Λαϊκές Αγορές: Τρόφιμα από το αγρόκτημα κατευθείαν στο πιάτο μας

Η σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής μέσω κατανάλωσης φρέσκων και ποικίλων προϊόντων που θα προσφέρονται στους πολίτες σε προσιτές τιμές και δη σε περιόδους κρίσεων και πανδημίας, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι καταναλωτές ζητούν ασφαλή τρόφιμα από έναν υγιή πλανήτη και χρειάζονται σαφείς πληροφορίες για να μπορούν να κάνουν συνειδητά τις επιλογές τους.

Για του λόγου του αληθές, μια από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη επιλογή, είναι οι γνωστές σε όλους μας «Λαϊκές Αγορές», στις οποίες μπορεί κάποιος να αγοράσει

τρόφιμα από το αγρόκτημα που θα πάνε κατευθείαν στο πιάτο.

Το Sigmalive επισκέφθηκε την Λαϊκή Αγορά του Δήμου Λευκωσίας, στην περιοχή «ΌΧΙ» και συνομίλησε με καταναλωτές που τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων το οποίο θα εξασφαλίζει επαρκή προσφορά ασφαλών, θρεπτικών, προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Τόνισαν μάλιστα την απαίτηση της κοινωνίας για μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων αποτέλεσμα του κινδύνου που συνδέεται με αυτά, αλλά και της αγοράς και κατανάλωσης από αυτούς, προϊόντων που παραμένουν θρεπτικά και νόστιμα.

150 Παραγωγοί παγκυπρίως

Μιλώντας στο Sigmalive, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Λευκωσίας, Λοϊζος Λοίζου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή επίσημα 150 παραγωγοί παγκυπρίως μετέχουν σε Λαϊκές Αγορές. Στις σχετικές αγορές μετέχουν επίσης και αρκετοί πωλητές, με τις τιμές (και των δύο περιπτεριούχων) όπως είπε, να παραμένουν κατά πολύ πιο συμφέρουσες από ότι σε υπεραγορές, φρουταρίες ή αλλού.

Ο Λοϊζος Λοϊζου διευκρίνισε πως είναι φρουτοπαραγωγός αλλά ορισμένες φορές μεταφέρει προϊόντα άλλων συναδέλφων του για να τα πουλήσει στις ανοιχτές αγορές. Ως επί το πλείστο πρόσθεσε, τα προϊόντα όλων των παραγωγών στα περίπτερα, είναι δικές τους παραγωγές.

 «Στις Λαϊκές υπάρχουν πολλές επιλογές για τον καταναλωτή, δεν είναι όπως τις υπεραγορές που είναι ένα ή δύο ίδια προϊόντα. Στις Λαϊκές για παράδειγμα υπάρχουν 30 διαφορετικά περίπτερα (ανοιχτοί χώροι πωλήσεων), που πουλούν τομάτες, άρα υπάρχει ποικιλία, επιλογές και διαφορετικές τιμές με μεγάλο ανταγωνισμό» τόνισε.

Σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Επιτροπής, οι Παραγωγοί τον Χειμώνα φυτεύουν άλλα προϊόντα και άλλα το Καλοκαίρι. «Ξεκινάμε αρχές Μαϊου και πάμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Προϊόντα που είναι εφικτό να πουληθούν και μεταγενέστερα τα βάζουμε στο ψυγείο και τα πουλάμε τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν όμως και Παραγωγοί που φυτεύουν και πουλούν ολόχρονα τα προϊόντα τους, όπως τα φθαρτά» εξήγησε.

«Είναι σαν να παίζει κουμάρι με τον Θεό»

Μιλώντας για τις κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές ο Λοϊζος Λοϊζου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποιος φίλος μου, μου είπε «παίζεις κουμάρι με τον Θεό». Υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χαλάζι, ψηλές καιρικές συνθήκες, εξαιρετικά χαμηλές, άλλοτε οι αλλαγές είναι απότομες, κάτι που βλέπουμε και παγκοσμιώς να συμβαίνει. Πρόκειται για πολύ αρνητικό παράγοντα για την γεωργία μας. Οπωσδήποτε δυσκολεύει το έργο μας και μερικές φορές μας καταστρέφει την παραγωγή και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς».

Πανδημία και Λαϊκές Αγορές

Ερωτηθείς ο κύριος Λοϊζου για τις επιπτώσεις την πανδημίας στην γεωργία και στο επάγγελμα των παραγωγών και πωλητών στις ανοιχτές αγορές, απάντησε πως τους επηρέασε σε σημαντικό βαθμό. «Εκτός από τον φόβο της μετάδοσης του ιού που στην αρχή είχε απομακρύνει το κόσμο από τις αγορές, είναι και ο κόσμος που δεν έχει λεφτά, δεν μπορεί να κινηθεί, τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει πράγματα που αγόραζε στο παρελθόν και είναι και ο κόσμος που έχασε την δουλειά του» ανέφερε.

Όσον αφορά στα προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος καταναλωτής τις αγορές απάντησε πως στους «δικούς τους χώρους», βρίσκεις σχεδόν τα πάντα, εκτός από κρέας που απαγορεύεται να πωλείται σε ανοιχτούς χώρους.

«Εδώ ισχύει απόλυτα η αλυσίδα από το αγρόκτημα στο πιάτο. Υπάρχουν προς πώληση και πολλά παραδοσιακά προϊόντα. Δηλαδή κάποιος μπορεί να πουλήσει σταφύλι, κρασί, ζιβανία, σουτζιούκκο, καρύδια. Υπάρχουν επίσης προς πώληση, τα φθαρτά, όσπρια, φρέσκα κουκιά, ψωμιά, αυγά, λαχανικά, φρούτα, χαλούμια, αναρές, μανιτάρια άγρια, αγρέλια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια τομάτες, αγγουράκια ακόμα και τα μέσπιλα που μόλις τώρα κυκλοφόρησαν. Ότι θέλει να βρει κάποιος το βρίσκει στις λαϊκές. Το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκει φρέσκα προϊόντα από το χωράφι στον καταναλωτή και σε χαμηλές τιμές» είπε.

Δεσμοί Φιλίας μεταξύ καταναλωτών και πωλητών

Οι πλείστοι πελάτες-επισκέπτες-καταναλωτές των Λαϊκών Αγορών είναι σταθεροί εδώ και χρόνια. Είναι -σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αγορών Λευκωσίας- τρόπος  ζωής να πάνε στην Λαϊκή, «βρέξει-χιονίσει θα έρθουν να ψωνίσουν τις προμήθειες της βδομάδας και όχι μόνο, από την λαϊκή. Οι πλείστοι εξ αυτών είναι φίλοι μας. Χρόνια τώρα, ξέρουν ότι θα ψωνίσουν από τον τάδε και την τάδε φίλη τους, που γνωρίζουν ότι τους δίνει τα καλύτερα. Επίσης αποκτάμε οικειότητα και οι δύο πλευρές. Μιλάμε για τα προβλήματα μας, κάνουμε αστεία, γελάμε και περνάμε όμορφα. Είμαστε φίλοι».

Τέλος, ο Λοϊζος Λοϊζου έδωσε τρεις βασικούς λόγους που προτιμά κάποιος να αγοράσει τα ψώνια πρώτης ανάγκης από τις ανοιχτές αγορές. Είναι: οι χαμηλές τιμές, τα φρέσκα προϊόντα, που έρχονται κατευθείαν από τους παραγωγούς στις λαϊκές, τα οποία κόβονται ακριβώς την προηγούμενη μέρα, οι πολλές κατηγορίες προϊόντων (ποικιλία). Το πιο σημαντικό όμως, όπως είπε, είναι το γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν το πρόσωπο (παραγωγό) που θα τους πουλήσει το προϊόν. «Ψωνίζει καιρό από αυτόν και γνωρίζει ότι είναι ασφαλή και καλά τα προϊόντα του. Αν πάει σε κάποιον που δεν του αρέσει θα πάει παρακάτω στον Ά στον Β’ στον Γ΄ και έχει επιλογές, ξέρει από πού προέρχεται το προϊόν, είναι κυπριακής παραγωγής και ξέρει τον κάθε παραγωγό προσωπικά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα