Λακκοτρύπης: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης οι ξένες επενδύσεις

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές απαιτητικές οικονομικές συνθήκες, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, “εργαζόμαστε όλοι συντονισμένα, με στόχο τη συστηματική ενίσχυση και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος

ως επενδυτικό κέντρο για τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι η Συνέλευση του CIPA συμπίπτει με μια σειρά θετικών εξελίξεων για την κυπριακή οικονομία, οι οποίες ουσιαστικά επισφραγίζουν, όπως είπε, "την πορεία σταθερότητας και επιβεβαιώνουν τις προοπτικές επιτυχίας που προδιαγράφονται για τη χώρα μας".

“Σήμερα, μπορούμε να πούμε με αυξημένη αυτοπεποίθηση ότι η αξιοπιστία και η σταθερότητα έχουν επανέλθει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα μας”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι “τις ευοίωνες αυτές προοπτικές καλούμαστε να διαχειριστούμε με μεθοδικότητα, διαφάνεια και σύνεση, ώστε, να μην εκτροχιαστούμε από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης”.

Αναφέροντας, ωστόσο, ότι “τίποτα δεν πρέπει, ακόμα, να θεωρείται δεδομένο”, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως “απαιτείται ακόμα συστηματική προσπάθεια για άμβλυνση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της κυπριακής οικονομίας που είναι η ανεργία, καθώς και για αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά”.

Πρόσθεσε ότι “σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το κράτος μας πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό για τους πολίτες του, αλλά και πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό για τους ξένους και τους ντόπιους επενδυτές και επιχειρηματίες, πρέπει να συνεχιστούν”.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός είπε ότι είναι ενθαρρυντικό, πάντως, πως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που εφαρμόζουμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πάταξη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καταγράφηκαν και στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας “Doing Business”.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2014, η Κύπρος έχει ανέβει στην κατάταξη για επιχειρηματικό περιβάλλον κατά 13 θέσεις, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες προόδους ανά το παγκόσμιο.

Στη συνέχεια, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση με στόχο την ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων, περιλαμβάνονται σειρά φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων, καθώς και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα μόνιμης διαμονής εύπορων υπηκόων τρίτων χωρών που οδήγησε σε σημαντικές επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των κατασκευών.

Προωθούμε, με συνέπεια και προγραμματισμό, αριθμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων, τα οποία θα ενισχύσουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης ανακοινώνοντας τον επαναδιορισμό των υφιστάμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, εξήρε τη συνεργασία της Κυβέρνησης με τον CIPA και σημείωσε ότι ο Οργανισμός “αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη, σύμβουλο και επίσημο φορέα σε θέματα πολιτικής και στρατηγικής που αφορούν στις ξένες επενδύσεις” και “διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε” για προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ομιλία του στην Συνέλευση, ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι “η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί ίσως τη μόνη ασφαλή επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα μας”.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι “εν μέσω ενός έντονα ανταγωνιστικού και μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό και προσαρμογή του μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κρίνεται επιτακτική, ούτως ώστε να καταστεί ευέλικτη και πραγματικά φιλόξενη για τις ξένες επενδύσεις”, ενώ επισήμανε ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση του CIPA είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του στόχου για προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδικότερα, για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε ότι αποτελεί “βασικό πυλώνα στην πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη” και σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ανάγκη ο CIPA, ο οποίος με τις γνώσεις και τις εμπειρίες των στελεχών του και τη διεθνή του δικτύωση έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο, να απεγκλωβιστεί από τις χρονοβόρες κρατικές διαδικασίες που παρεμποδίζουν το έργο του.

“Χρειαζόμαστε απλοποίηση διαδικασιών, διαφάνεια και ταχύτητα. Η απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και την ευθυνοφοβία που όχι μόνο δυσκολεύουν το έργο του Οργανισμού, αλλά και απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές, είναι μονόδρομος”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ο Οργανισμός να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, στο πρότυπο αντίστοιχων Οργανισμών Προώθησης άλλων χωρών, με πολύ μεγαλύτερη αντίστοιχη εμπειρία όπως της Μάλτας, της Ιρλανδίας, του Χονγκ Κονγκ, όπου οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι κουλτούρα, όπως είπε, “και οι εν λόγω Οργανισμοί έχουν σημαντικά διαφοροποιημένο και διευρυμένο ρόλο και βεβαίως μεγαλύτερο μέγεθος και προϋπολογισμό, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικοί και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών”.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ο αντίστοιχος οργανισμός στη Μάλτα έχει προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 120 άτομα, ενώ στην Ιρλανδία, ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 130 εκατ. και απασχολεί 315 άτομα, εκ των οποίων οι 272 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτούς εδρεύει σε αγορές-στόχους στο εξωτερικό.

Ανέφερε ότι “η χώρα μας διατηρεί σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία καλούμαστε να αναδείξουμε και να προβάλουμε”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κίνητρα για επενδύσεις, τα οποία να μπορεί ο Οργανισμός να προωθεί, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται στον καλύτερο δυνατό βαθμό η προσέλκυση επενδύσεων”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIPA, η στρατηγική επανατοποθέτηση του Οργανισμού είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

“Έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις επ’ αυτών των ζητημάτων, και αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση της Πολιτείας, για να μπορέσει ο Οργανισμός να συμβάλλει ακόμα πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα