«Λάδι στη φωτιά» βάζει ο Μουσταφά Ακιντζί

Λάδι στη φωτιά παρά την επικείμενη συζήτηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ρίχνει ο κατοχικός ηγέτης.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτη», βάζει όρο τη συμφωνία επί της πολιτικής ισότητας – με την τουρκική πάντα ερμηνεία – και μετά συζήτηση της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Πήρε ωστόσο άμεση απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν δέχομαι ότι οι εγγυήσεις του 1960 είναι μη βιώσιμες τη στιγμή που ο Ε/κ ηγέτης δεν είναι έτοιμος να δεχθεί την πολιτική ισότητα. Αν μιλάμε για αποφάσεις με πλειοψηφία τότε μιλάμε για ενιαίο κράτος. Αν δεν έχουμε κοινές αρμοδιότητες στην

κεντρική κυβέρνηση, τότε μιλάμε για δύο κράτη. Αν όμως μιλάμε για μια ομοσπονδία τότε χρειάζεται η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο πλευρών», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.

«Την πολιτική ισότητα εδώ και δεκαετίες την έχουμε αναγνωρίσει. Αλλά αν με την πολιτική ισότητα εννοεί τη θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου, λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι πολιτική ισότητα, αλλά δημιουργεί πολιτική ανισότητα. Διότι θα επιτρέπει στη μια κοινότητα να επιβάλλεται επί της άλλης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, η δήθεν απουσία πρακτικών της 4ης Ιουλίου 2017, για το διευκρινισμένο από τον ίδιο τον Γκουτέρες πλαίσιο του στο Κράν Μοντανά, δεν περνά στα ψιλά για την Ε/κ πλευρά.

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ γίνονται στοχευμένες διπλωματικές ενέργειες για αποκατάσταση της τάξης και αποκάλυψη της αλήθειας. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί, απαντώντας έτσι και στον ισχυρισμό Ακιντζί ότι δεν υπήρξε πρόσθετη διευκρίνιση του αρχικού πλαισίου που μεθόδευσε ο Έιντε και ότι δεν μιλάμε για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα. Οτιδήποτε καταγράφεται και οτιδήποτε είναι αντικείμενο που θα απασχολήσει όχι τον δημόσιο διάλογο, αλλά εκείνα τα όργανα που πρέπει»., ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ότι αφορά στην αποκέντρωση εξουσιών, η απάντηση Αναστασιάδη ήταν «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.»

"Αν γίνεται δεκτή η αρχή τότε είναι θέμα του διαλόγου για το τι είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλέστερα οι δύο κοινότητες ότι η μία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην άλλη, ότι το κράτος θα είναι λειτουργικό, ότι θα είναι βιώσιμο και, συνεπώς, δεν θα απαιτείται για όλες τις αποφάσεις η θετική ψήφος», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Οι μηδενικές επί του παρόντος προοπτικές είναι φυσιολογικό να προβληματίζουν την πολιτική ηγεσία, που έχει ρόλο να διαδραματίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις διαφορετικές επί μέρους προσεγγίσεις.

Η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί θα φιλοξενηθεί στην οικία Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα