Λιλλήκας: Eπικίνδυνη διολίσθηση στο Κυπριακό

Την ελπίδα «ο Πρόεδρος να συνειδητοποιεί πως με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουμε τη μοίρα της Αλεξανδρέττας, με τη δική του υπογραφή», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό.

«Ο κ. Ακιντζί με τις χθεσινές του δηλώσεις ξεκαθαρίζει πως με τη λύση καταλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία για να δημιουργηθεί μια «νέα δομή», όπως ήταν η έκφραση του, με νέο όνομα και νέα

σημαία”, αναφέρει και υπενθυμίζει ότι στην επιστολή του ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιούσε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετατροπή της σε «Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κράτος» το οποίο από κοινού με το «Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος» θα δημιουργήσουν το «νέο Συνεταιριστικό Κράτος».

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, “επέλεξαν να μας καθησυχάσουν για τις καλές προθέσεις του κ. Ακιντζί και την «ευθυγράμμιση των άστρων» και αναφέρεται σε επαλήθευση, δυστυχώς, των φόβων τους, “αφού ο κ. Ακιντζί με τον πλέον σαφές τρόπο, μας είπε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το κατοχικό καθεστώς θα είναι τα δύο Συνιστώντα Κράτη που θα συνδημιουργήσουν ένα νέο Κράτος».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πρόκειται για την πλέον επικίνδυνη διολίσθηση στο Κυπριακό με πλήρη ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων.

«Στην ουσία επιτρέπουμε στην Τουρκία να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε το 1963 και 1974: να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Η δομή και προσέγγιση που περιέγραψε ο κ. Ακιντζί παραπέμπουν σε Συνομοσπονδία και όχι Ομοσπονδία. Κίνδυνος για τον οποίο επίσης προειδοποιήσαμε από την επομένη του Κοινού Ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τις ασάφειες τις οποίες περιείχε αυτό το ανακοινωθέν τις αξιοποιεί σήμερα η τουρκική πλευρά, με ειρωνικό μάλιστα τρόπο, «αφού ο κ. Ακιντζί, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί αν θέλει να λέει πως θα πρόκειται για συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Αν είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε το όνομα ούτε η σημαία χρειάζεται να αλλάξουν”, είπε επικαλούμενος το παράδειγμα της Γαλλίας και σε αντιδιαστολή της Ρωσίας μετά την κατάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. “Το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απόδειξη ότι πρόκειται για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απλά αυτό θα αποτελεί την κληρονομιά του παλιού κράτους προς το νέο κράτος που το διαδέχεται και το κληρονομεί. Τα παραδείγματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας είναι ενδεικτικά», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η διεθνής της οντότητα, ως το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν αποτελεί απειλή για τις δύο κοινότητες αλλά τη μόνη πραγματική ασφάλεια που έχουν.

«Η κατάλυση της εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και κανένα άλλο. Κανένας λαός στον κόσμο δεν δέχθηκε οικειοθελώς να καταλύσει το Κράτος του. Ελπίζω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνειδητοποιεί τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή του η προσέγγιση. Δεν μπορεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού να το αντιμετωπίζει με ασάφειες και να το αφήνει στο περίπου και στο φλου. Έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών το ζήτημα και να απαιτήσει σαφή διατύπωση που να κατοχυρώνει τη διατήρηση και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαφορετικά, δεν έχουν νόημα οι συνομιλίες επί άλλων πτυχών του Κυπριακού. Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι τεράστια. Ελπίζω ο Πρόεδρος να συνειδητοποιεί πως με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουμε τη μοίρα της Αλεξανδρέττας, με την δική του υπογραφή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα