Λιλλήκας: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αφήνει πίσω προβλήματα

Η Συμμαχία Πολιτών «ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τα προβλήματα μέσα στα σχολεία είναι και πολλά και σοβαρά και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν τα αντιμετωπίζει, αντίθετα τα αφήνει πίσω», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας προέβη σε δηλώσεις μετά που τέθηκε ενώπιόν του σειρά αιτημάτων και προβλημάτων από την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, (ΠΟΕΔ), την Οργάνωση

Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, (ΟΕΛΜΕΚ) και την Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου, (ΟΛΤΕΚ).

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «πολλά από τα αιτήματα είναι απόλυτα δικαιολογημένα, πολλά είναι και δεσμεύσεις της πολιτείας έναντι των εκπαιδευτικών η οποία οφείλει να τις εκπληρώνει».

Πρόσθεσε ότι «για να πετύχουν οι όποιες τομές επιβάλλεται να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα πρέπει να καθοριστούν μέσα από μια στρατηγική, ποια είναι τα προβλήματα και τα στάδια επίλυσής τους».

«Δεν μπορεί να επιβάλλονται λύσεις χωρίς να υπάρχει διάλογος και κυρίως με τους ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν το εκπαιδευτικό σύστημα και γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα από τη δική τους εμπειρία και τα δικά τους τα βιώματα», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ανέφερε πως «αυτός ο διάλογος πρέπει να προχωρήσει με δομημένη μορφή και σε ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως «είναι η ώρα να καθορίσουμε, επιτέλους, το όραμα που θέλουμε να πετύχουμε για την παιδεία μας».

Εξήγησε, τέλος, ότι «για εμένα αυτό το όραμα έχει να κάνει με τη δημιουργία, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, ατόμων που να αγαπούν την πατρίδα τους, που ασπάζονται τα ιδανικά και ιδεώδη και ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν δεξιότητες και ικανότητες όχι αποστήθισης, όχι μεταφοράς γνώσεων, αλλά κυρίως ικανότητα στο να μαθαίνουν από μόνοι τους να αναλύουν, να συνθέτουν και να τεκμηριώνουν».

Εκ μέρους και των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε ότι ενώπιον της Συμμαχίας Πολιτών τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια και την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών εντός των σχολείων, καθώς και θέματα που άπτονται της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι συζητήθηκαν και αιτήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων που έχουν να κάνουν με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών τους, και ειδικότερα το Ταμείο Προνοίας, ενώ τέθηκε και το θέμα των μειώσεων στους μισθούς των εκπαιδευτικών.

Συζητήθηκε ειδικά η αποκοπή του 0,8 % μέχρι 2% στους μισθούς των εκπαιδευτικών η οποία επιβάλλεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ «θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να λήξει».

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι θέσαμε το αίτημα εκατοντάδων εκπαιδευτικών που είναι εγκλωβισμένοι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο τους απαγορεύει να αφυπηρετήσουν πρόωρα ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα νέο σύστημα διορισίμων το οποίο φιλοδοξεί να φέρει στην εκπαίδευση νέο αίμα.

Πρόσθεσε πως «συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης με θέματα παραβατικότητας, και άλλα, στους σχολικούς χώρους.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, εξέφρασε εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, θερμές ευχαριστίες στη Συμμαχία Πολιτών για την κατανόηση που επέδειξε σε όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση στο πλαίσιο ενός παραγωγικού και δημιουργικού διαλόγου.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα