Λακκοτρύπης: Νέα πολιτική για ενίσχυση της βιομηχανίας

Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση νέας πολιτικής για τη βιομηχανία, που στοχεύει περίπου στον διπλασιασμό της συνεισφοράς του τομέα στο κυπριακό ΑΕΠ μέχρι το 2030, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Σχεδιάζοντας τη βιομηχανία της νέας εποχής», που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ,

παρουσία και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι, εφαρμόζοντας τη νέα μας πολιτική, σε συνεργασία πάντοτε και με τους βιομηχάνους μας, να πετύχουμε τη σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 7,9% που ήταν το 2017, στο 15% μέχρι το 2030», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στην ημερίδα.

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2017 η βιομηχανία, ως μέρος του δευτερογενούς τομέα της κυπριακής οικονομίας (εξαιρουμένων των κατασκευών) συνεισέφερε στο κυπριακό ΑΕΠ 7,9% και 8,8% στην αγορά εργασίας, κάτι που καταδεικνύει, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ότι η βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση, του εμπορικού ισοζυγίου, στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα και γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

«Ως εκ τούτου, όραμά μας για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Κύπρου, είναι ακριβώς η δημιουργία μιας εύρωστης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας με συναφείς υπηρεσίες, η οποία θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στην ευημερία των πολιτών», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η υλοποίηση της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής διαμορφώνεται γύρω από επτά βασικούς πυλώνες:

1. Την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές και ζώνες, στο νομικό και λειτουργικό πλαίσιο και στις όποιες διαδικασίες του Κράτους προκαλούν εμπόδια.

2. Την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής, μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, επιχειρηματικών μοντέλων, διαδικασιών παραγωγής και εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων.

3. Την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας μέσα από την υιοθέτηση ψηφιακών συστημάτων και εφαρμογών παραγωγής, σύγχρονου εξοπλισμού και τεχνολογιών αιχμής, αλλά και με τη δημιουργία έξυπνων εργοστασίων.

4. Την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αναβάθμιση υφιστάμενων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου.

5. Τη βελτίωση των συνθηκών του βιομηχανικού και, γενικότερα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και μια προσπάθεια μείωσης του διοικητικού τους φόρτου και κόστους.

6. Την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων, αλλά και τον σχεδιασμό εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης, κρατικών ενισχύσεων, διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και περιφερειακών και διακρατικών συμφωνιών.

7. Την πρόσβαση στις αγορές, μέσα από τη δημιουργία μηχανισμών και δράσεων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του εμπορίου, του μάρκετινγκ και των εξαγωγών, στην προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων και χρηματοδότησης, καθώς και στην αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνθηκών και των διάφορων διακρατικών συμφωνιών.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η υλοποίηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής θα ξεκινήσει μέσα από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί, αποτελούμενη από το Υπουργείο και μέλη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, σύμφωνα με ετήσιο πρόγραμμα δράσεων προτεραιοτήτων που θα καθοριστούν και η εφαρμογή της πολιτικής θα αξιολογείται σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη αλλά και υποχρέωση όπως όλοι οι αρμόδιοι βοηθήσουμε το κράτος στη χάραξη μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.

Ζήτησε τη σταδιακή μετεξέλιξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, αλλά και την ενίσχυση της τεχνολογικής επάρκειας των βιομηχανιών.

«Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς και οι βιομηχανίες οφείλουν να εκσυγχρονίζονται αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η συνεχής στήριξη του κράτους μέσω ειδικών σχεδίων χορηγιών προς τις βιομηχανίες για τεχνολογική αναβάθμισή τους.

Τέλος, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως η Κύπρος χρειάζεται να ενεργήσει ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις για να επέλθει η ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση της σημασίας της βιομηχανίας, προσφέροντας ένα υποσχόμενο μέλλον για τους Κύπριους και ιδιαίτερα για τους νέους.

Ο Χρίστος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της ΟΕΒ, αναφέρθηκε στη βιομηχανία ως στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας στα χρόνια μετά τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε στον δικό του χαιρετισμό πως ο κλάδος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, που αποτυπώνεται στη μικρή συνεισφορά στο ΑΕΠ.

«Βασική πρόκληση αποτελεί η αντικειμενική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, προκειμένου να αποδεσμευτεί η τεράστια δυναμική, να βελτιωθεί διεθνώς η ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού μας προϊόντος και με αξιώσεις να διεκδικηθεί η διεύρυνσή της και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ», είπε.

Σημείωσε, όμως, ότι οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι διαχρονικά η βιομηχανία παραμελήθηκε, αφού ουδέποτε ήταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα, αλλά και ούτε ως προτεραιότητα στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

«Για τον λόγο αυτό, το νέο σχέδιο δράσης για τη βιομηχανία πρέπει να παραμείνει πραγματική προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Πρόεδρος της ΟΒΕ ζήτησε την ενίσχυση του τμήματος βιομηχανίας του Υπουργείου Εμπορίου, αλλά και τη χρήση ειδικού λογισμικού για σκοπούς αξιολόγησης των σχεδίων χορηγιών, ενώ πρότεινε και τη λύση της ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να αποφορτιστεί το προσωπικό του τμήματος.

Τέλος, ο Μαρκ Νίκλας, επικεφαλής της μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε.

Υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή στρατηγική δεν ταιριάζει σε όλα τα κράτη μέλη, αφού υπάρχουν διαφορετικές δομές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., με μια ανισότητα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών στα 27 κράτη μέλη.

«Ο στόχος είναι αναζωογονήσουμε, να επανα-βιομηχανοποιήσουμε όλη την Ευρώπη και καμία χώρα ή περιφέρεια θα πρέπει μείνει πίσω και εναπόκειται σε κάθε χώρα να καθορίσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις, τη γνώση, το πλαίσιο πολιτικής και να αναγνωρίσει τις ανάγκες δράσεων», είπε.

Τέλος, ο Νίκλας καλωσόρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να περιλάβει όλους τους εμπλεκόμενους τομείς στη διαδικασία αναγνώρισης των προκλήσεων της κυπριακής βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η προσέγγιση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα