Λακκοτρύπης: Κανονικά οι γεωτρήσεις-Οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι κάτι νέο

«Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς, εννοώ της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Ξεκάθαρα».

Λακκοτρύπης: Τέλος της ενεργειακής προοπτικής ένα μορατόριουμ εργασιών στη ΑΟΖ

   Αυτό δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας (και Τουρισμού) Γώργος Λακκοτρύπης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Ενέργειας

κατά την επταετία 2013-2020, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή αποχωρεί μεταπηδώντας στον ιδιωτικό τομέα.

   Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και το κατά πόσον αυτές επηρεάζουν σημαντικές δεσμεύσεις που έχουν οι ενεργειακοί κολοσσοί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν σαφής:

   «Σκεφτείτε το διαφορετικά. Αν δεν υπήρχε η πανδημία και όλα αυτά που έφερε μαζί της, αυτήν την στιγμή θα τελειώναμε την πρώτη γεώτρηση. Και θα πηγαίναμε στη δεύτερη. Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούριο. Και σεισμικά και από άποψη γεωτρήσεων, αν δεν κάνω λάθος αυτή είναι η έκτη φορά που διαμηνύει κάτι τέτοιο. Δεν μιλάμε για κάτι νέο. Κι όμως, βλέπουμε από τον προγραμματισμό μας ότι προχωρά. Με τις δυσκολίες του, μεν, αλλά βήμα- βήμα προς τους σκοπούς που έχουμε θέσει. Το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναβλήθηκε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εκτενές και θα μας δώσει μια συνολικότερη εικόνα ως προς τους υδρογονανθρακικούς πόρους της ΑΟΖ μας. Και θα μας επιτρέψει να έχουμε ενώπιον μας τις αποφάσεις για τις επιλογές εκμετάλλευσης».

   Παρουσιάζοντας εκτενώς επιτεύγματα του υπουργείου, τόσο στον Τουρισμό, όσο και σε θέματα εμπορίου, ενέργειας και υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε στην στρατηγική αύξησης των τουριστών στην Κύπρο, την ισορροπία εισαγωγών- εξαγωγών, καθώς και σημαντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος, στα οποία η Κύπρος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

   Ξεχωρίζουν η Ηλεκτρική Διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, με 13,5 εκατ. Από την ΕΕ για χρηματοδότηση μελετών, ο Αγωγός East Med, στο στάδιο των τελικών τεχνικών μελετών FEED, μέχρι σήμερα 36,5 εκατ. ευρώ. Από ΕΕ για χρηματοδότηση μελετών, καθώς και οι υποδομές έλευσης LNG στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα χορηγίες από ΕΕ ύψους 101 εκατ. ευρώ για κατασκευή και 4,5 εκατ. για μελέτες.

   Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει κάτι που έμεινε πίσω, απάντησε ότι αυτό ήταν η επιμονή της ομάδας του και του ίδιου για ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου του. Ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν στις προσπάθειες του, κάνοντας ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για όλες τις φορές που στάθηκε δίπλα του, τόσο στους διορισμούς του, όσο και στο έργο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα