Λιλλήκας: Γενική η αποτίμηση του Προέδρου για συνομιλίες

Σε μια γενική αποτίμηση της εικόνας των συνομιλιών, εν αντιθέση με τον κ. Ακινζτί ο οποίος ενημερώνοντας τη ψευδοβουλή, διέθεσε επτά ώρες, προβαίνοντας σε λεπτομερή ενημέρωση για κάθε πτυχή του κυπριακού, παρέμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στη Βουλή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας.

Παράλληλα, προσθέτει, "ο Ακιντζί κατέθεσε στη ψευδοβουλή τόσο τα έγγραφα των συνομιλιών και τα πρακτικά των συναντήσεων του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που εμείς δεν

έχουμε στα χέρια μας".

Θέλουμε να πιστώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιχειρεί να κάνει μια αντικειμενική ενημέρωση, επισημαίνει ο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

"Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ούτε να υποβαθμίσουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κ. Ακιντζί όσο και του κ. Ερντογάν και γενικότερα της τουρκικής πλευράς. Τοποθετήσεις που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τα όσα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακήρυξε.

Στο θέμα του σεβασμού των βασικών ελευθεριών, ο ΠτΔ παρουσίασε σύγκλιση με την τουρκική πλευρά. Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, τότε δεν έχει νόημα η επιμονή του κ. Ακιντζί για πλειοψηφία γης και πληθυσμού στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Αν όμως, αυτή είναι η πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς, πρέπει να παραδεχθεί ότι αναιρεί τη σύγκλιση για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.

Για το κορυφαίας σημασίας ζήτημα, της συνέχισης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστώσαμε ότι η συνέχιση της δεν περιλαμβάνεται μέσα στις πτυχές των συγκλίσεων, όπως χθες τις παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επικαλείται το κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου για να τεκμηριώσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο το κοινό Ανακοινωθέν, επικαλείται και ο κ. Ακιντζί για να τεκμηριώσει ότι έγινε αποδεχτή η δημιουργία νέου συνεταιριστικού κράτους και κατά συνέπεια η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τον ΠτΔ, το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επικαλείται το κοινό Ανακοινωθέν για να τεκμηριώσει τις θέσεις της. Ο ΠτΔ οφείλει να ζητήσει να ξεκαθαριστεί με σαφή διατύπωση η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο η βιωσιμότητα της λύσης αλλά και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στο νησί μας.

Όσον αφορά στο περιουσιακό, ο ΠτΔ δήλωσε ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης της περιουσίας ο οποίος θα έχει το δικαίωμα αρχικά να προσφύγει στην επιτροπή περιουσιών. Αυτό όμως που δεν είπε ο ΠτΔ είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο Πρόεδρος παρέλειψε να πει ότι οι χρήστες των περιουσιών, θα έχουν ανάλογα με την απόφαση της Επιτροπής, δικαίωμα έφεσης στο δικαστήριο περιουσιών και αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι με αυτή την απόφαση, θα έχουν δικαίωμα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο και αν ούτε εκεί μείνουν ικανοποιημένοι θα μπορούν να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ. Πρόκειται για μια δαιδαλώδη διαδικασία που θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξεκαθαρίσει το θέμα των περιουσιών".

Keywords
Τυχαία Θέματα