της ΕΕ  για τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία", ανέφερε αναλυτικά.

Σημείωσε ακόμη ότι "πέρα από τις άμεσες προτεραιότητες, τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να προβληματιστούμε σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας - και τους περιορισμούς της. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης παρέχει ένα εξαιρετικό φόρουμ για να αποφασίσουμε εάν θέλουμε περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας. Εάν πρέπει να ξαναδούμε ποιος κάνει τι μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου και ιδιαίτερα όσον αφορά τις απειλές που αγγίζουν όλους μας - ανεξάρτητα από τα σύνορα", ανέφερε η  Στέλλα Κυριακίδου.

Σε σχέση με τα διδάγματα κατέγραψε την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας των υγειονομικών και φαρμακευτικών συστημάτων της ΕΕ και αναφέρθηκε εκτενώς στο προτεινόμενο πρόγραμμα EU4Health ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στέλνοντας το μήνυμα ότι η δημόσια υγεία αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την ανάκαμψη και ότι η στοχευμένη επένδυση σε ετοιμότητα κρίσης και ισχυρότερα συστήματα υγείας για το μέλλον είναι το κλειδί.

"Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η στενή συνεργασία και μια ταχεία συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτύχει", σημείωσε, καλώντας τα μέλη του ΕΚ να το στηρίξουν.

"Παράλληλα, η νέα μας Φαρμακευτική Στρατηγική που έρχεται αργότερα φέτος είναι μια ευκαιρία για εμάς να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε την στρατηγική αυτονομία του φαρμακευτικού μας τομέα και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση και την προσιτή τιμή των απαραίτητων φαρμάκων για τους πολίτες μας", ανέφερε.

"Οι επόμενοι έξι μήνες είναι κρίσιμοι και τώρα δεν είναι η ώρα να απογοητεύσουμε, καθώς η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και οι σταθεροί αριθμοί που βλέπουμε μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα", προειδοποίησε η Επίτροπος.

"Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο παραμένει πιθανότατα η μόνη μόνιμη λύση για την πανδημία - αλλά αυτό απέχει ακόμη. Μαζί με τα κράτη μέλη, έχουμε αρχίσει πλήρως διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές εμβολίων για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα εμβόλια όταν αυτά είναι διαθέσιμα", υπενθύμισε.

"Θα διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για ανάπτυξη, κατασκευή και ανάπτυξη ενός καθολικά προσβάσιμου εμβολίου - για την ΕΕ και για τον κόσμο", καθώς, όπως σημειώνει "η αλληλεγγύη θα παραμείνει βασική επειδή σώζει ζωές". Κατέληξε δε, λέγοντας ότι το βασικότερο δίδαγμα αυτής της κρίσης είναι ότι απαιτείται ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών  και  διασφάλιση ισχυρότερου ρόλου για την ΕΕ στον τομέα της υγείας, κάτι που "έχουμε συλλογικό καθήκον να διασφαλίσουμε".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα