Λετυμπιώτης: Κύριο μέλημα ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο

Κύριο μέλημά μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να επιτύχουμε μια λύση για ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του ΠτΔ.

Στον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων στους εθνικούς αγώνες Κοντεμενιωτών που έγινε στον Ιερό Ναό Παναγίας Μακεδονίτισσας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για

τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Ως Κυβέρνηση, διαβεβαιώνουμε ότι ύψιστος στόχος μας δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε μια συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με ευλάβεια και αμείωτη προσήλωση θα συνεχίσουμε να αναλώνουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας στην οικοδόμηση μιας Κύπρου που θα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σταθερότητας και πρόοδού στην περιοχή, πρόσθεσε. «Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα-πρότυπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, που να εγγυάται την ελπίδα και που θα έχει ως βάση της τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, έτοιμη να χαράξει τη δική της ξεχωριστή πορεία στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας».

Η τραγικότητα της στιγμής, δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης, υπερβαίνει τα στενά περιθώρια που θέτει ο χρόνος και ο χώρος. «Έχουμε χρέος να μη λησμονήσουμε ποτέ. Να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη. Χρέος απέναντι στους νεκρούς, στις οικογένειες που αναμένουν καρτερικά τη διακρίβωση της τύχης των οικείων τους, σε όσους βίωσαν την αιχμαλωσία, τον ξεσπιτωμό, την κτηνωδία των βιασμών και των βασανιστηρίων».

Η ιστορική μας ευθύνη, συνέχισε, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην μηχανική ανάγνωση καταλόγων ημερομηνιών και ατελεύτητες λίστες ηρώων. Οφείλουμε να μετουσιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας στο ίδιο μας το «είναι». Με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, είπε, να αναλογιστούμε το χρέος μας προς τους ένδοξους αυτούς ήρωες, αλλά και προς τις μελλοντικές γενιές.

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε στους 8 Κοντεμενιώτες που δολοφονήθηκαν από Τ/κ στις 12 Ιουνίου 1958, «υπό το εγκληματικά απαθές βλέμμα των Αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων» αναφέροντας τα ονόματά τους: Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων, Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων, Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων, Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων, Χαράλαμπος Σταύρου, 34 χρόνων, Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων, Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων και Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.

Αναφέρθηκε επίσης στον Νικόλαο Φλουρέντζου, 18 ετών που υπηρετούσε στο 281 Τάγμα Πεζικού, στο προδοτικό πραξικόπημα και στάληκε στην Πάφο, στον Αριστοφάνη Ανδρέου, στρατιώτη της 33ης μοίρας καταδρομών, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν μέσω της ΔΕΑ μετά από 35 χρόνια. Σημείωσε δε ότι άλλοι δύο Κοντεμενιώτες παραμένουν ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων, ο Νικόλαος Παπαχριστοδούλου, υποδεκανέας της 33ης Μοίρας Καταδρομών και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, στρατιώτης του 281 Τάγματος Πεζικού.

Αγνοούμενοι επίσης, είπε, είναι και δυο Κοντεμενιώτες που τον Ιούλιο του 1974 ήταν πολίτες, ο Παντελής Χατζηχριστοφόρου και ο γιος του Χριστάκης Χατζηχριστοφόρου οι οποίοι χάθηκαν στην περιοχή του Κορμακίτη Λιβερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα