Λιλλήκας: Αποκαλύφθηκαν οι βρετανικοί σχεδιασμοί

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο αποκαλύπτεται ότι η απαράδεκτη αναφορά στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας.

Η απάντηση της Βρετανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών βαρώνης Άνελεϊ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ότι η Βρετανία στηρίζει τον Κανονισμό της Κομισιόν για το Απευθείας Εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης –κατεχομένων, είπε ο κ. Λιλλήκας, φέρνει στην επιφάνεια τους Βρετανικούς

σχεδιασμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και διχοτόμηση της Κύπρου.

Ανέφερε ότι ο Κανονισμός για το Απευθείας Εμπόριο προέκυψε με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Απριλίου 2004 μετά από εισήγηση του τότε Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ζακ Στρο.

“Λειτουργώντας τιμωρητικά για την απόρριψη του αγγλικής έμπνευσης σχεδίου Ανάν φρόντισαν να περάσει αυτή η απόφαση, δυο μέρες μετά το δημοψήφισμα και πέντε μέρες πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί γνώριζαν ότι μετά την ένταξη μια τέτοια απόφαση θα ήταν αδύνατο να ληφθεί”, πρόσθεσε.

Είπε πως ο Κανονισμός για το Απευθείας Εμπόριο δεν μπορεί να εγκριθεί και να εφαρμοστεί χωρίς της έγκριση και υπογραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για αυτό, συνέχισε, ας πάψουν οι διάφοροι, γνωστοί επιτήδειοι, να επισύρουν αυτόν το μπαμπούλα.

“Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του, είναι πως η δήλωση και η επιμονή της Αγγλίας για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων έρχεται μετά από τα δώρα που η Κυβέρνηση έδωσε στους Βρετανούς με την απαράδεκτη συμφωνία για τις στρατιωτικές Βάσεις. Για μια ακόμα φορά, τα δώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σύμμαχοι του τα ανταποδίδουν με αντίδωρα υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύντομα ελπίζω να μην χρειαστεί ο Πρόεδρος να μας πει ότι τον ξεγέλασαν και οι Βρετανοί”, πρόσθεσε.

Είναι καιρός, είπε ο κ. Λιλλήκας, να τεθεί η Βρετανία προ των ευθυνών της και να αντιληφθεί ότι θα έχει και η ίδια κόστος για τη φιλοτουρκική πολιτική που ακολουθεί.

“Θα πρέπει πρώτο: να ανοίξει το θέμα της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων ως αποικιακό κατάλοιπο και δεύτερο: να αναζητηθεί χώρα ουδέτερη που να αντικαταστήσει το ειρηνευτικό απόσπασμα της Μεγάλης Βρετανίας που μετέχει στην Ουνφικύπ δεδομένου ότι η Βρετανία είναι εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό και έχει συμφέροντα από τη διατήρηση του Στάτους Κβο.

Στο παρελθόν εξεδήλωσε τέτοιο ενδιαφέρον μεγάλη χώρα μόνιμο μέλος Σ.Α. Μόνο με τέτοιες κινήσεις η Βρετανία θα αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα