Κατεχόμενα: Αναστολή ανέγερσης σπιτιού Ε/κ -Αντιδρoύν οι Τ/κ

Αναβάλλονται οι εργασίες ανέγερσης του σπιτιού του Ε/κ Νικόλα Σκουρίδη στον σκλαβωμένο Λάρνακα της Λαπήθου, μετά από έντονες αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων κατοίκων του χωριού, της ίδιας της κοινοτάρχισσας Χατιζέ Μπασικτεπελί, αλλά και Τ/κ «αξιωματούχων». Με πρωτοβουλία της Χατιζέ έχουν μαζευτεί το προηγούμενο διάστημα υπογραφές, προκειμένου να απαγορεύσουν στον Ε/κ να επιστρέψει στην πατρογονική του εστία.

«Δεν υπάρχει Λάρνακα της Λαπήθου μετά το 1974, αλλά μόνο το Kozancoy (το τουρκικό όνομα)», είπε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ένα πρώην μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας

δήλωσε, επίσης, ότι θα είναι ολέθριο λάθος να δοθεί άδεια στον Ε/κ, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πολιτικό προηγούμενο στην επιστροφή περιουσιών στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

«Εάν επιτρέψουμε έστω και σε έναν Ε/κ να κατοικήσει στο τ/κ κράτος, ανατρέπεται η διζωνικότητα, που είναι βασική παράμετρος για λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», φέρεται να είπε.

«Χωροταξικές διαφορές»

Από την άλλη, η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει πως οι κατασκευαστικές διαδικασίες παγοποιήθηκαν «σε συνεννόηση με τον αρχιτέκτονα και εργολάβο». Το δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει πως, αν και οι αντιδράσεις από Τ/κ κατοίκους της περιοχής παρουσιάζονται ως «χωροταξικές ενστάσεις», εντούτοις υποβόσκουν και παιχνίδια πολιτικής φύσεως, που έχουν δικοινοτικές προεκτάσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως «Βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας» στα κατεχόμενα με δηλώσεις τους επιχειρούν να αναζωπυρώσουν πάθη του παρελθόντος. Σε επίσκεψή του, μάλιστα, στα κατεχόμενα, ο αντιπρόεδρος της ψευδοβουλής Ζορλού Τορέ έσπευσε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι η απόφαση της Επιτροπής Αποζημιώσεων είναι αμφισβητούμενη και θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εγκατάσταση του Ε/κ. «Δεν έχουμε πρόβλημα αν ανάμεσά μας ζουν Άγγλοι και Ρώσοι, αλλά ουδέποτε θα δεχτούμε Ε/κ», είπε.

Όπως και το 1926, μετά τη λήξη του πολέμου Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών και οι περιουσίες που έμειναν περιήλθαν στην κατοχή των κρατών, έτσι και στην Κύπρο οι περιουσίες ήρθαν στην κατοχή του κράτους. Οι συμφωνίες γίνονται από κράτος σε κράτος και όχι με μεμονωμένη συμφωνία», πρόσθεσε.

Η άποψη της Επιτροπής

Πάντως, η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας στα κατεχόμενα ένιωσε την ανάγκη να υπεραμυνθεί της απόφασής της να επιστρέψει στον Σκουρίδη την περιουσία του στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου. «Δεν είναι νέα πρακτική», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνς Μαπολάρ, ο οποίος είπε πως υπάρχουν ήδη οκτώ μόνιμες αποφάσεις που επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους «πρώην» ιδιοκτήτες να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στον βορρά.

«Αποφασίστηκε ότι οι υπόλοιπες επτά (ιδιοκτησίες) θα επιστραφούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός περιουσιών επιστράφηκε στους "πρώην" ιδιοκτήτες τους και οι αποφάσεις αυτές έγιναν μετά από λεπτομερή και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση.

«Υπήρξαν οκτώ περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ήθελαν την επιστροφή της περιουσίας τους. Επτά από τα εν λόγω ακίνητα θα επιστραφούν στους "πρώην" ιδιοκτήτες τους εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, ενώ ένα από τα ακίνητα θα επιστραφεί, όπως και όταν επιτευχθεί συμφωνία στο νησί», ανέφερε. Ο Μανπολάρ πρόσθεσε ότι το ακίνητο δεν είχε χορηγηθεί σε κανέναν, δεν δημιούργησε κινδύνους ασφαλείας και δεν είχε διατεθεί για «δημόσια» χρήση.

Keywords
Τυχαία Θέματα