Κυριακίδου:Παρουσίασε τη φιλοσοφία Κομισιόν για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

Την φιλοσοφία της Κομισιόν για περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή τροφίμων παρουσίασε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η Επίτροπος της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.


Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ηγεσία της στην μετάβαση σε ένα πιο ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο συζήτησης με αντικείμενο την στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork) και σχολιάζοντας σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

.

«Η συστημική αλλαγή χρειάζεται επιμονή και δέσμευση για την επίτευξη της αλλαγής», πρόσθεσε.

«Τα τρόφιμα στην Ευρώπη ήδη αποτελούν παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας και ποιότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα χρόνων ανάπτυξης πολιτικών στην ΕΕ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων σε ολόκληρη την αλυσίδα», σημείωσε η Επίτροπος.

Όπως είπε, πλέον πρέπει η ΕΕ να διασφαλίσει πως η παραγωγή τροφίμων είναι βιώσιμη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, καθώς και για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση γύρω από την βιωσιμότητα» σημείωσε η Επίτροπος Κυριακίδου, προσθέτοντας πως «δεν είναι θέμα του ‘αν’ αλλά του ‘πώς’ και του ‘πότε’ θα γίνει».

Αναφερόμενη στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», εξήγησε πως λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και αποτελείται από πέραν των 27 πρωτοβουλιών σε κρίσιμους τομείς, από την ευημερία των ζώων μέχρι τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων αλλά και την σπατάλη των τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Κομισιόν αξιοποιεί μελέτες επιπτώσεων από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ για το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα σημερινά συστήματα τροφίμων.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμα στους στόχους σε επίπεδο ΕΕ για την διαχείριση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αντιμικροβιακών ουσιών και απορριμάτων τροφών, καθώς και πρακτικές οργανικής γεωργίας. Οι στόχοι αυτοί, συνέχισε, δεν είναι ακόμα νομικά δεσμευτικοί, όμως δείχνουν σε ποια κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε.

Σε σχέση με την Κοινή Γεωργική Πολιτική, επεσήμανε πως οι θεσμοί και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δουν πέρα από τα μεμονωμένα μέτρα και να προχωρήσουν στην διασύνδεσή τους, αναφερόμενη στα εθνικά στρατηγικά σχέδια και το πώς αυτά θα πρέπει να ενισχύουν τους παραγωγούς, να κάνουν τον τομέα πιο ανθεκτικό και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων που προωθούνται και που αφορούν τα φυτοφάρμακα, τις νέες γενετικές, νέα νομοθεσία για την ευημερία των ζώων και την ψηφιοποίηση.

Επίσης, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η υιοθέτηση από τον επιχειρηματικό τομέα του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για υπεύθυνες επιχειρηματικές και διαφημιστικές πρακτικές στον τομέα των τροφίμων, καθώς και η προετοιμασία των πρωτοβουλιών για την σήμανση στα τρόφιμα.

Τέλος, υπενθύμισε, μέχρι το τέλος του μήνα συνεχίζεται η διαβούλευση για την νέα νομοθεσία - πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα